Nu även tandvården hotad

Det ser mörkt ut för inlandet. Vi har tidigare pratat om nedläggningen av BB i L-sele, nu är också tandvården hotat. Grundförutsättningen var/är minst 1 klinik per kommun. 

Här ett uttalande av företrädare för Region Västerbotten och folktandvården.

Samtidigt sägs det att Sveriges regioner beräknas ha ett underskott på sammanlagt 10 miljarder. Vart är sjukvården på väg och trots vi haft en Socialdemokratisk regering under tidigare 8 år. Det är märkligt, förfallet om jag uttrycker det så kan inte skett sedan i höstas när vi bytte regering.

Skulle jag göra en analys tror jag hetsen med ”omställningen” och tron den skulle leda landet till välmående i alla delar, alla kommuner även inlandets, verkar vara där problemet kan ha uppstått. Det verkar vi ska komma i den nivå där man nu försöker värna om de fattiga och mest utsatta vi är gruppen som kommer närmare dit. I slutänden tappar vi allt här i inland och glesbygd och går det bosätta sig här i framtiden om närmaste BB och större sjukhus, tandvård osv börjar ligga på ett avstånd av 20-40 mil enkel väg?

Detta är inget klagande inlägg, jag vill bara visa på fakta hur det är och kommer se ut. Vari ligger felet? Är vi inte alla i Sverige berättigade till en jämlik sjukvård och även tandvård, eller finns osynliga undantag som man arbetar efter? Hur mycket och många är en region ansvarig för? Är en region bara till för de som arbetar inom regionen, personalen där och när det gäller service till folket i sin helhet undflyr man ansvar? Om inte folk kan garanteras varken sjukvård, BB eller tandvård, varför skulle vi fortsätta som vi har. Jag menar vilka lägger folk sina röster på om vi bara får det sämre och sämre? Slutsatsen man kan dra att det i framtiden inte går bo här. Umeå blir enda alternativet. Är detta en vettig politik man driver, samtidigt som man hurrar för den gröna omställningen vilket kan vara jättebra, men ska det vara på bekostnad av nedläggelse i redan små och glesbefolkade kommuner?

Samtidigt har de förts på tal att sjukvården (innefattande både BB och tandvård) ska läggas under staten, vill säga ett enhetligt system. Men detta är ju regionerna emot, i alla fall Västerbottens styrda av den majoritet vi har, vill säga som ligger under Socialdemokraterna. Vad är man här rädda för. Att tappa sina egna jobb???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.