Lite kul också: WRC och finska rallyt

Av , , Bli först att kommentera 6

Tiden när det ansågs att alla bilar tillverkade i Asien var mer eller mindre skrot verkar nu sedan en längre tid vara över. Den ”gamla tiden” när tyska Mercedes och även svenska Volvo var slitvargarna behövs inte längre. Asiens biltillverkare, främst Japan och Toyota, men även Sydkorea med både Hyundai och KIA har blivit storsäljare. Speciellt nu när elbilen slog igenom har Asiens stärkt sin ställning ännu mer. Volvo bygger nu sina egna batterifabriker i tron att inte halka efter. Sedan tidigare har de lagt ut stora delar av tillverkningen till Kina och även de blivit delägare. Fortfarande köper svensken Volvo kanske mera av tradition än kvalitet?

Ser vi till garantierna har oftast de asiatiska längre och bättre garantier överlag. Vad är det som då säger det skulle vara dålig kvalitet om man vågar lämna längre garantier än sina andra konkurrenter? Volvo, Mercedes, Audi, BMW osv kanske ser pråligare ut, snyggare inredning och överlag räknas mera som statusbil, men vad är jag ute efter? Att bilen är pålitlig och inte innehar ständiga (små)-fel men även allvarligare är inte det viktigare? Går vi till bränsleförbrukning och ekonomi ligger de också bra till de asiatiska. Men naturligtvis, smaken är som baken, man väljer själv vad man vill ha.

Ser vi nu till det rally som pågår i Finland som ingår i wrc leder estländaren Ott Tänak nu i sin Hyundai. Han är fenomenal på att köra trots att bilen inte har de egenskaper den borde. Det finns förbättringar att göra. Tätt efter på andra plats ligger finnen Rovanperä i sin Toyota. Toyotan är troligen bättre överlag och det återstår några sträckor innan den slutgiltige vinnaren koras Ett litet misstag så är man borta. Det fick svensken Oliver Solberg i sin Hyundai erfara. Det slutade tvärt igår efter en våldsam krasch. Bilen gick inte få till utan han måste bryta.

Tar vi svenska Volvo och deras tillverkning blev den alldeles för dyr gentemot konkurrenternas. Delvis kan det bero på ”den svenska modellen” som fördyrade den. Kina som delvis köpt upp märket har både billigare och bättre arbetskraft, samt inte minst deras teknologi är bra mycket bättre generellt den svenska och nu inom Volvo Cars.

Vi ser också andra märken än de redan asiatiska som kan ha tänkt mycket på luftmotståndet och här fälgarnas konstruktion ha inverkan på detta, samt mycket annat givetvis. Nu har även BMW börjat täcka sin fälgar och inte som på de vi tidigare sett på kort sagt alla bilar med en typ av grova ekrar som tar emot luft, är nu täckta med en typ av lätt metall, eller rent av ett plastmaterial. Usch!

I dessa tider är det många förbättringar vi ser för att minska bränsleförbrukningen samt även minska elförbrukningen. Men naturligtvis kan fortfarande de gamla behövas och även fylla ett visst syfte för ändå de olika behov som finns. Hur framtiden blir med energi, hoten från kärnkraften i Ukraina som är mycket allvarligt går knappast sia om vad som kommer ske. Hoppas kan man att det inte händer något allvarligt.

Slut för idag

Svältande och fattigdom, eller olja som enda utvägen?

Av , , Bli först att kommentera 3

Hur skulle vi göra i vårt rika leverne om det snabbt skulle förändras. Vi måste börja söka mat ifrån avfallet, som de nu gör i de fattiga länderna, även inom Europa. Hur skulle vi göra om den situationen uppstod? Skulle vi tycka att klimatet vore viktigare, att inte kunna använda gas eller el, värma- och/eller laga maten på? Skulle vi stänga ner kärnkraften helt till förmån för att inte kunna värma upp våra bostäder? Svensken och den rika världen ser allt med sina ögon, samtidigt ropas det högt för att hjälpa de fattiga, men vad gör vi? Jo vi vill stoppa deras tillväxt – som de ingen har – genom att förbjuda uttag av både (regn)-skog och uttag av olja. Se här den senaste konflikten betr. oljan. Man blir väldigt kluven  i detta vad som är rätt och/eller fel.

Samtidigt har en stor oljebrand brutit ut på Kuba.

Det är sannerligen en svår tid vi lever i. Maten sinar som ingen verkar bry sig mycket om.

Samtidigt har Amerika (Biden) fått igenom ett klimatomställande bidrag på 700 miljarder dollar. Nästan 6000 miljarder sek. Samtidigt här också besöker Biden Saudiarabien för att få dessa producera mer olja. Vad ska vi tro?

Att svenska folket tröttnat både på den ”gröna omställningen”, gängens framfart samt energitillförseln som man försöker lösa med vindkraften kan vara stor orsak om vi får en ny regering. Tillika har vi stigande priser överlag, allt som i vår vardag vi behöver. Vem skyldig? Nuvarande regeringsinnehavare eller opposition, Putin, vem eller vad?

I dessa valtider: Proud eller Pride?

Av , , Bli först att kommentera 2

Själv föredrar jag proud (stolt). Hörde jag rätt är det 50 000 ute på S-holms gator i den s k ”Pridefestivalen”. Hela köret av våra inröstade riksdagspolitiker och företrädare verkar också gå med, förutom Sd sägs det. Det är en faslig yra, utstyrsel och klädsel och ibland halvt nakna individer. Skulle man bete sig sådär en helt vanlig dag bland människor, gå naken eller halvt skulle man bli intagen.

Det är en märklig tid vi lever i, kriget nära inpå med risk för kärnkraftsolyckor, eller stor risk för det. Samtidigt skjuter priserna i höjden på det mesta, men inget livshotande men många får nu svårt klara uppehället. Värst är det nog för de som har stora lån tillika dyra hyror och även barnfamiljer och inte minst ensamstående med barn. Nog finns det mycket vi borde demonstrera mot eller för, men tycker man Pride är viktigast så…

Det är väl pengar i det här också som allt annat, några som blir förmögna. Ja världen är långt ifrån rättvis.

Det är längesedan det spårade ur, även tågen (tuff, tuff) och demonstrationstågen.

Vad ska man rösta på, färgglatt eller mera tråkigt brunt?

Man får ju nästan tron på världens sista tider skulle vara i annalkande med allt som sker.