Sd ersatte junilista

De små inlandskommunerna hade ett ganska likartat röstbeteende i gårdagens val till Europaparlamentet. De flesta röstade rött och det EU-kritiska partiet Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare.

I Sorsele fick SD närmare 14 procent av rösternat. Även i Vilhelmina fick de mer än var tionde röst i ett val som lockat ovanligt många inlandsbor till valurnorna.

Inlandet har däremot lämnat det EU-kritiska partiet Junilistan som nästan raderades ut vid gårdagens val. I förra valet förlitade sig EU-motståndarna på att Junilistan skulle föra deras talan, men i år verkar många av de rösterna hamnat hos andra partier.

I Dorotea ökade SD från 1,8 till 9,9 procent från valet 2009 och även där är Junilistan de stora förlorarna. De tappade  från 16,8 procent till 0,6 procent. Även Feministiskt initiativ hade svårt att locka väljare i Dorotea. De fick bara 22 röster i kommunen.

I Dorotea fördubblade även Centerpartiet och Vänsterpartiet sin väljarandel. Med sina 13,4 procent blev Vänsterpartiet det näst största partiet efter Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna gjorde återigen ett stabilt val i inlandet och tappade eller ökade några procentenheter i de flesta traditionellt röda EU-kommuner. I Åsele gick (S) även över 40 procent medan Socialdemokraterna fick 39,1 i Dorotea och 38,6 av rösterna i Vilhelmina.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.