Vart tog öppet arbetslösa vägen?

Både alliansen med m, kd, fp och kd och socialdemokraterna går ut med olika löften om sänkt arbetslöshet. För oss väljare är vallöften som 350 000 fler jobb svårt att förstå omfattningen av sedan begreppet öppet arbetslösa försvann.

Alliansen lovar nu att 350 000 fler ska få jobb innan år 2020. Socialdemokraterna har sedan tidigare sagt att Sverige ska ha lägst arbetslöshet bland EU-länderna år 2020. Enligt statistiska centralbyrån består den svenska arbetskraften i april 2014 av 5 143 000 personer. Alliansens vallöfte innebär att 5 000 000 svenskar har jobb 2020. Socialdemokraternas vallöfte tar fasta på en arbetslöshet på 8.7 procent och vill att arbetslösheten ska vara lägst i Europa vid samma tidpunkt.

Förr i tiden var alla överens om att räkna arbetslösheten i procent och att den viktigaste siffran handlade om öppet arbetslösa. Gick det bra i Sverige låg arbetslösheten på en till två procent. Det var enkelt att förstå att en till två personer av 100 hade inget jobb att gå till. Med öppet arbetslös så hade man heller inget AMS jobb eller pluggade.

När socialdemokraterna satt i makten protesterade oppositionen mot att arbetslöshetsstatistiken användes i politiskt syfte eftersom underlaget, till vad som menas med öppet arbetslös, inte tog med personer som var utan jobb men hade någon typ av annan sysselsättning. Nu går det via SCB:s sida inte ens hitta en definition på öppet arbetslös. Istället finns flera typer av arbetslöshet där vissa siffror tar med studerande och andra inte. Det finns också ”säsongsrensad” och ”utjämnad” arbetslöshet. Som exempel är arbetslösheten i april 8,7 procent men efter ”säsongsrensning och utjämnad” har den plötsligt hamnat på 8.1 procent.

Om ni nu undrar vad SCB:s definition på arbetslöshet så kommer den här:

Arbetslösa omfattar följande grupper:
– personer som var utan arbete under referensveckan men som sökt arbete
under de senaste fyra veckorna (referensveckan och tre veckor bakåt) och
kunde arbeta referensveckan eller börja inom 14 dagar från
referensveckans slut. Arbetslösa omfattar även personer som har fått ett
arbete som börjar inom tre månader, förutsatt att de skulle ha kunnat
arbeta referensveckan eller börja inom 14 dagar från referensveckans slut.

 

 

 

2 kommentarer

  1. LenaAndersson

    Alliansen lovar inte alls att 5 miljoner ska ha ett jobb utan det enda de lovar är att 5 miljoner ska vara sysselsatta! Alliansens kritiserade Socialdemokraterna för att så många arbetslösa förtidspensionerades, men Alliansens alternativ är ju oändligt mycket värre eftersom de ersatt förtidspensionerna med att legalisera slaveriet i Sverige genom att tvinga alla långtidsarbetslösa, men även tvinga alla som tvingas komplettera med försörjingsstöd att redan efter 3 månaders arbetslöshet, att SYSSELSÄTTAS i Fas 3, som Alliansen nu döpt om till ”Sysselsättningsfasen” eftersom Riksdagen beslutat att Fas 3 omedelbart skule avvecklas, där företag får betalt, 5000 kronor i månaden, per pysselsatt arbetslös!
    De flesta verkar inte inse hur extremt skrämmande villkor som de arbetslösa drabbas av i dagens Sverige! Fas 3/”sysselsättningsfasen” är en modern variant av SLAVERI som idag är fullt lagligt i Sverige! Dessa heltidsarbetande får ingen LÖN och har ingen rätt till sommarledighet/semester och de har inte ens rätt att organisera sig fackligt samtidigt som LO och övriga fackförbund fullständigt ignorera dessa heltidsarbetande slavar! Fas 3/sysselsättningsfasen drabbar dessutom inte enbart långtidsarbetslösa utan från och med 1 juli 2013 så tvingas alla arbetslösa som måste komplettera med försörjningsstöd, eftersom GOLVET inte taket i a-kassan är för lågt, redan efter MAX 3 månaders arbetslöshet in i ”Fas 3″/”pysselsätningsfasen”, så för dem är ”Fas 3” inte den sista åtgärden de erbjuds utan den allra första som de tvingas till!

