Så länge det finns olja i överflöd blir det svårt minska ner

Av , , 1 kommentar 7

Jag tror det kommer bli jättesvårt minska ner i oljeberoendet så länga vi har olja i överflöd. Det som skulle minska oljeberoende är om vi blir verkligen tvungna. De flesta av oss fungerar enligt den principen. Om man inte är påverkad i en riktning man tror sig ”rädda världen” om man bara låter bli använda det fossila bränslet och det som ingår i exempelvis vad en miljöpartist kan tro.

Snarare kan de besparingar vi försöker oss på istället leda till ett mera överflöd av olja och därmed billigare och också därmed ett ökat användande, eller knappt mindre. Det är den psykologiska effekten som kommer ske. Är jag beredd betala 10 000 kr mer per månad, eller ens bara några hundringar för att ”rädda världen”? Jag tror normalt vi inte är funtade så. Var och en står som regel sig själv närmast, kan jag få det billigast möjligt är det som oftast den principen som gäller. Elbilen skulle vara alternativet för oss vilket politikerna bestämt, men är användaren av bilen punga ut med ibland upp till en miljon för att visa sig duktig och i tron denne skulle rädda miljö och klimat? Jag tror inte det, många köper eller byter nog till elbil för att det är billigt köra, något annat kan jag inte tänka mig. Så resonerar då jag i alla fall.

Vi får nog tänka om både en och två gånger i miljö- och klimatperspektiv hur vi går till väga. Jag tror många idag har ganska stora utgifter, inte minst de som har stora lån, främst bostadslån. Skulle de gynnas av att satsa ytterligare upp till 1 miljon genom att köpa en elbil? Knappast. Sedan med långa avstånd och tillika sträng kyla tror jag inte elbilsägarna är vinnare. Tillika finns för få laddmöjligheter. Det är långt ifrån någon genomtänkt politik vi ser. Det som det troligen kommer leda till är att vi kommer förbruka mer olja eller fossila bränslen. Vill man ändra i det måste det till en rejäl morot. Kanske ett halverat pris på en elbil? Och den som redan inte har ekonomi mer än för sina nuvarande utgifter, hur sjutton ska denne ha råd satsa på en elbil? Halt krasst gynnar denna politiken till att de är de med bra ekonomi som har råd köpa elbilar. Skulle det gynna miljö- och klimat nämnvärt och i ett litet land som Sverige och med relativt få invånare?

Sedan säger man planteringar på taken, en typ av växthus kan bli aktuella eller redan är. Det som jag då ställer mig frågande till, blir inte jorden urlakad efter några år? Varför plöjer bonden jorden, är det inte för att det undre jordlagret ska blandas med det övre och därmed bidra med näring. Ska man börja plöja på taken och hur tjock är jorden där? Efter några år liknar den nog mera sand. Urlakad och näringsfattig. Jag föreslår man istället odlar upp de jordar som ligger i träda. Varför går inte det? Därför att folk vill bo i städerna och ha tillgång till grönt inpå knuten. Det är tydligen alldeles för jobbigt odla den naturliga marken.

Vi går mot undergång, men inte av själva klimatet, men av människors enorma fantasier skapa en annorlunda miljö, inte den som vi haft under nu miljontals år.

4 kr och 3000 mil, visst gör det pengar

Av , , Bli först att kommentera 4

Räknar man på diesel den sänkning som nu skedde och om vi utjämnar till 4 kr/l jämt blir det ändå en hel del slantar man sparar in. Vill säga den som måste använda bilen. På 3000 mil/år och 4 kr mindre per liter och om bilen i genomsnitt drar 0,7 l/mil får jag det till 8400 kr. Vill säga man behöver lägga ut det mindre per år i bränslekostnad om man kör diesel.

Det är en ganska bra skattesänkning om vi räknar på mitt exempel. Det kan naturligtvis variera beroende av körsträcka och inte medtagit något i miljöhänseende.

Nu kanske dieselbilen generellt har högre skatt om vi räknar bort den gamla miljöbonusen man fick fick för mindre dieslar. Bensinbilen blir det bara 1 krona mindre per liter, så här blir inte vinsten så stor.

Hade man gett fasen med dessa chockhöjningar på drivmedel tidigare regering kunde man behållit makten. Nu får de skylla sig själva. Matpriserna / transporterna kan vi till viss del skylla på detta att också dessa chockhöjdes, Kollektivtrafiken fick också en släng av detta. En buss och ett större fordon med sina enorma tankar kunde blivit uppåt 10 000 kr dyrare tanka över en natt. Och har det hjälpt miljön särskilt mycket? För oss norrlänningar som bor här finns inte så mycket välja mellan. Endera får vi gå eller också ta bilen. Visserligen går några turer om man har ”tur” men det var just detta.

Idag över -30 (padddan visar -38), jag undrar hur mycket ström som finns kvar i en eldriven bil om vi ”bara” skulle köra till L-sele (12 mil) från V-mina? Full värme på och lyse, ingenstans ”tanka” efter vägen.

Dålig planering av föregående regering.

Man har omedvetet gynnat Jimmie.

Borde man inte handlat annorlunda?

Nu står också kärnkraften i fokus, den som man ville ha bort.

Miljöpartiet och deras politik har omedvetet lett oss in i ett ännu mer kärnkraftssamhälle.

Så kan det gå

(Personligen gör det varken till eller från denna bränslesänkning. Jag hade troligen hellre sett en sänkning av elpriset))