Äntligen får pensionärerna en del av kakan.

Kristdemokraternas ihärdiga arbete för pensionärerna bär nu äntligen frukt. Nu är det bara drygt en månad till så får de mer pengar i plånboken. En årlig skattelättnad för en pensionär med ingen eller låg inkomstpension på 2 300- 3 500 kronor.

Med en god ekonomisk utveckling räknas pensionerna upp automatiskt. Men det finns en grupp som inte riktigt har hängt med och det är de sämst ställda pensionärerna. Kristdemokraterna värnar särskilt om den här gruppen och det är mycket glädjande att det nu blir verklighet att ge dem ett särskilt ekonomiskt tillskott, samtidigt som nästan alla pensionärer kan få en höjning av sin pension.

Drygt 90 procent av alla som den 1 januari har fyllt 65 år får en skattesänkning. Och för att skattesänkningen verkligen ska hamna i plånboken höjs ändras reglerna för äldreförsörjningsstödet och särskilt bostadstillägg för pensionärer. Också förbehållsbeloppet höjs så att inkomstförstärkningen inte ska ätas upp av höjda avgifter till kommunen.

Ett förhöjt grundavdrag för dem som fyllt 65 år införs också. Denna grupp behöver inte betala skatt på hela sin inkomst utan bara på den del som blir kvar när man har räknat bort grundavdraget och det nya, förhöjda grundavdraget. Till detta ska läggas även en höjning av prisbasbeloppet. Det ger därutöver cirka 3 000 kronor per år och sammantaget för en garantipensionär cirka 5 600 kronor per år.

Det här är en satsning för trygghet och rättvisa. De som har de lägsta inkomsterna får behålla mest vilket i hög grad gynnar kvinnor som ofta har många år med oavlönat arbete i hemmet.

Sen att oppositionen helt plötsligt tycker att satsningen är för liten är märkligt. Själv kan jag naturligtvis också tycka att det borde var mer pengar till de som inte har ATP eller andra förmåner. Men detta är ett första steg. Men att nu oppositionen med stöd av PRO fördömer allt är väl ändå höjden av feghet. En vän av ordning funderar vad de gjorde då de själv satt vid makten. Vilken nivå på höjningen gjorde man för de sämst ställda pensionärerna? Svaret är enkelt: Inget. Sen kan man skrika och gorma högt och ifrågasätta och nu helt plötsligt lägga ännu mer "låtsaspengar"i pensionärerna knä. Var är trovärdigheten?

En kommentar

  1. Gerd Klang

    Som pensionär och PROmedlem undrar jag verkligen om högre skatt för pensionärer (och enda kända land i världen) jämfört med anställda med anställda med samma inkomst, och kompensation för inflationen = ingen real höjning verkligen är en satsning?!?
    Att man lägger tillbaka lite pengar på de sämst ställda är bra, men det är trots allt pengar ni en gång tog av dem!
    FY på er, ljuga och slingra sig är inte fint.
    Gerd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.