Nu kommer Vännäs utveckling stagnera.

Idag är en mycket speciell dag för Vännäs. Majoriteten i vår kommun har på morgonens kommunstyrelse fattat beslut om att höja skatten.

Man plockar en 50-öring till på varje intjänad 100 lapp. Denna platta skatt som drabbar de som tjänar minst procentuellt mest. Både pensionärer och de med lägst inkomst får alltså betala våra budgetunderskott. Behöver jag skriva att jag tycker detta är orättvist.

Sen har jag nämnt det tidigare men vi har redan ”lånat” en 50 – öring av medborgarna där vi alla var överens om att det skulle vara temporärt. Den temporäriteten har vi inte ändrat på ännu trots beslutet fattades för ca 15 år sedan.

Nu återstår fullmäktige om någon timme och då förväntas nog inte majoriteten att ändra uppfattning så du som medborgare får räkna med att lägga några hundra till i månaden på skatten i kommun.

Så efter årsskiftet kommer vi ha 80 öre dyrare skatt än Umeå och 3 kronor högre än riksgenomsnittet av kommunskatt i Sverige och dessutom näst högst skatt i vårt län. Det är bara Dorotea som har högre kommunalskatt i Västerbottens län.

Självklart har vi ett budgetalternativ där vi istället för att plocka mer pengar av medborgarna och samtidigt ökar utgifterna ytterligare så har vårt budgetförslag en helt annan ingång. Istället för att öka utgifterna har vi ett förslag där vi besparar på verksamheten så vi har betydligt lättare inför budget 2016 o 2017.

6 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Skattehöjningar i kommunerna är effekten av den utarmning av den offentliga sektorn som Alliansen genomfört under 8 år. Se mer på : http://framtid2030.se. Det saknas bla. 1,3 miljarder för länets glesbygdskommuner. De har tvingats höja skatter, avgifter o sänka standarder. Att höja skatten för Vännäs är ett försvar för bra kvalitet!

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      SKL har flera undersökningar somsäger att mer pengar inte är synonymt med bättre kvalite. Över 60 miljoner till inflationsrensat talar sitt tydliga språk att vi inte påverkats negativt av den förra regeringen.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo har läst det var det inte i Dagens samhälle. Det kommunala självstyret kan man dock inte lämna över till nån annan. Vi måste anpassa kostymen

  2. Bergis

    Varför straffbeskattade ni pensionärer när Alliansen hade regeringsmakten? Tror du vi väljare är idioter utan minne?

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ta reda på fakta. INGEN regering har höjt skatten för pensionärer. Däremot sänkt för dem som jobbar. Du väljer kalla väljarna vad du vill, faller inte så djupt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.