En klassiskt filmtips

I går roade jag mig med att se denna film, An american in Paris från 1951. En fantastiskt helgjuten och ruggigt bra film, som av kritiker kallats "en perfekt film" i samma andetag som Citizen Kane (trots att de är sjukt olika), och som gav den legendariske dansaren och koreografen Gene Kelly (Singin’ in the rain) en special-Oscar för sin insats. Regissören Arthur Freed belönades också med de flesta stora filmpriserna för denna film, som till stor del är byggd runt 22 av George Gershwins musikstycken.

Handlingen: Den amerikanske hötorgskonstnären Jerry (Gene Kelly) bor i Paris och blir förälskad i den unga, vackra Lise (Leslie Caron), men deras kärlekshistoria försvåras av Lises trolovade och Jerrys rika kvinnliga mecenat. Hela filmen kulminerar i ett makalöst, 17 minuter långt balettnummer i tåspetsskor. Strålande. Finns gratis att låna på stadsbibblan i Umeå (om några dagar, när jag lämnat tillbaka den).

Ett annat billigt filmtips: i morgon (måndag) visas Joaquin Phoenix-mockumentären I’m still here på Folkets bio i Umeå, och som vanligt på måndagar kostar det bara 50 kronor.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Kim

    Har du skrivt om strokes nya låt eller har jag missat det? Och skriv något om arctic monkeys nya med! Kolla in hitler parodin på brick by brick, lite småkul.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.