Umeregionens kommunstyrelsedag.

I går hade vi den årliga kommunstyrelsekonferensen med alla kommunstyrelser i hela Umeregionen. Det brukar vara en bra dag med många trevliga samtal och intressanta föredragningar.

Detta år var temat Kulturdriven utveckling en regional möjlighet. Själv är jag inte riktigt med på tåget hela tiden när man pratar om kultur eftersom det lätt kan ”flumma” iväg. Och då tappar en resultatorienterad person lätt fokus.

Men nu är jag verkligen beredd att skriva under att kulturen är bra för tillväxten. Det var verkligen en bra dag och Umeregionens kanslichef Erik Sedig hade gjort ett bra jobb med programmet. Vi höll till i Sliperiet på konstnärligt Campus i Umeå.

Att bara höra om Sliperiet var intressant och höra om den verksamhet som där bedrivs. Att man där i princip kommer att kunna komma in från gatan och få stöd och hjälp i att tillverka eller få hjälp med lite av den IT teknik som finns är fantastiskt.

Under dagen delades det ut pris till den bästa arbetsgruppen och detta år gick priset till beredskapssamordnargruppen. Ett bra val!

Sen lyssnade vi till många intressanta föredrag. Albert Edman från Umeå 2014 är alltid intressant att lyssna till. Men det var två föredrag som jag verkligen har kvar på näthinnan och det var dels Katrin Sten, lektor från Umeå Universitet och så en konstnär och visionär vid namn Mats Caldeborg.

Katrin förklarade på ett pedagogiskt och intressant sätt vad kulturdriven utveckling handlar om, mycket intressant och lärorikt och kanske det som gjorde att även en så ”okulturell” människa som jag inser att även kulturen genererar tillväxt i en kommun/region.

Sen att lyssna till konstnären Mats Caldeborgs resa till att vi idag har en konsthall vid namn Norra Kvarken var verkligen intressant. Tänk om alla människor så skulle brinna för sin sak då hade vi ett ännu bättre samhälle. Det är jag övertygad om. Tycker gott du ska ta bilen och åka till Konsthall Norra Kvarken i Järnäsklubb en fin sommardag. Det kommer då jag göra.

Mats Caldeborg gav sig i kast med att förklara vad konst är. Nu minns jag inte ordagrant men han sa ungefär så här: Det som blir över av konsumtion och produktion är konst.

Och som löken på laxen eller grädde på moset eller vad man nu ska säga så tog jag med mig hem den jubileumsskrift som man gav ut när Umeregionen firade 20 år för nåt år sedan. Där fick jag läsa historien skriven av vår förre kommunchef Lennart Olofsson som under lång tid var kommunchefsgruppens ordförande. Intressant dag!

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.