Udominate gör upphämtning

Dags för avgörandet i EuroCup grupp C. Udominate v.s. MBA Moskva.
Efter en katastrofstart har Umeå gjort en rejäl upphämtning så att det blir ett rysarslut.

Matchen slut: Udominate-MBA Moskva 68-71.

Trots förlusten går Udominate vidare till första playoffrundan i EuroCup med facit 3 segrar/3 förluster i gruppen. Umeå är därmed en av de bästa grupptreorna.
MBA Moskva vidare som grupptvåa (på bättre inbördes mot Umeå)

Eurocup, damer, grupp C

Umeå Udominate-MBA Moskva 68-71 (9-32, 19-10, 21-12, 19-17)
Umeå Udominate: Brianna Kiesel 16, Ana-Marija Begic 14, Lisa Koop 10, Tiffany Brown 9, Mante Kvederaviciute 7, Danielle Elvbo 5, Gigi Mazionyte 5, Sandra Hansson 2.
MBA Moskva: Nina Glonti 17, Olga Gorbatjeva 13, Liudmila Sapova 13, Anna Lesjkovtseva 11, Marija Kaitukova 7, Karina Nizamova 4, Jekaterina Sytnjak 4, Anastasia Plisova 2.
Publik: 238.

Slutställning gruppen
1) Artego Bydgoszcz, Polen.
2) MBA Moskva, Ryssland.
3) Umeå Udominate.
4) Spartak Moskva, Ryssland.
De tre första lagen i denna grupp vidare till playoff.

Ställning inför sista: Udominate-MBA 49-54

Fjärde perioden:
MBA öppnar med en tung trepoängare. Svar en trea av Brown. 52-57 med åtta minuter kvar.
Mazionyte lägger i 54-57. Drygt sju minuter återstår. Ny tung trea av Moskva. 54-60. Mante tvåa till 56-60. Umeå vinnar boll på toppentätt försvar. 24 sek. utan skott av MBA. 7-6 i poäng i fjärde perioden så långt.
6 min kvar: 56-60.
En notering om matchningen: Ana-Marija Begic får nu sitta på bänken i Umeå. Hon har varit en av de bästa på plan. Okej, hon går nu får inbyte. var alltså bara en pust. MBA hittar en trea till. de kommer inte nära korgen, frågan är om de klarar att hålla undan utifrån.
4 min kvar: 58-63. Sedan två straffpoäng av Koop. 60-63. MBA har dragit på sig lagfoul. Nya kast Koop. 62-63.
3 min 14 sekunder kvar: 62-63. Timeout av gästerna. sedan två straffpoäng MBA.
3 min kvar: 62-65.
2:23 kvar: Timeout Udominate.
2 min kvar: 64-65 efter poäng av Koop. Sedan turnover MBA.
1:06 kvar: Begic sänker en lång tvåa. 66-65. Udominate för första gången i ledning. Timeout MBA.
Turnover Moskva. Missad layup Umeås Brown. MBA lauup 66-67.

Umeå skottförsök – vill ha foul under korgen, men får ingen. När Kiesel försöker stoppa bollen åker hon på osportslig foul. Därmed kan chansen vara borta. MBA sätter en straff och har boll från sidan. 10 sekunder kvar. 66-68. Umeå måste foula och sätta MBA på linjen.
Det blir 66-69 och 66-70.
Sex sekunder kvar
. Timeout Umeå som måste ha både poäng och en steal. Går knappast.
Det blir en tvåa till 68-70. Foul och kast MBA. Det blir 68-71.
Drygt 200 åskådare fick i alla fall se en annorlunda och spånnande match.

Matchen livesänds via vk.se. Kolla här.

Kompletta livestats finns här

Bloggen kommer att lämna delrapporter om läget i matchen.

Umeå Udominate startar med  Biranna Kiesel, Sandra Hansson, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.

MBA: Karina Nizamova, Ekaterina Sytnyak, Raisa Andrianova, Olga Gorbacheva och Anna Leshkovtseva.

Första perioden: 9-32
Stel start av hemmalaget som missar sina fyra första skott och hamnar i underläge 0-6 innan Kiesel spräcker nollan. Häpnadsväckande missar av Koop under korgen. I försvar är det ihåligt värrre och det utnyttar Moskva-laget. Drygt tre minuter spelat och vid 2-10 tvingas Julian Martinez Alman ta en första timeout. Tiffany Brown ersätter Sandra Hansson. 2-12 och rena rama kris-starten.
Mante får i en trea i nästa anfall precis på 24 sekundersklockan. Kan det ge lite tändning?
5 min: 7-12.
Resten av första perioden en ren katastrof. Udominate totalt utklassat på varje punkt. Underläge med minus 23 poäng.
Bilden: Udominates spelare hamnade oftast i bakgrunden i början av matchen, här Gigi Mazionyte.

Andra perioden: 19-10.
Fyra minuter spelat och ingen ljusning. Ställningen 13-34. Hemmalaget testar att kasta in Isabell Edholm och Danielle Elvbo. Lite tuffare försvar får MBA att missa några skott. Udominate får ihop till 21-36. Timeout hemmalaget, bra för det ger speedkulan Kiesel en chans att hämta andan. 3 min 19 sek kvar till halvtid Gigi hittar en trea till 24-36. Udominates coach gestikulerar stort när någon av hans spelare i försvarsspelet tappar bort sin anfallare. Men laget knaprar in lite till och vi har 28-38. Drygt minuten kvar. just före paus kommer MBA undan med ett par riktigt tuffa knuffar och tar tillbaka några poäng.

Ställningen i paus: Udominate-MBA Moskva 28-42.
Summering:
MBA måste vinna för att ta sig vidare till playoff och laget har öppnat riktigt starkt. Udominate spelade utan försvar i första perioden, täppte till i andra – men skjuter illa med endast 31,6 procents träff. Startspelare som Koop och Mazionyte är tillsammans 2 av 12 och det funkar förstås inte. Skyttet kan jämföras med 51,6% för gästerna.

Tredje perioden: 21-12.
Bra början efter paus, Udominate närmar sig i poängprotokollet, gör 15-10 på fem minuter och vi har 43-52 på tavlan. Ryssarna ser stressade ut nu och tar timeout. Det blir även 45-52. Udominate har en upphämtning på gång. 47-52! Underläget nere på fem poäng. Intressant är vad domarna tillåter – till och med rejäla ryska tröjdragningar negligeras.