Ekergårds mat & biologi

Vad kommer efter webb 2.0?

Av nyfikenhet tittade jag på Medborgerlig samlings blogg. Jag noterade följande mening om EUs föreslagna nya upphovsrättslag: “Detta kommer att drabba hela internet, Facebook, alternativmedia och enskilda bloggare”. Min spontana tanke var: “Menar in att det skulle vara något dåligt?” Facebook har haft massvis med skandaler, inklusive rysk propaganda. Alternativmedia berättar att Sverige är en “failed state”. Alternativmedia berättar att global uppvärmning inte existerar och att masskjutningar i USA är falska. Alternativmedia säger att jag och sådana som jag är misslyckade medicinska experiment, eftersom vår autism skulle bero på vacciner. Ska jag fortsätta? Även om det finns bra sidor av sociala media, har jag svårt att tycka synd om facebook och alternativmedia.

Nåja, allvarligt talat, förr eller senare kommer sociala medier och alternativmedier att förlora sin makt, oavsett EU-lagar. Det är så kapitalism fungerar. Kreativ förstörelse. Nya företag kommer alltid som konkurrerar ut de gamla. Det är som Douglas Coupland skrev i sin biografi över Marshall McLuhan. Bill Gate var och är ett geni. Han var till och från världens rikaste man. Han umgicks med geniala, fruktansvärt rika och inflytelserika människor. Och han missade hur stort google och sociala media skulle bli. Samma sak kan hända igen. Google, kinesiska google, facebook, samt, i mindre skala, alternativmedia, kan att bli omsprungna av något helt nytt. Det kan vara intressant att tänka på.

För att visa att webb 2.0 och dess efterföljare, är en fråga som ligger i tiden kan jag nämna ännu ett namn. Just nu läser jag You are not a gadget av Jaron Lanier (2010). Det relevanta för detta inlägg är att Lanier nyligen har sagt att de som tar bort sitt facebook-konto är pionjärer. Han skulle inte ha sagt så om han inte tror, hoppas, vi snart kommer att få ett nytt internet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>