Hur motiveras valet?

Som "röbäckare" känner jag Tegs-grabben Daniel Bäckström en aning. Det råder ingen som helst tvekan om att han lär brinna för sin nya uppgift som tränare för Umeå FC, men det är samtidigt min journalistiska uppgift att ifrågasätta valet. Varför är egentligen Daniel Bäckström rätt namn för Umeå FC? På vilka meriter har klubben valt honom som assisterande tränare för klubben?

Sett till meritlistan finns en hel radda med namn i Umeå som har en betydligt större tränarbakgrund än honom. Någon säsong i Ersmark kan knappast varit det som tagit honom till först U19, och sedan A-laget. Jag vet i och för sig inte om klubben gått i genom tränar-Umeå med en rad nekanden, men jag tvivlar på att så är fallet…

Björklöven kritiserades under några år för sin så kallade "Kiruna-maffia", där kontakter tycktes viktigare än meriter och kunnande. I fallet Bäckström kan mycket väl kunnandet vara tillräckligt, men jag tror absolut inte att han hade haft den roll han har nu om släktskapet inte varit som det är i klubben. Håkan Bäckström(Daniels pappa) har länge styrt klubben och har vad jag har hört har han fortfarande ett stort inflytande. Dels är han medlem i styrelsen samtidigt han, Torbjörn Bergmark och Anders Svensson bestämmer stora delar av klubbens sportsliga framtid. Att så är fallet är något som Daniel förmodligen haft till sin fördel i tränarkarriären fram tills nu, men här ifrån och frammåt är det upp till Danne bevis sin storhet som tränare – nu kommer han att granskas av betydligt fler än bara Ersmark-föräldrar..

Om det här är ett bra val? Svårt att säga just nu kanske, och man skall väl aldrig dömma någon på förhand. Själv hade jag nog kanske velat ha ett namn utan några band till någon av spelarna(eller ledningen), Daniel känner många av dem och jag tror att andra namn åtminstonde på förhand kunde ha varit bättre val. Samtidigt så tror jag att han kommer brinna för uppgiften mer än kanske någon annan – en otroligt viktig egenskap som assisterande.

Framtiden får utvisa – vad tycker ni? 

10 kommentarer

  1. Pajasblogg

    Vilken pajas du är. Sluta tro att du är all-vetarn och journalist bara för att du tiggt till dig en spalt på vk. Daniel Bäckström har förtjänat den här platsen! RIKTIGT dåligt skrivet

  2. Ho

    ”Någon säsong i Ersmark kan knappast varit det som tagit honom till först U19, och sedan A-laget”

    Haha, skriver man på de här viset låter de ju som att man på fullaste allvar tror att folk med eoner av tränarerfarenhet bokstavligen står och köar utanför UFC-kansliet med mössan i hand för ynnesten att ta hand om UFC:s U19-lag.

    Att UFC sedan ur denna hög av kompetenta, steg 5-utbildade supertränare, som gladeligen och till mycket, mycket ringa ersättning skulle kuska land och rike (nåja, norrlandskusten) runt på helgerna för match, hålla i träningar flera dagar i veckan, samt styra och lirka med träningsmatchande och allt va planering detta kräver, helt skulle rata dessa veritabla guldkorn och enligt svågerpolitik sätta Daniel på posten är ju att tro lite för mycket om tillgång/efterfråganskvoten på tillgängliga, villiga tränare som helst av allt lägger ner 20 timmar i veckan på ett u19-lag där inte ”grabben” eller ”tjejen” spelar.

    Har du Marcus isacsson NÅGON ANING om hur jävla svårt det är att hitta kompetenta människor som jobbar som hundar utan betalning för att dom brinner för ex fotboll och att utveckla människor!? Ring valfri lokal förenings valberedning så får du nog en uppfattning.

    ALLA föreningar i stan hade tackat och bockat och jublat om någon som Daniel tog hand om deras ungdomslag. Utan undantag.

  3. hoho

    De om U19. Att han sedan tar klivet in i A-laget beror antagligen oändligt mycket mer på följande faktorer än ev släktskap:

    *Framgångsrik säsong me u19, med prestationer som gav
    1; Serieseger (dock rätt tam serie)
    2; Spelare i div U-landslag (Att efter ett år i UFC tillskriva det just UFC är ju att förringa övriga klubbar menmen)
    3; Spelare som faktiskt gjorde inhopp i superettan med hyfsat (eller?) resultat

    *Att flytta upp ungdomstränare är ju rätt om man har som filosofi att plocka upp egna talanger i A-laget. Att känna U-lagen kan vara kritiskt för att få optimal effekt ur träningsgrupperna.

