Landstinget måste sluta fara med osanning

Inledande reflektion

De exempel som tas upp nedan är två av en rad felaktigheter landstingets representanter spridit som sanningar i media och mail. Oavsett var man står i frågan om vårdplatser i inlandet, måste debatten i framtiden grunda sig i verklighet och inte fiktion.  

1. Vårdplatserna dubbelt så dyra som motsvarande platser till exempel Storuman. (bland annat Peter Olofsson här:  www.folkbladet.nu/271588/2011/10/20/landstingsrad-lagger-moteld)
 
Påståendet är felaktigt.

Peter Olofsson jämför här 2010 års statistik där VLL kommentarerar enligt följande:

"Vi kan konstatera att framför allt priser per vårdtillfälle skiljer mer mellan sjukstugorna än vad som är rimligt. Vi behöver se över och kontrollera statistiken samt se över all tänkbar samverkan med med kommunerna för att få så en så bra kostnadsnivå som möjligt."

För helåret 2011 är beläggningsgraden 87% och kostnaden per vårddygn 5.300 kr, vilket är i nivå med (jämför med siffrorna 2009, statistiken 2010 har enligt VLL:s tjänstemän stora brister) Åsele, Vilhelmina, Malå, Sorsele och ca 1,1 ggr dyrare än Storuman.

Vårdplatserna i Dorotea är således inte dubbelt så dyra i Dorotea i jämförelse med Storuman.

2. En anledning till de dyra vårdplatserna var att den borgerliga majoriteten i Dorotea Kommun under förra mandatperioden beslutade att flytta sin verksamhet från gemensamma lokaler på Bergvattengården.
 (bland annat Karin Lundström här: blogg.vk.se/ingridibellvik/2012/04/12/svar-fran-karin-lundstrom-s-ordforande-i-halso-och-sjukvardsnamnden-699404)

Påståendet är felaktigt.

Under 2007 påbörjades en översyn av kommunens verksamhet på Kvarnbäcken (VLLs lokal). Den 26/05-2008 diskuterades förslag som utarbetats av kommunens tjänstemän. Förslagen var följande:

alt 1. Ingen förändring

alt 2. Samarbete mellan Landstinget och kommunen

alt 3. Samla all verksamhet på Bergvattengården

Marie-Louise Ahlqvist (S) yrkade: Samverkan med Landstinget under förutsättning att erforderliga medel erhålls av kommunfullmäktige (alt2).

Gaby Bisping (DKL) yrkade: All verksamhet samlas under Bergvattengården (alt3). Efter omröstning blev beslutet enligt Marie-Louise yrkande med 6 röster mot 1.

2008 informerade Socialnämnden kommunledningen att tillsynsmyndigheterna, Länsstyrelsen och socialstyrelsen, påpekat att organisationen av två kommunala vårdavdelningar, en på Bervattengården och en på Kvarnbäcken (sjukan), inte var etiskt försvarbart. De gamla och sjuka skulle inte behöva föras fram och tillbaka mellan lokalerna beroende på hälsostatus.

Tjänstemän från kommunen, områdeschef Lillian Björn och Kajsa Arvidsson Wallin samt VLLs verksamhetschef Bodil Persson, utarbetade ett förslag till samverkansavtal undertecknat 2008-09-10 enligt följande (dnr 2008-0017.739): 

Utifrån de beslut som fattas i socialnämnden att samordning av äldreomsorg till Bergvattengården även ska innefatta en samverkan med Landstinget har företrädare för verksamheterna inom kommunens äldreomsorg och landstinget fokuserat på frågan kring verksamheterna inom kommunens äldreomsorg och landstinget fokuserat på frågan kring samverkan.

Med de förutsättningar som de respektive verksamheterna fått framför allt avseende den ekonomiska verkligheten man befinner sig i med krympande tillgångar är vi överens om att följande förslag är det mest ekonomiska för tillfället. Fortsatt samverkan som idag med gemensam natttjänstgöring för sjuksköterskor. Landstinget har idag en anställd nattsjuksköterska och kommunen har två nattskjuksköterskor. Det innebär ett fortsatt tjänsteköp av nattskjuksköterska med 50% från landstingetssidan måste sjuksköterka vara placerad på sjukstugan.

Möjligheterna för nattsjuksköterskan att göra hembesök på särskilt boendet har ökat. Vid besök av sjuksköterska får undersköterska ur nattpatrull åka till akutavdelningen då man inte få ha ensamarbete vid akutversamhet. Den ekonmiska konsekvensen av detta förslag presenteras på seperat papper som alternativ 3. Vi föreslår också att man fortsätter arbetet med att finna samverkansformer för gruppen paramedicinare d v s arbetsterapeuter och sjukgymnaster.

Kommunen hade en videokonferens med Levi Bergström och Olle Edblom. De försäkrade att förslaget inte innebar att akutsjukvården i Dorotea skulle vara hotad. För att vara riktigt säkra bjöd kommunen in Levi Bergström och Olle Edblom och än en gång försäkrade landstingetsledning att de inte fanns något hot mot akutvården i Dorotea.

Den 24/09-2008 beslutade socialnämnden att anta förslaget som lagts fram av områdeschef Lillian Björn och Kajsa Arvidsson Wallin Dorotea kommun samt verksamhetschef (VLL) Bodil Persson.

Beslutet var enhälligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.