Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Svar från Netto Sverige AB

Jag skrev ett mejl till Netto där jag ställde frågan om deras personalpolitik i ljuset av att en anställd/flera anställda gått till media gällande obetald arbetstid efter den reglerade arbetstiden. Svaret jag fick var ett svar som riktar sig till den som gick till media.

Ledningen lovar att ”reda ut” situationen. Med reda ut hoppas en att de menar retroaktiv lön, d.v.s. återbetalning av stulna pengar från de anställda. För make no mistake, det är stöld. Stöld som jag vet att högeranhängare gärna gastar om ifall anställda stulit i ett företag, och som jag nu hoppas det gastas lika högt om när företaget stulit från anställda i form av obetald arbetstid!

Här nedan klistrar jag hursomhelst in svaret:

I vårt företag arbetar vi kontinuerligt med att skapa en öppen företagskultur i syfte att våra anställda skall känna trygghet och glädje i sin anställning. Mot bakgrund av detta blev vi totalt överrumplade, ledsna och bestörta över den bild som målas upp av skribenten.

Vi känner inte alls igen oss i den verklighet som beskrivs i texten. Netto har idag kollektivavtal tecknade med de fackliga organisationerna Unionen samt Handelsanställdas förbund. Vi bedriver vår verksamhet utifrån dessa kollektivavtal och i övrigt de arbetsrättsliga regler som finns för vår verksamhet.

Våra butiks- och distriktschefer utbildas i arbets- och kollektivavtalsrätt och vi har regelbundna kontakter med de olika fackförbunden på de arbetsplatser där vi finns idag, för närvarande 157 arbetsplatser. Vi har inte blivit uppmärksammade av de fackliga organisationerna och ej heller av medarbetare på att sådana situationer som beskrivs i texten förekommer.

Därför ber vi dig som skrivit denna insändare att omgående ta kontakt med undertecknade om de problem som du upplever med att vara anställd i Netto. Du antyder i din insändare att du inte vågar detta med risk för omplacering eller uppsägning. Vi garanterar dig att något sådant inte kommer att ske.

Känner du dig ändå orolig rekommenderar vi att du tar kontakt med din fackliga organisation så får du både juridiskt och moraliskt stöd. För oss är det av största vikt att vi omedelbart får reda ut sådana här missförhållanden i de fall de existerar.

Bent Holm, vd Netto SverigeLennart Dahlberg, hr-chef Netto Sverige

Netto är inte ensamma om att stjäla från sina anställda. Vad vi ser är toppen på isberget. Jag uppmanar alla som blir bestulna på sin lön att gå till både fack och media. Arbetsköparna får inte komma undan med sånt här.

Som ett tillägg: timanställningar är väldigt vanliga i dagligvarubranschen, så det är lätt att stämpla ut, varpå en uppmanas att stanna lite extra, eller rentav pressas till det genom outtalad företagskultur, så att arbetsköparen inte uttryckligen behöver begära gratis arbete. Snillrikt och raffinerat.