Regeringen delar ut pengar!

För en nu rätt lång tid sedan lämnade vi Kristdemokrater i Vännäs in en motion där vi tycker att Vännäs kommun ska inför en lokal värdighetsgarant inom äldreomsorgen. (motioner har som ni sett jag noterat tidigare haft en alldeles för lång handläggningstid) Motionen håller på beredas och ska upp till beslut i fullmäktige framöver.

Men nu har regeringen fattat behovet att detta införs även i kommunerna så man har satsat pengar som kommunerna kan söka för att utreda och inför lokala värdighetsgarantier. Värdighetsgarantin är en beskrivning av vad äldre personer, deras anhöriga och övriga kommuninvånare kan förvänta sig av de tjänster som kommunen erbjuder inom äldreomsorgen. Här kan exempelvis skrivas hur ofta möjlighet till utevistelse finns och om matlagning kan ske i hemmet.

Regeringen satsar ca 100 miljoner kronor per år från till och med 2011 till år 2014, dvs. totalt ca 400 miljoner kronor. Socialstyrelsen har fått uppdraget att skissa på förslag vad dessa lokala värdighetsgarantier kan innehålla.

För Västerbottens län innebär regeringens satsning, förutsatt att alla kommuner söker och får bidrag, att det totalt satsas drygt 3,5 miljoner kronor under 2011 och på fyra år kommer det handla om 14 miljoner kronor.

Det konkreta innehållet, själva utfästelserna, i en värdighetsgaranti för äldreomsorgen ska beslutas av varje kommun, som har ansvaret för utförande av omsorgen och vården av äldre. Verksamhet kan även utföras i samarbete med frivilligorganisationer. Så jag hoppas att även majoriteten I Vännäs förstår behovet av en lokal värdighetsgaranti.

På måndagkväll ska jag ha telefonmöte med äldreomsorgsminister Maria Larsson och jag hoppas jag kan meddela att den lokala värdighetsgaranti kommer införas i Vännäs kommun. Det är alla ni äldre värda som byggt upp vårt samhälle. Lägger ut motionen på hemsidan när jag kommer hem.

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>