SD ger inga svar förrän efter valet

En röst på Sverigedemokraterna i EU-valet på lördag kan gynna de mest högerextrema partierna i Europa. SD vägrar nämligen ge svar på vilken partigrupp de vill tilllhöra om de får mandat i EU-parlamentet.

Sällan har en partiledare för en svenskt riksdagsparti varit så aktiv för att om möjligt locka fler väljare i EU-valet. Jimmie Åkesson avslutar sin valturné med att samma dag hålla tal i Malmö, Göteborg och Stockholm.

När han i måndags besökte Umeå så ägnade han hela sitt halvtimmeslånga tal på torget åt att måla upp EU som ett monster som hotar den svenska demokratin. Partiet har länge krävt att Sverige ska gå ur EU-samarbetet. Men när talet hölls handlade det inte om utträde utan om att Sverige ska omförhandla sitt medlemskap.

– Omförhandling är egentligen samma sak, var Jimmie Åkessons slutsats.

Att Sverigedemokraternas ledare gör allt för att få röster i EU-valet handlar mer om att ett bra EU-val kan ge en språngbräda i det för SD:s mycket viktigare riks- och kommunalvalen i höst enligt den internationella auktoriteten på högerpopulistiska och högerextrema rörelser, Cas Mudde från Nederländerna, verksam vid University of Georgia, USA. I en artikel i Svenska dagbladet säger han såhär: ”Enligt mina källor vill SD inte gå med i Europeiska frihetsalliansen, och orsaken till det är inrikespolitik. SD har inget intresse av att riskera sitt valresultat genom att associera sig med Front National eller Frihetspartiet. Om Geert Wilders säger något galet vill de inte ta konsekvenserna av det. Därför kommer de att vänta med att ansluta sig till någon partigrupp tills efter september.”

Sverigedemokraterna tillbakavisar alla spekulationer om att partiet ska samarbeta med de mest högerextrema partierna i Europa.

”Partiets inställning har inte ändrats, samtal pågår med många partier och det parti som ligger oss närmast och med vilket vi har den relation vi är mest måna om att vårda är fortfarande Dansk Folkeparti.” skriver partiet i sin egen tidning SD-kuriren.

Problemet är att gruppen där Dansk Folkeparti ingår inte är intresserad av samarbete med Sverigedemokraterna eftersom ungdomsförbundet SDU anses som för extremt.

 

En kommentar

  1. Nisse

    SD:s representanter är vanliga individer som har erfarenhet av verkligheten, vilket är mycket viktigt att föra med sig i EU:s parlament.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.