Hälsning från våra ockupanter som faktiskt besökte Almedalveckan i Visby den 5.Juli 2012

Här har jag fått av Christina, det är lite mycket text men det få vara. Hoppas ni orkar läsa. Tack Christina Böke och Erik Strömbom för er insats .

Hej Simone 

Jag skulle kunna skriva en sammanfattning av innehållet i seminariet om Glesbygdssjukvård på distans, men har inte tid just nu att göra en bra resumé.
Här följer några spridda "skurar":

Landstinget hade dragit ihop en förfärlig massa folk från de egna leden och seminariet var som ett enda "reklamjippo" för inbördes beundran; landstingets egen armada med Rastad i spetsen, läkare, IT-folk, företag som lanserade telekommunikation etc.
Paneldebatten som följde var styrd till sista blodsdroppen; dvs moderatorn hade skräddarsydda frågeställningar som panelen svarade överdrivet välvilligt på. Ingen enda person i panelen, 6-7 pers, uttryckte minsta kritik eller pekade på några nackdelar! Det var välregisserat och jag tror många upplevde seminariet som en "klang och jubelföreställning" över landstingets satsning på telemedicin i glesbygd. Alla var röriga eniga och att kalla det för en debatt är oegentligt. 

Då publiken den sista kvarten fick chansen lyckades jag få tag i mikrofonen. Givetvis blev Jonas Rastad med följe mer än överraskade, när jag presenterade mig som representant för Doroteaupproret. Jag opponerade mig mot deras beskrivning av telemedicinens användning i glesbygd och lyfte fram vår situation i Dorotea med mera…

När Erik tog mikrofonen drog jag upp ett plakat där det stod: "Lika vård för alla?" Inga akutplatser finns i Dorotea!
Jag hade också tillverkat ett "flygblad" med text i stora svarta bokstäver, som min son Christer och hans flickvän Erica delade ut bland lyssnarna när vi hade pratat. Där stod bl a:

"Vi anklagar Västerbottens landsting för att ha sålt ut tryggheten i Dorotea för en ringa penninng.
Vi anklagar Jonas Rastad för lobotomering av akutplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele.
Vi anklagar landstingspolitikerna för att ha fattat ett vansinnigt beslut.
Gör om – gör rätt!"
Doroteaupproret

Det kändes riktigt skönt att vi i Dorotoeaupproret var där och faktiskt "sågade" en hel del av det som hade lyfts fram som så fördelaktigt! Rastad kommenterade: – Ja, alla kan inte bli nöjda….

När vi till sist kom ut ur lokalen (många i publiken blev intresserade…) och befann oss på gatan utanför kom en av de tyngsta personerna i landstingets team fram och talade om att han faktiskt höll med oss!!!!! Jag vill inte namnge den personen som sa: – Ni har rätt. Telemedicin är inget som jag tror fungerar i glesbygden som ersättning för akutplatser eller doktorer! Fortsätt kämpa! Håll ut!

Hela tillställningen filmades och det är meningen att det ska komma en länk till filmen på landstingets hemsida, men jag befarar att dom har klippt bort oss!
Christer har spelat in paneldebatten och där hörs våra inlägg. Jag hoppas han kan skicka det på något sätt till dig.

Som sagt det finns mycket man kan kommentera av det som lyftes fram, men det får vi försöka återkomma till.

HA DET BRA!
Hälsa alla så varmt!

We shall overcome!
Christina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.