Språk och körkort

När man som nyanländ från ett annat land kommer till Sverige och ska integreras i det svenska samhället och skaffa sig ett arbete är det många bitar som ska falla på plats.

En av dessa är naturligtvis det svenska språket….många (ja nästan alla) yrken i Sverige kräver att man behärskar det svenska språket hyfsat i alla fall.

En annan sak är att man bör ha ett svenskt körkort. Många arbetsgivare kräver att man har körkort. Och här uppe i norra Sverige är ju detta ännu viktigare…(det är ju inte alltid det funkar med att åka kollektivt).

Som svenskfödd har man ju lätt att hitta någon som kan hjälpa till med privat övningskörning innan man börjar på en körskola. Det är ju inte lika lätt för de som kommer från ett annat land. De har oftast inte de nätverk som behövs. Och inom sin egen grupp av nyanalända så är det inte så många som har haft svenskt körkort så länge att de får ställa upp med privat övningskörning. Dessutom är det inte så många som har tillgång till egen bil,

Finns det några hugade medmänniskor där ute i cybervärlden som skulle kunna tänka sig att ställa upp med privat övningskörning för flyktingar och nyanlända så är ni välkomna att höra av er….

En kommentar

  1. Streckgubben

    Jättebra idé. En idé som bör spridas till alla körskolor i Umeåregionen. När personer tar provet som handledare för privat övningskörning, ställ frågan!

    ”Nu när du har tagit det här provet, skulle du kunna tänka att även vara handledare för andra?”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.