bensinpriser

Bensinpriser

Du har väl inte missat att det händer en hel del i den globala politiken? Det är lätt att bli galen på allt galet som försiggår, men lika lätt är det att stänga av TVn och radion, så är det som att man inte blir påverkad alls. Eller? Faktum är att politiska svängningar kan ha en indirekt inverkan på ditt liv, hur mycket du än vill stoppa huvudet i sanden. Konflikter i länder som Iran och Venezuela påverkar den globala oljeproduktionen, vilket i sin tur reflekteras i bensinpriset – och det går snabbt.

Senast i början av Maj publicerades en artikel i Expressen om de billigaste och dyraste bensinländerna, där HongKong hamnade på #1 med sina 16 kr per liter. I samma artikel står det att Sveriges pris låg på 13,25 kr per liter. Nu, två månader senare, ligger Sveriges priser på cirka 16 kr per liter. Vissa av oss kanske har möjlighet att ta cykeln eller promenera till jobbet, andra kanske har elbil, men tyvärr är de flesta av oss beroende av bensin. Därför tänker jag bjuda på några tips på hur man kan göra bilen en gnutta billigare i drift. Det kommer inte att göra dig rik, men lär definitivt göra skillnad i längden.

1. Automatstationer

Eftersom automatstationer inte behöver någon personal och i allmänhet har en mindre yta så är de billigare i drift, vilket reflekteras i bensinpriset. Det är inga enorma skillnader, men det brukar vara åtminstone ett par tiotals ören billigare på obemannade bensinstationer.

2. Utnyttja medlemsförmåner och rabatter

Alla bensinmackskedjor erbjuder något slags medlemsskap, vilket kan ge dig en liten rabatt på alla dina köp hos just den kedjan. I många fall innebär det att man får ett medlemskort, men i vissa fall är det knutet till ett särskilt bankkort. För en extra bonus kan du skaffa ett kreditkort hos kedjan, som ofta ger bonus på alla köp – oavsett var du handlar. Så länge du klarar av att betala dina räkningar i tid så kostar det ingenting extra, utan ger dig bara ren bonus. Det händer att bensinstationer har säsongsbundna rabatter, som ger en viss rabatt om du tankar över en viss mängd.

3. Tanka 25% etanol

Som du kanske vet innehåller 95-oktanig bensin även 5% etanol. E85 är ett etanolbaserat bränsle, som i sin tur innehåller 15% bensin. Om du tankar med 3 delar bensin och 1 del etanol (E85) så sänker du förbränningen. Det innebär att du förbrukar mindre bensin och eftersom etanol är billigare (cirka 40% billigare) än bensin så sparar du ännu mer.

De flesta bilar klarar att köra på denna blandning och sparar på vis flera tusen kronor om året. Vissa motorer klarar upp till 50%. Det går även att bygga om bilen till att köra på 100% etanol för ett antal hundralappar. Etanol har dessutom en lägre klimatpåverkan än bensin och diesel.

4. Rätt däcktryck

Se till att ha rätt lufttryck i däcken. Det maximerar livslängden för däcken, minskar bränsleförbrukningen, samt gör bilen både säkrare och bekvämare att köra. Du bör kontrollera däcktrycket minst en gång i månaden. Rätt tryck för din bil bör stå i instruktionsboken.

5. Onödigheter

AC/luftkonditionering drar 2-5% extra bensin. Takbox lägger till 0,1-0,2 liter/mil. Använd onödigheter som dessa endast när de faktiskt behövs. Kör smartare. Om du kör full fart och tvärnitar vid rödljusen så förbrukar du mer än om du håller en så jämn hastighet som möjligt hela tiden och saktar in långsamt inför rödljusen, så kanske du inte ens behöver stanna. Det sliter mest och förbrukas mest bränsle när du startar från fullstopp.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Anders

    Så här blandtankade jag min Volvo 245 -92: Jag körde tanken så tom jag vågade utan att få bränslestopp. Sedan fyllde jag i 10 liter E85. Och resten bensin till full tank. Nästa gång fyllde jag 15 liter E85 och resten bensin. Så gjorde jag ett par gånger till, men tror att jag stoppade på 25 liter E85 och resten bensin. Så tankade och körde jag i flera år och en bit över 5 000 mil.
    Det fanns aldrig några startproblem i vinterkyla och någon ökad förbrukning kunde jag aldrig upptäcka. Dom gånger jag mätte (vid pump) blev siffrorna domsamma som tidigare vid ren bensindrift. Och någon anmärkning vid besiktningen blev det aldrig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.