Sverige slutar i höjd med Stockholm

 Befinner mig i Stockholm på en tvådagars konferens. Konferensen handlar om "Attrakriva näringslivskommuner". Det är himla intressant att höra hur andra kommuner tänker och agerar utifrån rankinglistor och statestik.

Men det är ju konstigt att Sverigekartan tycks sluta i höjd mer Stockholm och allt övanför tycks inte finnas!

I och för sig visste jag ju att "sörlänningarna" och myndigheterna tycks tro att det är så. Men då de visar upp kartor över Sverige och dessa sluta i höjd med Gävle så börjar man ju undra?  Är dert så att att de anställda på Sveriges myndigheter har missat några geografilektioner i skolan eller?

Men oavsett den geografiska indelningen och hur dessa myndigheter tycks tänka och hur de agerar så inser jag att vi här "uppe i norr" många gånger har kommit mycket längre än de gjort här nere i söder! Vi har det här med samverkan som ett mantra över oss….det genomsyrar allt vi gör och det verkar inte var så i de södra delarna av landet. Samtidigt så kan jag känna att de har en del nya "in-puts" som vi inte har tänkt på!

Känner att efter morgondagen så kommer vi att ha en del som vi kan jobba vidare med och en del som vi kan dela med oss av till andra också!

Men det känns samtidigt lite osäkert…vad ska vi satsa på? ..vad har vi för resurser i våran kommun och hur viktigt tycker just våran kommun att näringslivsutveklingen är? Hur prioriterar man? Det verkar ju som att denna fråga är avgörande för huruvuda man vill ha en tillväxt i kommunen eller ej?

I de framgångsrika kommunerna har man förstått detta och är villiga att satsa men det verkar som om det är i södra delarna av Sverige som detta är en självklarhet!

Kanske är det så att detta hänger ihop med myndigheternas syn på kartan över Sverige!

Slutar Sverige vid Gävle eller? Upp till bevis "Norrlandskommuner!"!

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.