För att riktigt ställa en sak ….läs detta

Här kommer det ett utdrag av Knut Isaksson insändare….

 

 Dimridåer om akutvårdsplatserna i Dorotea

 
I Landstingsledningens motivering till beslutet att dra in akutvårdsplatserna i Dorotea upprepas till leda ett både felaktigt och skamligt argument. Peter Olofsson, Karin Lundström m.fl. hävdar att det är kommunens eget fel. Orsaken skall vara den flytt som gjordes av en vårdavdelning från Kvarnbäcken (i samma hus som sjukstugan, min kommentar) till Bergvattengården (en km från sjukstugan, min kommentar). Det har gjort landstingsvården så dyr i Dorotea att det nu inte finns något alternativ till nedläggning.
 
Tyvärr har de ständiga upprepningarna av lögnen även av en del Doroteabor gjorts till sanning. Peter Olofsson var inte med, men det var jag.Så här var det: Socialnämnden meddelade kommunledningen att tillsynsmyndigheterna, länsstyrelse och socialstyrelse påpekat att organisationen av två kommunala vårdavdelningar, en på BVG och en på Kvarnbäcken inte var värdigt. De gamla, sjuka skulle inte föras fram och tillbaka beroende på hälsostatus. Grovt uttryckt gick det till så att på Kvarnbäcken var de sjukaste, BVG när man piggnat till, Kvarnbäcken igen för att dö.
 
Socialstyrelsens krav var att det är personal, inte de gamla, som skall cirkulera.
 
Omedelbart uppstod naturligtvis frågan. Hur kommer landstinget att reagera. Kommunen tog mycket seriöst på problemet. Inget fick göras så att landstinget drog sig ifrån Dorotea.
 
Jag vet att Greger Lindqvist, som då satt i landstingsstyrelsen, tog upp frågan med dåvarande landstingsrådet Levi Bergström. Tjänstemän från kommun och landsting utarbetade ett samverkansavtal, där kostnader för vissa tjänster delades. Kommunen hade videokonferens med Levi Bergström och Olle Edblom (då oppositionsråd). Vi var överens. Med den konstruktionen försäkrade landstinget att det inte fanns något hot mot akutvården i Dorotea.
 
För att vara riktigt säkra bjöd kommunen in Levi Bergström och Olle Edblom till Dorotea. Vi möttes till ett öppenhjärtligt möte på sjukstugan. Än en gång försäkrade landstingsledningen att det inte fanns något hot mot akutvården i Dorotea. Överenskommelsen bekräftades med ett handslag.
 
Nu sopar nya kvastar på landstinget. I sin desperation att räta upp mandatperioders ekonomiska försummelser, tar man nu till skamgreppet att skylla på kommunen.
 
Det kan säkert vara så att akutvården i Dorotea är något dyrare än genomsnittskostnaden. Men är det så att varje samhällsservice i glesbygd, som är dyrare ska dras in så är vi snart utan allt.
 
Doroteabor! Gå inte på landstingsledningens försåtliga sätt att försöka övervältra skulden för sitt inhumana beslut på en liten glesbygdskommun!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.