Sårbara Sverige!

Dator och uppkoppling är ett måste i dagens samhälle!

Men vad händer om man på en arbetsplats helt plötsligt står utan detta?
Jo, totalSTOPP……det kan jag intyga! På min arbetsplats "dog" allt igår kl.14.30 och idag har vi inte fått detta fixat… 🙁

Och vad händer då? Jo, inget funkar!  De flesta hos oss har dessutom så kallade tunna klienter, vilket innebär att man inte ens kan komma in i datorns vanliga program och jobba vidare med annat (utanför alla specialprogram).

Säkerhet och egna plattformer i all äre, men vi ett datastopp blir det verkligen STOPP!

Tydligen så är det en kabel som ligger under en masa betong någonstans på bangården i Umeå som gått av! Och detta innebär att det verkar ta tid! Hela dagen idag har alltså allt stått stilla! 

Vilken tur att vi har kontor i Ö-vik och Sundsvall som har uppkopplingar som funkat och dessa stackars medarbetare har fått ta alla telefonsamtal idag! Kalasbra jobbat kompisar! Vad hade vi gjort utan er?!

Nu håller vi tummarna för att detta är fixat till imorgon! 

Men när jag tänker efter så blir jag lite rädd! Vi är verkligen sårbara! Hur många företag och myndigheter har inte speciella plattformer och säkerhetssystem som på ett eller annat sätt är beroende av uppkoppling till dessa på olika sätt för att funka?

Vi är grymt sårbara! Bara att kapa en kabel och i och med det slår man ut stora delar av samhället och dess funktioner! Inte bra!

En kommentar

  1. Sven.

    Detta problem upptäckte jag för många år sedan, sedan en skytstolpe sloga ned genom en telekabel! Detsamma med de nya datoriserade bilarna, de kan slås ut med en elektromagnetisk puls (EMP).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.