Vrålspurt av Umeås damer

Det såg lite pyrt ut med nio poängs underläge mot ryska Rostov med drygt nio minuter kvar. Då levererade A3 Basket Umeås damer en vrålspurt med avslutande 30-10 i sista quartern till seger med 82-69.

Vi vet att basket är ett händelserikt spel där lagen omväxlande kan göra sina ”runs”. Om Umeå vet vi att laget stundtals kan se ointresserat ut – för att sedan blixtra till med finfint spel. När kombinationen aggressivt försvar och snabba anfall klickar då blir det riktigt bra. Denna EWBL-match påminde en del om svenska ligapremiären borta mot Högsbo. Mycket kvar att jobba på för Umeå – men det finns spelare som kan kliva fram när det behövs som mest.
Vidare är det bara att konstatera att truppen för dagen är i tunnaste laget utan pjäser som en center och en distansskytt. Återstår att se om/vad som kan hända innan det drar ihop sig till ännu tuffare matcher i Fiba EuroCup.

European Womens Basketball League, grupp A
Rostov-Don, Ryssland-A3 Basket Umeå, Sweden 69-82 (18-23, 24-19, 17-10, 10-30).
Umeås poäng: Tiffany Brown 17, Alyssa Lawrence 17, Ama Degbeon 14, Abigail Asoro 14, Tayler Mingo 8, Issa Edholm 5, Danielle Elvbo 5, Sandra Hansson 2.
Flest returer: Degbeon 10, Lawrence 9.

x x x x x

Uppkast (kl 14:00 svensk tid). Här nedan länk till webbsändning från EWBL-matchen i Grodno, Vitryssland där A3 Basket Umeå ska möta ryska Rostov.

Umeå startar med Tiffany Brown, Danielle Elvbo, Abigail Asoro, Alyssa Lawrence och Ama Degbeon.

Känt är att Rostov hör hemma i den ryska andraligan, men laget är en bunt spelare med mästerskapsmeriter från Rysslands landslag upp till U20.
Ett ganska stort lag – som kan ge Umeå en del bekymmer i avsaknad av dels kickade centern Lisa Koop och dels distansskytten Hollie Mershon (knäproblem).

Rostovs bärande spelare denna lördag:
Alexandra Kirina 190 cm, Ekaterina Gunchenko 184 cm, Anna Zaitseva  183 cm, Anastasiia Maksimova 182 cm, Eleonora Oleynikova 178 cm, Irina Miroshnikova 176 cm. Långa centern Anna Kartianovich 196 cm (ej spelat i första halvan)

Här går matchen att se live, notera dock att det är förvirrande på resultatskylten i sändningen,
Ett koncentrerat Umeå tog tidig ledning med 0-9 (i sändningen har  – då lagens poäng kastats om, sannolikt pga av att hallens resultattavla har Umeå som hemmalag – fast livestats har Umeå som bortalag).
Livetats finns här

Första quartern: Rostov-Umeå 18-23
Efter 0-9 till Umeå vaknade Rostov och kom ikapp till 14-14, tio poäng av Maksimova så långt. Sandra hansson och Tayler Mingo in för Umeå (ut Elvbo och Asoro). Trepoängsskott av Brown i slutet av första ger Umeå 18-23.
Andra quartern: 24-19
Ny trea av Brown ger 20-26. Välskolade ryskor tar vara på sina öppna lägen. Issa Edholm in för Umeå. Drygt tre minuter in i andra 30-31 sedan en ryska sänkt en lång trea planka in (tursamt alltså). Med tre och en halv minut kvar av andra 32-40 med Umeå i täten. Intensivt slut på denna quarter med tufft spel, rysk zon, rysk press, svenska foul, ryska straffkast. Lawrence byts ut efter en smäll. Lite momentum för Rostov som når 38-42 och straffkast med 30 sek. kvar till halvtid. Blir 40-42. På ”buzzern” även 42-42.
Halvtid: Rostov-Umeå 42-42
Jämnt på tavlan och även i så gott som alla statistiska kolumner. Båda lagen har haft sina ”runs”.
Tredje quartern: 17-10.
Rostov fortsätter där de slutade för pausen och ryskorna går upp till 54-47 i mitten av tredje. Lawrence är tillbaka i spel för Umeå. Kartianovich, 196 cm, nu i spel för Rostov. Tiffany Brown spelar nonstop. A3-gängets kroppsspråk ser väl sisådär ut, verkar inte riktigt bekväma med de vilt kämpande ryskorna. Man kan misstänka att Mingo inte är helt hundra, hon stod över någon träning innan avresan till Vitryssland och hon står så här långt i matchen på 15 minuter från bänken/två poäng. Sandra Hansson spelade lite i går och sparsamt även i dag, Även där ett frågetecken om statusen.
Ställning inför sista: Rostov-Umeå 59-52.
Fjärde quartern: 10-30.
Tiffany Brown fixar fyra snabba poäng till 61-57. Drygt åtta minuter kvar. Mingo 61-59. Umeå vinner boll efter det. Trea av Issa Edholm och ledning Umeå 61-62. Sju min.kvar. Lawrence lägger i 61-64. Given rysk timeout efter tolv raka Umeå-poäng. Nästa tvåa rynsk innan Lawrence gör 63-66. Degbeon 63-68. Fem min. kvar. det svänger, plötsligt är det ryskorna som ser obekväma ut. Lawrence 63-70 från strafflinjen och i Q4 har Umeå gjort 18-4. Ny attack och Asoro till linjen. 63-72. Fyra min kvar. 65-72 med tre min kvar. När Degbeon lägger i 65-74 blir den ryske coachen vansinnig, han är flera meter in på plan för att skälla ut sitt försvar. Tar timeout för att få till en ändring. Tid kvar: 2:30. Domarna har överseende med att ryske coachen sedan fortsätter vara en meter in på plan under spelets gång.
Lawrence två kast – betyder 65-76. Två min. kvar. Två ryska straffar till 67-76. Ny timeout Rostov. Tid kvar är 1:49.
Rysk helplanspress slutar med Brown på strafflinjen. Hon är säker 67-78. Sedan en steal av Mingo och ny rysk foul. Säkra två, 67-80.
Mera Umeå med Degbeon 67-82. Rostov får en tröst-tvåa sedan.

Matchen slut: Rostov-Umeå 69-82

 

 

I den andra gruppen kom i dag lite perspektiv på Luleå Basket förkrossande segrar. Årets upplaga av Dynamo Moskva lyckades med möda slå juniorerna från Amsterdam med 79-76.

 

 

 

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>