Stöd i rätt riktning!

Med risk för att bli lite tjatig för er som följer min blogg. Men kristdemokraterna har idag presenterat ännu en framgång i budgetförhandlingarna.

Onda belackare belägger Alliansen att hela tiden se till dem som redan har mycket. Men då har ni inte följt med vad Alliansens sociala röst har fått med i budgetförhandlingarna. Förutom skattesänkningar till pensionärerna som också gynnar de som har lägst inkomst så har vi drivit på för stärkt stöd till ekonomiskt utsatta familjer i höstens budget.

Det var en viktig budgetprioritering för oss och Maria Larssons förslag med fritidspeng för barn i familjer som har svårt att betala för fritidsaktiviteter är en förstärkning i den riktningen vi vill. Vi vill öka möjligheterna för barn i årskurs 4-9, i ekonomiskt utsatta familjer att delta i organiserade och regelbundna fritidsaktiviteter. Ett stöd med 3 000 kronor per barn och år föreslås. Förändringen ska göras i Socialtjänstlagen (SoL) och 41 miljoner kr anslås 2014 och 81 miljoner kr 2015.

Och nu tar alltså Socialminister Göran Hägglund till orda och höjer alltså också bostadsbidraget. Det går ju som bekant till de grupper som har en högre risk för låg ekonomisk standard. Det familjeekonomiska stöd som har störst träffsäkerhet när det gäller att nå barnhushåll med låg ekonomisk standard är just bostadsbidraget.

De allra flesta barnhushåll som söker och tar emot bostadsbidrag är ensamstående föräldrar, 70 procent av de som uppbär bidraget, med en genomsnittlig årsinkomst på 133 000 kronor. Av de ensamstående är 92 procent kvinnor.

Bostadsbidraget med det särskilda bidraget för hemmavarande barn höjs med 200 kronor till 1 500 kronor per månad för ett barn, med 250 kronor till 2 000 kronor per månad för två barn och med 300 kronor till 2 650 kronor per månad för tre eller fler barn.

Behöver jag säga att vårt fokus går igenom. Barn och ungas uppväxtvillkor. Alliansens sociala röst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>