Missbruk

Gratis herion till missbrukare i Danmark?

Såg på nyheterna att man i Danmark startat upp ett nytt projekt som går ut på att dela ut gratis herionsprutor till missbrukare.

Jag ställer mig lite frågande till detta. Å ena sidan kan jag förstå att kriminaliteten och prostitutionen minskar i och med denna satsning. Men å andra sidan kan jag tycka att det är som att uppmuntra missbruket.

Om man istället hade kopplat detta till att det skulle ingå i en avvänjningsprocess så hade det varit annorlunda. Men de har inga som helst krav på att missbrukarna ska ha en ambition att sluta och det tycker jag är märkligt.

De intervjuade en av missbrukarna och frågade honom om har ville sluta men han svarade bara att han tyckte det var perfekt med detta projekt och att han såg sig själv som en missbrukare och att det var det han ville vara. Han ville absolut inte sluta med sitt missbruk och nu blev det ju gratis också vilket han tyckte var toppen!

Man undrar ju vad de danska skattebetalarna anser då skattepengarna går till att understödja herionmissbruk och inte till insatser för att minska missbruket. Visst kriminalitet kostar också men ändå? Det finns ju andra aspekter som borde vägas in…

Nu ska ansvariga i Sverige följa utvecklingen i detta danska projekt och ta lärdom av detta….är det en lösning på missbruksproblemet i Sverige….nja….jag är tveksam!

3 kommentarer

  1. Eriksson

    Men visst är det väl bara sprutorna som delas ut gratis, inte själva heroinet? Du får gärna länka till var du hittat den informationen annars.

  2. Hans-Inge Smetana

    Håller med. Detta är inte lösningen. Kommer från huvudförhandling på Hovrätten i ett stort knarkmål. Att släppa detta fritt oj oj oj….

    Sprututbytessystemet har ju provats i Sverige på sina platser. Där är jag också väldigt tveksam. Det känns som att man legaliserar drogeriet. Och då ser man hur det går för dem som hamnar i drogberoende och kriminalitet som ofta följer med för att finansiera minst den tusenlapp det kostar/ dag.

  3. Victoria Kreuger

    Svar till Eriksson (2010-02-18 19:19)
    Nej, det är inte bara sprutorna som delas ut gratis utan också heroinet.
    Inslaget om gratis heroin till missbrukare i Danmark såg jag på SVT´s nyhetssändningar den 18 februari. Mer information och inslagen i sin helhet finns på SVT´s hemsida…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.