Åsa Ögren

Valår och Umeandan

Jag vill först hälsa alla tidigare läsare av min blogg välkommen tillbaka. Det är hög tid att återuppta bloggandet, det forum där man har fritt utrymme att själv formulera både frågorna och svaren. En rimlig chans att spegla vardagspolitiken och de utmaningar som jag möter i mina uppdrag. Hoppas att ni också kommenterar det jag skriver. Jag läser alla kommentarer och ifall det finns ett allmänintresse, ett relevant perspektiv och en följdfråga så ska jag självklart både publicera kommentaren och även försöka svara.

Vi närmar oss valet. Det märks i debatten och det börjar även märkas i vårt interna partiarbete. Just nu är fokus på landstingets folkomröstning och kyrkovalet. Men även nomineringsarbetet till fullmäktigelistor och riksdag. För egen del har jag ju meddelat valberedningen att jag står till förfogande för omval till kommunfullmäktige men inte till byggnadsnämndens ordförande. Det beror på att jag efter tre mandatperioder känner att jag vill anta nya utmaningar men det beror även på att jag unnar byggnadsnämndens verksamheter en ny ordförande, en ny energi med nya perspektiv att komma in och fortsätta utveckla det politikområdet.

Frågan om vilket uppdrag som finns för mig nästkommande mandatperiod avgörs vid vårt representantskap den 31 oktober. Jag står till förfogande men det är partiets medlemmar som väljer via sina ombud.

Några ord om den s.k. Umeandan också.

De borgerliga partierna vädrar morgonluft då eran Lennart Holmlund närmar sig sitt slut. Efter snart tjugo år av socialdemokratiskt styre ser de sin chans att ta över. Dom spekulerar om vänstervridning i politiken och i stort sett varje debattartikel och fullmäktigedebatt spetsar dom med hot om att nu ska allt som byggts upp av samarbeten, tillväxt och utveckling ta slut. Inget kunde vara mer felaktigt men jag förstår att dom borgerliga politikerna här ser sin chans.

Anders Ågren frestar väljarna i debattartikel VK 2013-08-16 och välkomnar ”de mittenorienterade Umeåbor som tidigare har röstat på Socialdemokraterna” och säger sig själv representera ”det politiska mittfältet”. Men är det någon som på fullt allvar tror att moderaterna, hur Nya dom än beskriver sig, på allvar överväger att ändra inriktning? Inget i vardagspolitiken tyder på det.

Det som framstår som ändrade ambitioner döljer nämligen samma gamla vanliga moderata politik. Tro inget annat. Moderaternas lösning handlar fortfarande om sänkta skatter, utförsäljning av våra gemensamma tillgångar och konkurrensutsättning av det offentliga. Det är medicinen oavsett det handlar om vård, skola eller omsorg och nu senast dök receptet upp även i den bostadspolitiska debatten.

Samtliga gruppledare i den borgerliga alliansen i Umeå kommunfullmäktige känner mycket väl till att jag har tillämpat samarbeten i mina ordförandeuppdrag, jag brinner för tillväxtfrågan och ser möjligheter i de förslag som läggs oavsett vilket parti som lägger fram förslagen. Det känns därför inte seriöst att sprida bilden av att utan Lennart faller detta. Men saknar man visionära och sakpolitiska argument kan man ju ropa på vargen.

Men detta kommer vi att få tillfälle att diskutera framöver för nu är det bara ett år kvar till nästa kommunval. Det blir ett spännande år.

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Men var finns det visionära i ett ”P-adhus” Nanna, dvs nu endast bad/simning utökat med privat jättegym och relax i källaren utan fönsterutsikt? Visionärt på sitt var ändå bad på ovanvåning och kommers/kontor ihop, det som Lerstenen AB, m fl vann på. (Ändå inte funktionellt och dyrt).

    Inte blir Umeå visionärt av att inga miljöutredningar görs som visar barn/ungdomars säkra till/frånfartsvägar samt att utlovade cykel-P-utredningar inte görs före bygglovsprövning, än mindre någon ”visionär” lösning för cykel-P.

