Vindkraft i norr, till vilken nytta då?

Av , , 2 kommentarer 9

Spelar det någon roll hur mycket vindkraft det byggs här i norr när vi samtidigt har överskott på ström och saknar i söder samt överföringskapacitet saknas? Till vilken nytta byggs vindkraften då? Ska snurrorna stå och producera ström (när det blåser lämpligt) som vi inte behöver eller kan tillgodogöra oss? Eller byggs det för framtiden och hur långt fram i tiden då och blir det om 20 år är det inte dags för renoveringar då och blir det inte kostsamt i längden om livslängden är relativt kort med ständiga renoveringar? Samtidigt, vilka tjänar på det här, är det befolkningen i bygderna som kan göra sig nytta av detta, att bygderna utvecklas? Det är väldigt illa utrett hur vindkraften slår, här verkar man kommit på en superidé som man tror, men är det verkligen så? Jag säger varken bu eller bä, jag bara undrar om det blir som man tänkt sig och att det går i ”lås”. Planeringen som den nu utvecklats verkar gått över styr, som jag ser, men kanske det finns andra som har andra åsikter. Kriget, prisökningarna och även brist på varor eller i omvänd ordning, även räntehöjningar som drabbar boende, bostäder och bostadsbyggande. Allting verkar gått över ända och inte lika smidigt som man tänkt sig. Allting skulle vara klart 2030 eller senast 2040 i den s k ”klimatomställningen”.

Det verkar också bli problem med batterierna, råvaran litiumet som nu söks febrilt efter och gigantiska områden (inte i Sverige, än så länge) görs obeboeliga där djur, människor och växtlighet är otänkbart att det skulle existera. Just nu säger man Kina står för den mesta av produktionen. Jakten på litium, en bristvara gör att kostnaderna för elbilarna kan skjuta i höjden rejält, ännu mer än vad vi nu ser. Utvecklingen av batterier samtidigt som det saknas tillgång på ström, inte bara i södra Sverige, utan hela Europa när nu gasen från Ryssland stryps eller bojkottas av EU har vi inte sett effekterna av ännu. Snart vinter och kyla, hur gör vi då när vi redan har energibrist om vi ser till hur vi redan har bara i Europa.

Samtidigt kan vi undra när inte andra transporter finns för mera privat bruk, ta sig till jobbet osv när drivmedelspriserna skjuter i höjden. Vilken utveckling ger det och när elbilspriserna börjar närma sig guldvärde (pga litiumet) har vi hamnat i en återvändsgränd, där det t o m blir sämre?

Vindkraftskalkylerna anser jag inte är redovisade. Bra för miljön, eller mänskligheten i jämförelse med kärnkraft, men hur effektiv är vindkraften om det ställs mot kostnaden pratar ingen om. Ja är det så att pengar inte har någon betydelse i detta sammanhanget då får det anses okej, men vad pratar alla om, främst våra små kommuner, är det inte kassabristen?

Ingen gladare än jag om det blir som man hoppas och säger. Men…

Allting kommer bli väsentligt dyrare om vi ska följa den s k ”omställningen”. Företag som investerar i batteridrivet – som är ordentligt dyra investeringar – måste inte de också i sin tur ta ut de extrema kostnader det medför? Vi ser redan hur priserna stiger och vi är bara inne i en första fas. Vänta bara…