Dansk Folkeparti eller brittiska Ukip

Sverigedemokraterna står heller grupplösa i EU-parlamentet än ett samarbete med de allra mest högerextrema krafterna. Allt handlar om taktik inför höstens val.

Jimmie Åkesson gav i måndags kväll beskedet som han före valet vägrat svara på men som de flesta bedömare sett som de mest troliga. Sverigedemokraterna vill inte samarbeta med nazistpartier som Gyllene gryning från Grekland.

De partier som nu SD ser sig bekväma att samarbeta med är Dansk folkeparti, som blev största parti i Danmark med 27 procent, och brittiska Ukip, som blev största parti i Storbritannien med 27,5 procent. Problemet är att de partier som han vill samarbeta med har tidigare sagt att Sverigedemokraterna inte välkomna. För att vara mera exakt handlar egentligen kritiken om Sverigedemokraternas ungdomsförbund som anses för extremt och därför ratas ett eventuellt samarbete med SD.

Dansk folkeparti tittar istället mer mot mitten och förhandlar konservativa EU-kritiska partier som brittiska Tories, enligt Berlingske.

Om Sverigedemokraterna väljer att bli grupplösa i EU-parlamentet så kommer deras möjlighet till inflytande att mer eller mindre försvinna. Frågan är hur väljarna i Sverige reagerar på detta inför höstens riksdags- och kommunalval. Att unvika att förkippas med ”brunskjortorna” år ändå viktigare för partiet än att uppfattas som ett ”Kalle Anka parti” utan reell makt att påverka.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.