Ekergårds mat & biologi

Självlysande blå ros : Syntetisk biologi och växter i provrör

Det sägs ibland att det finns en överlappning mellan egenskaper som behövs för att bli en bra forskare och diagnoskriterer för autismspektrumtillstånd. Det är ett ämne jag kommer att återkomma till. Så läge kan jag nosa på ämnet. Mitt nattduksbord ser ut så här. Det mest ambitiösa är böckerna som återfinns i förgrunden: Plants from test tubes : An introduction to micropropagation, Holly Scoggins, Mark Bridgen, Lydiane Kyte och John Kleyn ; Synthetic aesthetics : Investigating synthetic biology’s designs on nature, Alexandra Daisy Ginsberg, med flera.

 

IMG_20180912_123125204

 

En bok om syntetisk biologi och en om att odla växter i laboratorium. Båda sakerna intresserar mig. Jag vet att många är rädda för nya tekniker. Jag har också varit det. Men samtidigt kan man tvärtom bli lite “triggerhappy” när det kommer en ny cool teknologi. Typ man blir arg över att ”The Man” i Bruxelles förbjuder mig att tillverka en självlysande, blå ros som luktar vanilj i mitt eget hem. (Löjligt överambitiöst exempel, som jag tvivlar på att privatpersoner kan lyckas med.) P.g.a. EUs och Sverige stenhårda gmo-lagar från 1990-talet. Fast EU’s lagar har viktigare konsekvenser än att jag inte får leka med tekniken och böckerna handlar om mer än gmo. Och det finns annat intressant inom design, biologi och ingenjörskonst.

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>