Färre Umeåbor har förtidsröstat

Samtidigt som fler svenskar har valt att förtidsrösta inför  EU-valet så har färre Umeåbor röstat. 5 825 förtidsröster har fram till nu lämnats in jämfört med 6 167 under samma period valet 2009.

Trots minskat intresse i Umeå så har förtidsröstningen i Västerbotten ökat med drygt 2 500 stycken. Det beror i huvudsak på att folkomröstningen om centrumbron i Skellefteå har fått nästan dubbelt fler i kommunen att gå till valurnorna i förtid. Just nu har över 5 000 Skellefteåbor röstat. Striden handlar om bron ska byggas eller inte.

I länet handlar det om 15 009 förtidsröster jämfört med 12 479 under samma period 2009. I hela Sverige har 623 565 personer röstat jämfört med 507 409 röster under 2009.

Folkomröstningen i Skellefteå är inte den enda som genomförs i samband med EU-valet den 25 maj. I Essunga avgörs Nossebrobadets framtid, i Bromölla får invånarna säga ja eller nej till en ny arrangemanghall, i Surahammar handlar frågan om högstadiet i Virsbroskolan, i Höganäs folkomröstas om Hamnens utveckling och invånarna i Värmdö beslutar om en ny skolorganisation.

Det är bara i Surahammar och Värmdö som förtidsröstningen inte har ökat med det dubbla på grund av folkomröstningen. Kanske beror det på att det i Surahammar handlar om att enbart 900 personer stod bakom kravet att det skulle hållas folkomröstning efter att politikerna beslutat om att lägga ner skolan på grund av dålig ekonomi. Skolorganisationensförändringen i Värmdö är heller ingen stor stridsfråga som delar kommunen. En grupp, Folkinitiativet i Värmdö, var missnöjda med skolorganisationen som beslutades 2011. Bland annat är gruppen mot sammanslagning av skolor och nedläggning av skolor utanför tätorten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.