S kan bilda minoritetsregering

Om det var val i dag så skulle Socialdemokraterna kunna bilda en minoritetsregering, det visar den partisympatiundersökning som SCB presenterar i dag.

Alliansen med C, FP, M och KD  skulle tillsammans få 36,8 procent av rösterna medan S har ökat med 1 procent och skulle få 35,3 procent om det var val i dag. Alliansen har alltså bara 1,5 procents övertag. Men att Kristdemokraterna minskar med 0,2 procent och därmed hamnar under fyraprocentspärren skulle dock innebära att de tre återstående partierna i Alliansen bara får 32,9 procent och att Socialdemokraterna ensamma blir större och skulle kunna bilda minoritetsregering.

Alliansens minskning är statistisk säkerställd både jämfört med undersökningen i november 2013 och med riksdagsvalet 2010. Förutom Kristdemokraterna så backar också Moderaterna med 2,8 procent och Folkpartiet med 0,1 procent. Inom Alliansen är det bara Centerpartiet som ökar med sina 0,2 procent.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet får båda 8 procent, för V innebär det att de ökat med 1,3 procent medan MP minskat med 0,8 procent.

Sverigedemokraterna minskar också sedan undersökningen i november. De tappar 1,2 procent och har nu 8,1 procent.

Noterbart är också att gruppen ”övriga partier” skulle få 3,9 procent om det vore val i dag. Det är en ökning med 2,6 procent mot november. Enligt SCB är det Feministisk Initiativ som är störst i denna grupp, de skulle få 2,5 procent av rösterna om det var val i dag.

scb

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.