Erik Bergkvist, Umeå

Lågkonjunkturen

Igår lämnade jag och landshövdingen över vår andra rapport till regeringen om konjunkturläget i Västerbotten och förslag att mildra krisen. Rapporten i sin helhet kan laddas ner från www.regionvasterbotten.se och hos länssstyrelsen.

"Kompetensutveckling
? Ytterligare statliga medel måste tillföras för att universiteten ska kunna erbjuda uppdrags¬utbildningar både vid universiteten och som distansutbildning.

? Komvux och Yrkesvux behöver få ytterligare statliga resurstillskott för att ha rimliga förut¬sättningar att svara upp mot efterfrågan på utbildningar.

? De ekonomiska förutsättningarna för arbetslösa att delta i utbildningar på olika nivåer måste förbättras.

? Att kunna möta ungdomars behov med kompletterande insatser tidigare än efter 90 dagarna är nödvändligt.

Tillväxtskapande
? Skattereduktionen för ROT måste utvidgas till att omfatta även kommunala bostadsföretag och till hyresrätter.

? Möjligheten för ungdomar under 25 år att få starta eget bidrag bör införas.

? Ett statligt merkostnadsbidrag för att kompensera företag som tar emot praktikanter bör införas.

? Den s k behovsmotiverade och industrinära forskningen bör prioriteras och att de sex strategiska forskningsprogram som lanserades år 2006/07 förlängas och kompletteras.

? Skatteincitament bör införas för utökade FoU-satsningar inom företag.

? Samverkan mellan kommuner, fastighetsaktörer och bostadssektorns leverantörer i syfte att utveckla ett kostnadseffektivt och anpassat boende som skapar förutsättningar för ett ökat byggande i hela landet bör stimuleras.

? Inventeringar av fornlämningar och kulturlämningar, framför allt i skogen, bör stimuleras.

Infrastruktursatsningar
? Statliga infrastrukturinvesteringar bör ges ekonomiska resurser så att de kan tidigareläggas och åtgärder måste vidtas så att bostadsbyggandet ska kunna komma igång.

Energiomställning
? En förenklade tillståndsprocess för utbyggnad av vindkraft bör införas.

? Energieffektivisering och utbyggnad av biobaserad fjärr- och närvärmesystem bör stimu¬leras liksom byggande av ’lågenergi’- och passivhus i trä.

Kommunernas situation
? Statligt stöd i form av generella och/eller riktade bidrag till kommunerna måste snarast beslutas. De negativa ekonomiska konsekvenser som uppstår för berörda kommuner vid ändrat ansvar för flygplatser bör även beaktas.

Förutom ovan föreslagna insatser anser vi att ytterligare åtgärder behövs för att dämpa antalet varsel och hjälpa livskraftiga företag att "övervintra"."

Gå gärna in och läs hela rapporten, synpunkter och idéer mottages tacksamt.

Jag får i samband med detta uppdrag ofta frågan hur arbetet med krisbekämpningen går. Svaret är att vi gör vad vi kan på regional nivå för att kartlägga läget och föra vidare detta med våra förslag till regeringen. (De åtgärder vi kan besluta på regional och lokal nivå gör vi givetvis.) Huruvida det gått bra vet jag dock först när regeringen lägger sina förslag, först då vet jag om de lyssnat och tagit oss på allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.