    *Att kunna skriva ”steg 3-utbildad våren -74” på CV:t kan ju ses som positivt, vägs det upp av entusiasm, ledaregenskaper o annat kunnande som visats sig under U19-säsongen så kan de ju vara nog så positivt.

    *Att tankar kring taktik, träning, jobbfördelning, att ens styrkor och svagheter osv vägs upp mellan förste tränaren och ass-coach lär ju ha undersökts och fått godkänt av inblandade parter.

    *Även här får du nog inse marknadsvärdet i att vara assisterande coach i ett div 1 lag med begränsad budget som just trillat ur superettan och har vääldigt mycket att förlora och lite att vinna.

    Jag tänker mig att ”Jag vet i och för sig inte om klubben gått i genom tränar-Umeå med en rad nekanden, men jag tvivlar på att så är fallet” nog faktiskt är fallet. Hyfsat lätt att peka ut dom 4-5 i umeå med rätt mix av ålder, kompetens, möjlighet, jobb osv osv och sedan ringa och sondera.

    *Om man vill ha en ung, engagerad, ändå beprövad tränare med oändlig utvecklingspotential till en vad jag antar billig penning är Daniel nog ett kanonbra alternativ.

    Som alltid i fotboll beror ju resultaten på många olika saker men jag tycker att tränarduon iaf känns spännande ”ny och fräsch” och är i bästa fall exakt den nystart UFC behöver för ett lyckat återtåg mot SE.

  4. Markus Isacson

    Svar till Ho (2012-12-22 17:08)
    Nog förstår jag att det är svårt, men jag är övertygad om att det finns folk som skulle jubla över chansen att få träna valfritt UFC-lag.
    Utan betalning har det heller inte handlat om i U19-laget vad jag hört.

  5. Markus Isacson

    Svar till hoho (2012-12-22 17:09)
    Mycket intressant inlägg, med många kloka synpunkter.
    Håller absolut med om att det känns väldigt nytt och spännande samtidigt som utvecklingspotentialen för båda tränaren är hög!

  6. Sefik

    Skojar ni som påstår att Daniel är där pga annat än hans far??? Han har tränat ett lag i distriktet och sedan kommit in i ungdomslagen i UFC. Jag kan räkna upp 15 stycken i länet som är mer kompetenta och skulle tacka ja till att vara assisterande tränare i UFC.

    Vilket skämt att påstå annat! För Daniel gjorde det gratis i U19 och gör det gratis i a-laget.

    Sluta kasta skit på Isacsson. Visst, det är ingen Simon Bank, men jag är glad att Någon skriver något kritiskt om UFC. Det måste få finnas utrymme för diskussion eller ska det aldrig få sägas något kritiskt!?

    Det Isacsson skrev är väl precis vad majoriteten av alla fotbollsintresserade tänkte när Daniel blev utsedd som assisterande.

    Skärp er!

  7. Kulan

    Sefik; Men intressant. Upplys mig om de 15 namnen så får vi som inte är så insatta veta vilka UFC valt bort. Samt vill jag höra vad du definierar som kompetent i sammanhanget.

    Jag är på ”ho” ”hoho” och ”pajasbloggs” (förutom att jag inte tycker samma som nicket på den sistnämnda) sida i det här. Jag är övertygad om att det inte finns någon mer ambitiös och kunnig tränare som passar bättre bakom Sandahl. Så det blir intressant att väga det mot de 15 du tycker är bättre lämpade.

    Majoriteten, eller vad du tänkte?

  8. Bollen är rund

    Det verkar nästan som att folk svarar utan att känna till bakgrunden. Även om det är just detta specifika tillfälle som diskuteras kan jag avslöja att Daniel Bäckström åkt snålsjkuts på farsan under många år. Det här är inte första gången.

    Han har på något vis alltid varit lite längre fram i sin karriär än hans egentliga kunnande visat för stunden.

    Förstår att ni som inte känner till allt vill ha exempel så här får ni det.

    -Kapten och given i länslaget med sin far som tränare

    -Som spelare i Umedalens IF första två åren innan han blommade ut och var tillräckligt bra.

    -Efter en lyckad säsong med helt klart stabila insatser vankades division ett spel med UFC.

    Vad som bör tilläggas är att det är en människa som genom sin personlighet dock alltid klarar av utmaningen och utvecklas i sin omgivning. Skulle förvåna mig oerhört om han inte slutar upp som huvudtränare för UFC inom 3-5år. I början utan att egentligen vara tillräckligt kunnig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.