Erik Bergkvist, Umeå

Rätt fokus?

Igår presenterade Anders Borg ett kombinerat stöd och stimulanspaket för banksektorn. Förhoppningen sägs vara att att med detta öka bankernas ekonomiska bas och därmed deras kreditgivning. Vackert så. Erfarenheten från tidigare lågkonjunkturer är dock att banksystemen givetvis påverkar ekonomin men att deras påverkan är större som broms än som motor (de finansiella aktörerna brukar vara bland de sista som börjar "dra ekonomin framåt"). Detta då ökad sämre konjunktur gör att bankerna blir mer obenägna att låna ut pga av högre risker och företagen mindre intresserade av att låna till investeringar då framtiden ser dystrare ut. Min förhoppning är dock att vi nu kan lämna den fixering som rått vid banksystemet och äntligen få rätt fokus i denna lågkonjunktur. Får vi inte detta riskerar den att fördjupas och då kommer arbetslöshet och framtidspessimism ytterligare att öka och med detta kommer även banksystemet att börja gunga igen, och då vet nog ingen vad som hjälper.

Sedan är det förstås roligt för finansministern att till synes ta i med hårdhandskarna och knipa retoriska poäng på att angripa de orimliga bonussystemen. Han vet dock lika väl som jag att man inte kommer åt dem på detta sätt, därtill är kreativiteten för stor.

Rätt fokus nu är åtgärder som gör att pengarna kommer till arbete i ekonomin, det handlar bland annat om infrstrukturinvesteringar, bostadsbyggande och att klara kommuners och landstings ekonomi. Detta är beprövade och bra motorer i en lågkonjunktur. Börjar de dra kommer resten av ekonomin med. Låt oss hoppas att sådana åtgärder kommer i större omfattning innan det är för sent.

Dags att sluta prata om finanskris och börja prata om lågkonjunktur!

Idag är det Nationellt forum i Stockholm. Regeringen bjuder in de regionalt utvecklingsansvariga för att diskutera kompetensförsörjning, ett bra initiativ. Vi skall få ta del av deras tankar och förhoppningsvis kommer det även nya förslag. Kompetensförsörjning och kompetensutveckling är bland de viktigare sakerna för att stärka vår konkurrenskraft och särskilt viktigt att lyckas med i en lågkonjunktur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.