  2. LenaAndersson

    De flesta verkar inte förstå exakt hur extremt urusla förhållanden många heltidsarbetande åt kommunerna, inklusive Umeå kommun, har det! Från och med 1 juli 2013 så tvingas de som måste komplettera med försörjningsstöd redan efter 3 månaders arbetslöshet in i Fas 3 -liknande slaveri, oavlönad samhällstjänst, där de tvingas arbeta heltid utan lön! Verksamheten på exempelvis Umeå kommuns Viva resurs bemannas alltså inte enbart av långtidsarbetslösa eller personer som kommer tillbaka från längre sjukskrivningar, utan väldigt många är unga som bara varit arbetslösa max 3 månader och detta för dem är den första, inte den sista åtgärden för de långtidsarbetslösa som om det någonsin vore ok för samhället att ge upp ansträngningarna att hitta jobb med LÖN, där de utför helt vanliga riktiga arbetsuppgifter som kommunen tjänar pengar på! Försörjningsstödsstagare är idag inte en utgift utan ska tvingas bli en inkomst för kommunen, där de tvingas arbeta ihop till betydligt mer än sitt eget försörjningsstöd eftersom försörjningsstödet är betydligt lägre än vad en avtalsenlig lön motsvarande deras heltidsarbetsinsats skulle vara! Dessa kommunala SLAVAR har alltså inte ens rätt till LÖN eller sommarledighet/semester, och de har inte rätt att organisera sig fackligt…, de har alltså inga som helst rättigheter alls och tvingas leva under ständigt indirekt dödshot i form av hot om indraget försörjningsstöd, försörjningsstöd är inte LÖN, vilket innebär svält som hemlös! Umeå kommuns verksamhet inom ”Viva resurs” och dess ”Returbutiken” gör alltså mer skada än nytta då den förnedrar och bryter ned de arbetslösa, och att tvingas skriva in just ”Viva resurs” i sitt cv innebär i praktiken detsamma som att skriva in ”oanställningsbar” eftersom verksamheten påstås vara avsedd för långtidsarbetslösa… som inget företag vill anställa trots att verksamheten från och med 1 juli 2013 drabbar alla arbetslösa som tvingas komplettera med försörjningsstöd, eftersom GOLVET inte TAKET i a-kassan är för lågt, redan efter MAX 3 månaders arbetslöshet!
    Läs gärna dessa berättelser från Sveriges lagliga slavar i Fas 3/”sysselsättningsfasen”: http://www.corren.se/ekonomi/fler-an-nagonsin-i-fas-3-7005069.aspx http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/sa-tycker-arbetslosa-om-fas-3-6974104.aspx http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/det-har-ar-forvaring-inte-aktivering-7024221.aspx http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/fas-3-da-borjade-det-ga-bakat-7024226.aspx
    Jag vet att i en undersökning som Arbetsförmedlingen genomförde 2013 svarade en majoritet av de tillfrågade personerna i Sysselsättningsfasen/Fas 3 att de var nöjda med den anordnare de var placerade hos. Men det är självklart att de säger att de är positiva, dels av rädsla för att Arbetsförmedlingen annars ska bestraffa dem för deras attityd, men även eftersom det är en mänsklig strategi för att överleva att acceptera den situation man befinner sig i, även om man avskyr den! Är man tvingad av staten som arbetslös att delta i det här, då försöker man välja det minst dåliga och hitta en placering som känns under omständigheterna okej. Som man frågar, och beroende på vem som frågar, får man svar, det är inte konstigt att många svarar att de är nöjda!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.