”VM alltid i Luleå”

VM i gatbasket står för dörren – turneringen avgörs nu på lördag.

Enligt internationella Basketbollförbundet Fiba så avgjordes VM 3×3 i Nantes Frankrike med Serbien som segrare på herrsidan och Ryssland på damsidan. Basket 3×3 blir för första gången OS-gren i Tokyo 2020.

Men även om nu Fiba haft sitt World Cup-arrangemang så innebär inte det att VM egentligen är avgjort. Det riktigt stora evenemanget spelas i norr. I alla fall om man ska tro på Micke Blomqvist, före detta Luleå-bo, numera radhusägare i Umeå och assisterande coach i Udominate.

– VM spelas alltid i Luleå, så är det bara.

Blomqvist i laget ”Kentucky” är en av stjärnorna i VM i gatbasket, i alla fall historiskt sett.

– Genom åren har vi sex segrar i VM, så det är inget snack om annat än att vi är mesta mästarna, säger Blomqvist i en exklusiv intervju för Bloggen.

Lag Kentuckys General Manager Jonas Engström skriver i ett mejl att det inför lördagens VM i Luleå kan bli så att ”ett så kallat mediestopp tillämpas 24 timmar innan mästerskapets början med anledning av det stora intresset.”

– Turneringen avgörs på lördag i södra hamnen i Luleå. Tidigare turneringar har alltid spelats på klassiska planen vid Gula Gården på Tuna, men den finns inte längre, förklarar Blomqvist.

Det är tio år sedan senaste VM:et i Luleå.
En fråga är om matchernas speltid är anpassade till veteran-spelare?

– Det brukar vara 10 minuter eller först till 11 poäng som gäller.

Många deltagande lag i år?

– Tolv lag är anmälda, så det blir två grupper om sex lag och sedan ett slutspel.

Vinnaren i gatbasket-VM får en vacker pokal. Men enligt turneringens facebooksida så är priset mycket större än så;  ”Vinnaren har rätt att snacka skit i 365 dagar”

Laguppställningarna inför VM ska utöver stjärnor som Blomqvist drälla av namn på tidigare Plannja-spelare och andra förmågor. Kentucky har exempelvis Håkan Larsson. Det florerar diverse uppgifter och rykten, bland annat om kontakter med NBA-stjärnan Jonas Jerebko (som faktiskt tidigare spelat i VM i Luleå).
Vem vet. Kanske briserar eventuella bomber närmare helgen.

Någon särskild uppladdning inför VM?

– På fredag är det ett klassiskt event med shootaround på Färjan i Luleå, säger Blomqvist.

Intervjun görs via mobiltelefon, så ibland är hörbarheten och signalstyrkan inte den allra bästa. Det kan också ha varit så att Micke Blomqvist sade shotaround.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.