SD vill förbjuda tiggeri i Umeå

Både Moderater och Sverigedemokrater har försökt införa förbud mot tiggeri. I kölvattnet av debatten kring kommunalrådet Lennart Holmlunds blogg vill nu Henrik Agerhäll (SD) införa ett förbud i centrala Umeå.

Förra helgen höll Sverigedemokraterna valupptakt inför EU-valet. Ett av huvudbudskapen är att utlänningar ska förbjudas att tigga i Sverige. I tisdags lämnade Sverigedemokraten Henrik Agerhäll in ett medborgarförslag till Umeå kommun där han föreslår ett tillägg i den lokala ordningsstadgan som ska leda till att tiggare förbjuds inom centrala Umeå.

Syftet är att skrämma bort de fattiga tiggarna från Rumänien till någon annan stad.

– Genom att förbjuda tiggeri kan vi undvika att göra Rumäniens sociala problem till våra egna. Kan vi göra att de här individerna känner sig så ovälkomna som möjligt så är det stor sannolikhet att de ger sig av. Formellt sett skulle förstås fler kommuner behöva införa samma slags regler, annars åker de bara till någon annan kommun i landet, säger Henrik Agerhäll.

Att förbjuda tiggeri har försökt av moderater i Stockholm och på flera andra orter i Sverige. Först ut att försöka med ett förbud gjordes i Sala kommun genom en ändring i den lokala ordningsstadgan. Länsstyrelsen i Västmanlands län stoppade beslutet eftersom det stred mot ordningslagen. Ett förbud om tiggeri på allmän plats innebär alltför långtgående inskränkningar i den enskildes frihet.

Även om SD inte kommer att lyckas driva igenom ett förbud kan budskapet locka en och annan väljare. Nyligen gjorde Novus uppdrag av TT en undersökning där det slogs fast att en majoritet vill förbjuda tiggeri. Totalt anser 56 procent att det är ett bra förslag, medan 23 procent tycker att det vore en dålig idé.

Av de tillfrågade är de äldre mer positiva till ett förbud. I åldersgruppen 50–64 år är 65 procent för, jämfört med 42 procent i åldrarna 18–29 år.Inom båda de politiska lägren är majoriteten för, men stödet är starkare hos Alliansens väljare. Bland tillfrågade M-sympatisörer är 69 procent för att förbjuda tiggande. Allra starkast stöd för förslaget finns bland tillfrågade SD-väljare, där 87 procent är för.

Att kommunalrådet Lennart Holmlund (S) nu har bett om ursäkt och tagit bort sitt blogginlägg där han återgav rykten om att tiggare åkte lyxbilar, fejkade handikapp och snattade oxfilé var bra men kommer inte att hindra vissa personer att fortsätta sprida fördomar. Extra olyckligt är det att misstankarna riktas mot i huvudsak romer som redan är en av de mest utsatta och misstänkliggjorda grupperna i samhället.

Vad ett förbud skulle leda till råder det delade meningar om. Sverigedemokraterna har en slags naiv tro på att ett förbud skulle få Rumänien att ta större ansvar för sina medborgare. På högsta politiska nivå har påtryckningar mot Rumäniens regering inte heller hjälpt. Sverige är heller inget föregångsland efter avslöjande om att hemlösa och utslagna svenskar tigger pengar på semesterorter i Spanien.

– Vi har kanske 20 hemlösa svenskar på stranden samt ett hundratal som är socialt utsatta, säger Stefan Kamensky, diakoniassistent vid Svenska kyrkan på Teneriffa till tidningen Faktum.

Vad är det som oroar oss för att det finns tiggare? Polisen ser inget samband mellan tiggeri och en ökad risk för brottslighet. Istället handlar det kanske om att vi svenskar blir påminda om att det finns fattigdom och att desperata människor blir tvingade till förnedring. För vem skulle på fullt allvar själv vilja sätta sig framför snabbköpsdörren med en pappmugg i handen och be om allmosor?

3 kommentarer

  1. "Dosan"

    Att förbjuda tiggeri löser inte problemet utan sopar det bara under mattan. Typiskt förakt från SD som är ointresserade av solidaritet och välfärd. Deras lösningar på problemen är alltid att förbjuda dem. Patetiskt och osolidariskt. En röst på SD är en röst på människofientlighet, rasism och oförmåga att hantera problem med bra lösningar.

  2. Nisse

    Tiggarna, obs plural, i Umeå är i fullt arbetsför ålder och jag tror att de skulle kunna tillföra sina hemländer god arbetskraft, istället för att tigga för en låg dusör i Umeå. Jag tycker att SD har lämnat ett bra medborgarförslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.