Stockholms stadsmission kritiserar SD-kampanj

Sverigedemokraternas valaffischer, i Stockholms tunnelbanor, inför valet till EU-parlamentet har upprört många. Där påstår de bland annat att tiggeriet på våra gator är organiserat.

Detta påstående är också en fråga som varit högst aktuell i Umeå efter kommunalrådet Lennart Holmlund (S) förhastade uttalande för någon månad sedan. Ett uttalande som han, som bekant, senare tog tillbaka.

Nu har företrädare för Stockholms Stadsmission, som dagligen träffar målgruppen i sina verksamheter, svarat på påståendet om att tiggeriet skulle vara organiserat. De menar att det är en ren lögn att det skulle finnas någon organiserad brottslighet bakom tiggeriet. ”SD har valt ut samhällets mest diskriminerade och marginaliserade grupp individer att basera ett direkt felaktigt kampanjbudskap på” skriver Yvonne Borg, kommunikations- och insamlingschef, och socialchef Anna Johansson i ett pressmeddelande.

7 kommentarer

  1. lena häggström

    SLUTA GNÄLLA PÅ DE SOM VÅGAR SÄGA SANNINGEN !!! Fy skäms fegisar, ni mobbar SD som en hop stygga barn. Att tiggeriet är organiserat kommer ni snart att bli varse liksom prostitutionen varit i alla tider. Slappa och sitt bekvämt ett tag till ni okunniga, sanningen kommer snart ifatt er, då finns det all anledning att snyta sig i förtvivlan för er som rackar ner på SD idag … så köp kleenex !!

    • Arvid

      Ja, stackars dig, offerkomplex är jobbigt. Stackars er, om någon är av annan åsikt då är det förföljelse oberoende om de har riktiga källor och inte bara fantasi missfoster.

  2. Kjell Victorin

    Redan 2010 konstaterade Finlands inrikesminister följande: ”Tiggeriet har blivit klart aggressivare och är allt mer förknippat med brottsliga fenomen. Verksamheten ser även ut att vara mycket organiserad”,
    samt ”Tiggeriet i Finland anses också ha ”drag av människohandel” och vara förknippats med utnyttjande av barn, vilket enligt Holmlund gör det till en allvarligare fråga”.

    Tidigare har vi sett utalanden från den den svenske polisen Adrian Lucaci som har rumänsk bakgrund och jobbat åt svenska rikskriminalen i Rumänien för det nordiska ländernas räkning uppge följande:
    ”Han stickar inte under stol med att många tiggare utnyttjas av ligor som gör stora vinster.
    Därför ger han aldrig pengar” samt ”Att tiggarna själva bekostar resan hit genom att låna eller med hjälp av hembyn är ofta inte sant, anser han”.

    I DN kunde man läsa följande i en intervju med den romska tiggaren Petrina: ”Petrina berättar för DN att hon och flera andra från den romska byn i Rumänien blivit lurade till Sverige med löften om jobb. Men när hon steg av bussen på Stockholms central ändrades villkoren och hon fick välja mellan att tigga pengar till männen eller att prostituera sig”. samt ” – Alla svenskar frågar om jag har någon chef och jag är drillad att hela tiden svara ”nej ”. Och dessutom följande: ”Enligt Petrina är mannen som leder delar av det organiserade tiggeriet i Stockholm medelålders och kör en bil med utländsk registreringsskylt för att inget ska koppla honom till Sverige, där han har sin verksamhet.

    Och att det i svansen av tiggarna även förekommer kriminalietet kan men se bl.a genom att läsa det här uttalandet från den norska justitieministern Grete Faremo: ”hittills i år har utvisats 100 rumänska medborgare av vilka 87 hade dömts för olika brott”.

    Och till sist en majoritet av det svenska folket är för ett förbud om tiggeri, det borde inte vara ett så kontroversiellt beslut. Man kriminaliserade ju sexköp för att det är kränkande och finns misstankar att människohandel bedrivs i kölvattnet av prostitutionen, samma tankegångar borde givetvis även gälla tiggeriet, man kan ju göra givandet till tiggarna olagligt om man inte vill skuldbelägga tiggarna. Det kostar c:a 4500:- bara i bensinpengar att ta sej från Rumänien till norra Sverige hur skulle folk som är utfattiga ha råd med det om det inte är organiserat och hur kommer det sej att en del av tiggarna åker omkring i svenskregistrerade bilar som VK tidigare skrivit om det inte är så att dom får låna bilar när dom kommer till Sverige för att kunna sprida ut sej över landet?

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/forbud-mot-tiggeri-i-finland%5C
    http://www.skovdenyheter.se/artikel/24767/polisen-tiggarna-ofta-del-av-kriminella-ligor
    http://www.dn.se/sthlm/de-tvingade-mig-att-tigga/
    http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenskarna-for-tiggeriforbud

    • Nelli

      Bara för att det är en rumänier som säger det behöver det verkligen inte vara sant. Jag vet för jag känner två som är bosatta i Sverige och de säger tvärtom. Romer är den lägsta samhällsgruppen i ett fattigt land och även där (i Rumänien alltså) florerar felaktiga uppgifter.
      Det enda som är organiserat är att familjerna delar upp områden sinsemellan osv. Det skulle du nog göra om du hamnade i samma situation. Helst vilja åka med familjen och samarbeta alltså.
      Var inte för säker att vi alltid kommer att vara ett rikt land. Allt kan hända, det har historien visat.
      Jag tycker det är så fel när man felaktigt går ut med lögner, då har man sjunkit lågt…

  3. LT

    Tack Stockholms stadsmission som nu vet och tagit reda på att tiggeriet inte är organiserat. SDs valaffischer bör rivas ner de sprider ett osmakligt lögnaktigt budskap om förtryckta fattiga människor.EU-parlamentariken Anna Maria Corazza Bildt förvånad över att Umeå kommun inte hjälper tiggarna som finns här.I Stockholm finns både tillfälligt boende möjligheter till dusch och mat. Nu måste tiggarna här i stan få samma hjälp.

  4. Tina.

    En Bild Säger Mer En Tusen Ord.Bilder vi sett hur dom lever och bor i sina hemländer talar väl sitt tydliga språk ”fattigdom misär” Dom tigger för att få ihop till sin familjs levebröd.

  5. svanen

    Har SD verkligen gått ut med att det är organiserad -brottslighet- som ligger bakom? Det finns dock en del kända fall där verksamheterna går ihop.

    Det är i alla fall i allra högsta grad organiserat iom att de kommer hit i grupper, gemensam resa, uppdelning av områden och ingångar till affärer, olika former av tiggeri (musik, skador, barn, ”ge bort” rosor, lappar med påstådda sjukdomar. Osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.