Arbetarpartiets kampanj slog slint

Inför EU-valet gick Arbetarpartiet i Umeå ut med kampanjer om att blankrösta i valet i protest mot att en EU-armé håller på att byggas upp.

När nu alla röster har räknats i Umeå visar det sig att kampanjen om blankröstning inte fick något större genomslag. Jämfört med valet 2009 ökade antalet blankröster med 146 stycken till 590 röster totalt.

Arbetarpartiet hade inför valet tryckt upp affischer där väljarna uppmanades att blankrösta. Själva ställde inte partiet upp i EU-valet.

– Vi anser att EU blivit allt mer odemokratiskt. Inte minst att EU i hemlighet har skapat en armé på 60 000 man. Vare sig socialdemokrater eller representanter från Piratpartiet har talat om för väljarna att det skett i smyg, sade Davis Kaza när partiet visade upp sina valaffischer för media.

Europakåren består av ungefär 60 000 man och skriver på sin egen hemsida att man är en styrka för både Nato och EU. Dess kapacitet är tillgänglig för säkerheten och försvaret av Europeiska unionens behov, Nato, FN, OSSE eller ramverks nationer.

146 fler blankröster kan jämföras med att Sverigedemokraterna fick 1 813 röster i Umeå vilket var sämst i landet. Fler personer röstade till och med på övriga partier som Djurens parti, 26 röster, Kristna värdepartiet, 18 röster, Junilistan, 100 röster, Svenskarnas parti, 11 röster, Sataniskt initiativ, 2 röster, Klassiskt liberala partiet, 7 röster och Europeiska arbetarpartiet 1 röst.

 

 

5 kommentarer

  1. Roffe

    Kan det kanske bero på att blankröster är icke giltiga röster, och folk vill lägga en giltig röst? Eller att folk hellre avstår från att rösta, och hoppas på att ett lågt valdeltagande ska göra eu-valet mindre legitimt?

  2. Olof Kristmansson

    Hej Allan, Jag anser att du jämför äpplen och päron. Siffrorna som du skriver stämmer – men frågan är vad de skall jämföras med?

    När det gäller andelen och antalet blankröster så minskade detta i samtliga län, jämfört med förra EU-parlamentsvalet – UTOM just i Västerbotten.

    Ett annat sätt att beskriva samma sak är att Västerbotten i förra EU valet var det län som hade 3:e minst andel blankröster. Till att vara det län som hade störst andel blankröster.

    Att bedöma valresultatet i ett län, speciellt i ett val till EU-parlamentet, utan att titta på trender över i hela Sverige blir inte rättvisande.

    Om man dessutom ser till resultatet för SD – så är en möjlig tolkning att Rösta, men rösta blankt-kampanjen, erbjöd ett alternativ för de som är emot EU men inte ville rösta på SD.

    mvh Olof Kristmansson, kandidat till Umeå kommunfullmäktige för Arbetarpartiet och lärare i matematik.

    • allanfjallstrom (inläggsförfattare)

      Det stämmer att antalet blankröster har minskat i samtliga län. Men Arbetarpartiets kampanj pågick i Umeå och därför är jämförelser mellan län missvisande. Flera andra kommuner hade ökat antalet blankröster. Till exempel Skellefteå kommun där Arbetarpartiet inte haft någon kampanj.

      • Olof Kristmansson

        Tack för svaret. Nu ökade även andelen blanka i Umeå, dock mindre än i länet som helhet. Vilket skiljer sig åt från rikstrenden.

        När det gäller de aktiviteter som Arbetarpartiet haft i länet så sker flest inom Umeås kommungränser – Men vi har partiförening, medlemmar och prenumeranter på fler orter i länet än i Umeå.

        En del av kampanjen har bestått av inslag på nyhetsplats, debatt- och insändarsidor i de båda länstidningarna, samt en blogg på vk.se. Eftersom både Folkbladet och VK har läsare utanför Umeås kommungräns så har kampanjens budskaps haft en spridning utanför Umeå, främst inom Västerbottens län (Jag vet att länstidningarna har läsare i andra län, så utgör de en betydligt mindre andel av befolkningen än inom Västerbotten).

        mvh Olof Kristmansson, kandidat till Umeå kommunfullmäktige för Arbetarpartiet

  3. Theresa

    146 extra röster motsvarar nog Arbetarpartiets egna medlemmar och möjligen några till….Själv tycker jag att kampanjen var felaktig. Det var viktigare att lägga en röst på ett parti för att på något sätt visa att man inte stödjer SD, än att blankrösta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.