Kvalité en ödesfråga för svensk forskning

image002

Forskningens kvalitet stod i centrum när en rad riksdagspolitiker på tisdagen var samlade i Umeå till en forskningspolitisk debatt.

Gunnar Öqvist, professor emeritus i fysiologisk botanik, inledde med att presentera slutsatserna från en utredning om  forskningens framtid. Han har själv deltagit i utredningen, på Uppdrag av Kungliga vetenskapsakademien. Utredningen visar att Sverige halkar efter, jämfört med länder som Danmark och Schweiz. Sverige har en betydligt lägre andel topprestationer inom forskningen. Några förklaringar till det är, enligt utredningen, att Sverige har en för svag långsiktig finansiering av forskning. Ett svagt akademiskt ledarskap. En svag direktfinanisering i förhållande till externa medel samt för otydliga karriärvägar för unga forskare.

De samlade politikerna instämde i mycket av de framförda bristerna. Tomas Tobé, M, påpekade att anslagen till forskningen höjs med nio miljarder kronor mellan åren 2008 och 2016. Han instämmer att det trots det  finns kvalitetsproblem. Han efterlyser på det området politiska samförståndslösningar.

– Vi måste bestämma oss för att kvalitén är det viktiga, påpekade Tomas Tobé.

Thomas Strand, S, betonade långsiktig finansiering av forskning. Han önskar en satsning på ej konkurrensutsatt basfinansiering av den högre utibildningen samt en bättre balans mellan grundutbildning och forskning.

– Det är för få professorer som deltar i grundutbildningen, sa Thomas Strand.

Anders Sellström, KD, och Tina Acketoft, FP,betonade båda två en kvalitetssatsning. Jabar Amin, MP, vill se en satsning på alla universitet och Emil Källström, C, värnade akademiens självständighet. Representant för Vänsterpartiet var Daniel Kallos, kommunalpolitiker. Han tror inte på konkurrens som en drivkraft för uthållig forskning.

– Det är väldigt få forskare som säger att deras drivkraft är att bli älskade av någon rankingfirma, sa Daniel Kallos.

Future faculty vid Umeå universitets medicinska fakultet arrangerade debatten. Bertholof Brännström var moderator.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.