Udominate föll i bronsmatch

Spelet i EEWBL är över. Udominate Basket orkade på söndagen inte följa upp den fina semifinalinsatsen mot Good Angels. I bronsmatchen blev det klar och rättvis seger för Dynamo Moskva.

Det ryska laget använde lördagen till att fördela speltid – för att på söndagen gå all-in med tuffare matchning av sina främsta spelare.
Udominates nyckelspelare fick gå två tunga matcher och orkade inte fullt ut. Matchen förlorades i den andra perioden med 15-32. Övriga tre perioder var det jämnt, sammantaget 47-46.

Slutresultat: Udominate-Dynamo Moskva 62-76.
Perioder:
19-11, 15-32, 10-17, 18-16.
Umeås poäng: Gigi Mazionyte 20, Ana-Marija Begic 15, Tiffany Brown 8, Mante Kvederaviciute 7, Lisa Koop 7, Isabelle Edholm 3, Sandra Hansson 2.

Bilden: Det var tufft att ta sig fram mot Dynamo Moskvas försvar. Tiffany Brown försökte i fulla 40 minuter.

x x x x x

Umeås Udominate, Sverige, mot Dynamo Moskva, Ryssland i bronsmatch i EEWBL.
Nationalsångerna har spelats i matchhallen i Riga på finaldagen för östeuropeiska ligan 2018.

Livestats från Fiba finns här

Udominate startar med: Tiffany Brown, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte, Ana-Marija Begic och Lisa Koop.
Bloggen ska även hinna vara nere på golvet och ta lite bilder, men det blir rapportering i alla fall period för period.

Första perioden: 19-11.
Ganska jämn inledning på matchen, Udominate skaffade sig ledning till 14-9 efter att par raka skott i korg av Mante Kvederaviciute. Drygt fem minuter spelat och matchens första timeout av Moskva. Begic skjuter 16-9. Första Umeåbytet blir Sandra Hansson in för Begic. Sedan Isabelle Edholm som ersättare för Kvederaviciute. Genomgående väldigt bra försvarsspel av Udominate i Q1.

Andra perioden: 15-32.
Bra öppning för Moskva som knappar in till 26-24. Ett minus för Udominate är att Begic får sin tredje foul tidigt. Den sista avblåsningen  väldigt billig måste sägas. Drygt tre minuter spelat av Q2 och timeout av Jan Enjebo. Moskva kvitterar till 26 lika och tar ledningen vid 26-28. Bra flyt för ryska laget nu. 7-17 på fyra minuter. Båda lagen söker insidespel.  Väldigt få trepoängsförsök. Danielle Elvbo har också kommit in i spel. Ny timeout Udominate som tappat den täta defensiven. Viss okoncentration i passningsspelet gör att Moskva kan stjäla bollen några gånger. Rysk trepoängare gör det hela till 28-33. Sedan vidare till 28-39. Riktigt svag andraperiod av Udominate.

Ställning i halvtid: Udominate-Dynamo Moskva 34-43
Matchens stora spelare Dynamos amerikanska Kelsey Lang som nära korgen lagt i sju av sju tvåpoängare. Totalt i skott har Moskva höga 64 procent, mot Umeås 39 procent träff.
En titt på speltiden från i går lördag ger vid handen att Moskva fördelade minuterna på tio spelare, Lang spelade mest med 27 minuter. Man kan nätan misstänka att de tidigt i rejält underläge mot TTT Riga började tänka på bronsmatchen. Udominate hade Brown och Begic uppe på 35-36 minuter.

Tredje perioden: 10-17.
Ingen vidare tendens med mer turnovers av Udominate. Viktiga Tiffany Brown har ingen höjdardag och Ana-Marija Begic åker direkt hon kommit in igen på en fjärde foul. Hon har bara kunnat spela tio minuter så långt. Ställningen 37-50 efter drygt tre minuter i Q3. Ett lag i medgång är verkligen Dynamo. De får med sig flera domslut i kampsituationer. Udominates svacka består i för många missade närskott. ndeläget pendlar runt 13-15 poäng.  Mazionyte lyckas driva mot korgen och lägga i 43-54. Då är det 3:09 kvar av tredje. Timeout av Moskvas coach som inte vill ge motståndarna någon run. I slutet av tredje har vi en ny situation där två spelare sliter i varandra – foulen hamnar på Umeås Koop. Hennes fjärde. Även Moskva åker på en del skumma domslut och foulfördelningen totalt lär bli helt lika.  Båda lagen har ganska mycket synpunkter – domarna avstår dock att dela ut tekniska fouls. de känner nog på sig att nivån hamnade lite snett här. Lördagsmatchen mellan Udominate och Good Angels var mycket renare. Så kan det vara.
Observera – i det sportsliga är det inget snack efter tre perioden. Moskva har spelat klart bäst och leder rättvist.
Umeå-laget är för dåliga på att göra poäng. 20 turnovers på 30 minuter håller förstås inte. Att spela täta matcher med tunn trupp går inget vidare. Brown och Mazionyte spelar nonstop i dag.

Ställningen inför sista: Udominate-Dynamo Moskva 44-60.

Fjärde perioden:  18-16.
Två och en halv minut in i sista är avståndet uppe i tjugo poäng vid 46-66. Även Brown åker på sin fjärde foul.
Tiden rinner i väg ganska snabbt. Mitt i Q4 är läget 51-70.
3 min kvar: 57-72.