Historiskt i NBA-draften

När NBA-klubbarna valde sina framtidsspelare i den så kallade draften så skrevs historia i och med att 20-årige finländaren Lauri Markkanen, 213 centimeter powerforward, valdes redan som nummer sju. Ingen nordisk spelare har tidigare gått så tidigt i NBA-draften. Han valdes av Minnesota – som omedelbart i en bytesaffär tradade finländaren till Chicago Bulls. Hans rookie-kontrakt för de två första åren i NBA beräknas vara värt ungefär 60-70 miljoner kronor.

Superlöftet Lauri Markkanen från Jyväskylä har länge haft ögonen på sig, redan som 16-åring erbjöds han proffskontrakt med Sevilla i Spanien, men det blev nej på det och han har matchats fram i finska division ett och senast spelat ett succéartat år på college med University of Arizona.

Lauri Markkanen är den sjunde finländaren genom tiderna som draftas av ett NBA-lag. Övriga;  Erik Murphy, Petteri Koponen, Hanno Möttölä, Timo Saarelainen, Kalevi Sarkalahti och Kari Liimo. Två av dessa har spelat i NBA, det är Murphy och Möttölä.

Sverige har två man som spelat i NBA. Det är förstås Jonas Jerebko och Jeffery Taylor. Förra sommaren draftades Marcus Eriksson som tredje svensk någonsin, han gick då som nummer 50. Taylor draftades 2012 som nummer 31. Jonas Jerebko valdes som nummer 39, det var år 2009.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.