    Visionärt för bad/simning är däremot att ta till sig nya idéer som framkommit sedan stadsutvecklingsprojektet sprack, t ex mina med simkanal och strömmande vatten, 100 m runt, som ger fler än badare/simmare, dvs alla som har behov av vattenlöpning, rehab liksom lek på annat sätt än i rutschkanor.

    Visionärt att se simmandet som en grundaktivitet där andra idrotter/motionsformer finns, liksom i en köp- eller kulturgalleria. Umeå har ett par olika lägen för bad/sim-galleria, Nolia, Haga/Gammlia, Nydala och campus/IKSU.

    Visionärt är att se värdet av utemiljö som komplement och inte minst för utveckling och utbyggnad, där då I 20 också är bättre än det icke-visionära Nannaläget som dessutom är allt dyrare nu och än dyrare med inga frilufts/idrotts-synergier.

    Det är stort att planera något visionärt, men det är större att avveckla när något visar sig inte vara visionärt utan snarare reaktionärt, som dagens Nannabadplaner, ”P-adhuset” blivit nu.

    Tänk om och tänk nytt samt framåt, visionärt liksom innovativt, sådant gillar däremot väljare och medborgare.

    • Åsa Ögren (inläggsförfattare)

      Hej,

      jag har tidigare sagt till dig att jag kommer att svara dig och alla dina utspel och påståenden då bygglovet för badhuset har vunnit laga kraft. Till dess har jag inget att säga dig

  2. Mikael S

    Hej Åsa. Motsäger du att det sker en vänstervridning inom (S) i Umeå?
    För mig som politiskt intresserad och pragmatisk person som vill Umeås bästa är det helt uppenbart. I en diskussion med en frustrerad mittenorienterad SSU:are konstaterade han att vissa yngre i partiet helt ärligt funderade att rösta på (V) istället för (S).

    Jag hoppas att du Åsa kan styra kursen på (S) rätt i Umeå och ta befälet så att Lennarts fantastiska arbete med tillväxt i fokus kan fortsätta i ny skepnad. Jag har stora förhoppningar på dig.

    Umeås bästa, utan ideolgiska skyddslappar bör vara riktlinjen. Ågren har en poäng i att det är ytterst betänkligt att säga nej till alla utförsäljningar i Bostadens bestånd utan att ha några idéer alls hur vi ska öka byggandet. Förstår att (V) säger nej, men ett pragmatiskt (S)? Du Åsa bör ju ha insyn i detta ämne.

    Ta täten!

    • Åsa Ögren (inläggsförfattare)

      Hej Mikael,

      i ett parti som har ambitionen att vara ett 40%-parti finns det naturligtvis åsikter som har både bredd och djup. Vi har i Umeå arbetarekommun tack och lov medlemmar med åsikter och visioner. Dessa framförs, det diskuteras och sen går vi till beslut. Jag är glad att vi har våra visionära ungdomar i SSU men jag delar inte alla deras synpunkter och förslag. Jag delar inte heller Lennarts alla ideer och förslag.

      Tack för att du tror på mig. Kanske har du sett och förstått att jag älskar Umeå och vill att Umeå fortsatt ska vara en stark region med tillväxt på flera områden, inte bara byggandet. En sak kan jag lova för framtiden. Att oavsett i vilken roll jag hamnar så kommer samverkan att vara en av mina ledord. Umeå är ingen stad där någon kan ha vare sig skygglappar eller sätta sig på en hög häst. Men det behövs en ideologiskt kompass som bygger på fler ambitioner än utförsäljningar av gemensam egendom, skattesänkningar och konkurrensutsättningar.

      När det gäller bostadsbyggandet skulle jag kunna ha en lång utläggning här men jag väljer att återkomma med en blogg i ämnet. För att öka byggandet behöver man använda hela det politiska klaviaturet både nationellt och lokalt och tro mig, vi gör allt vi kan på kommunal nivå för att marknaden ska känna trygghet att fortsätta investera i Umeå.

      Än en gång – tack för ditt inspel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.