www.mwillman.se

Vill man så kan man!!!

Löpning VS Powerwalk

Hej igen! 🙂

Nu känner jag mig lite slut/sliten i skallen…har jobbat kväll på äldreboendet.

Men i morse tog jag sovmorgon…skippade gymmet idag och satsade på kondition istället. Så det blev 6 km i elljusspåret. Var ju lite halt på vissa ställen men jag ”flög” fram där o hoppade över stenar och rötter. 🙂

Har kommit på den senaste månaden att det är skoj att springa i skogen. Har aldrig gillat joggning eller löpning förut. Men eftersom att jag har powerwalkat så mycket så ger det mig/kroppen inget längre. Blir varken slut eller anfådd av det fast jag går det snabbaste som går att gå. Och så jag vill känna att jag har tränat efter ett träningspass så det är lite därför jag har börjat springa.

 

Att jogga i skogen (mjukare underlag än mot för asfalt) är bättre för höfterna, knäna och fötterna.

Men om man ska tänka på fettförbränningen så är det bättre att powerwalka (promenera snabbt) än att jogga/springa/löpa.

Kondtionsträning blir det om du joggar/springer/löper.

Konstigt men sant är att powerwalk ger bättre fettförbränning än löpning!

Men jag ska förklara varför….

Det bästa konditionsträningssättet för att bränna fett är träningen i det lågintensiva intervallet. I det här träningsintervallet arbetar kroppen relativt långsamt. Fett tar längre tid på sig att omvandlas till glykogen som är musklernas bränsle. Vid en för intensiv aktivitet hinner inte kroppen med att omvandla fettet till energi utan använder sig hellre av kolhydrater som är betydligt lättare att bryta ner till energi. Störst fettförbränning sker vid 60 % av VO2 max. Det här värdet motsvarar konditionsträning i det lågintensiva intervallet. Vid det träningsintervallet är förbrukningen av kolhydrater och fett lika stora. Vid högre intensitet ökar kolhydratförbrukningen och fettförbränningen minskar.

VO2 max (Maximal syreupptagningsförmåga) är ett värde som talar om hur mycket syre din kropp klarar att absorbera per minut.

 

Natti Natti säger jag nu!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.