Försvinnande lite!

För en tid sedan fick jag en räkning som gjorde att jag drog lite på smilbandet och jag tror att det absolut är det lägsta beloppet jag någonsin fått på räkning. Ni ser den här ovan. Den ligger på hela aderton riksdaler.

Det hör till saken att vi åkte iväg till Danmark med husbilen i maj månad för att hälsa på de två barnbarn och deras föräldrar vi har där. Så när vi kom mot Sundsvall kom vi på den nya bron. En fantastisk skapelse som fraktade oss inte genom Sundsvall utan nästan ända ner till Hudiksvall med betoning på ”nästan”.

Och tydligen kostar det 9 kronor att köra över denna bro. En absolut värd investering då man sparar ett skönt antal km. Men min fundering är om inte det går göra debiteringen på enklare sätt.

Vi som vet vad det kostar i samhället med att skicka en faktura kan fundera på lönsamheten i att skicka en faktura på 18 kr för tur och returresa. Kostnaderna torde vida överstiga intäkterna. Nu sköts nog detta automatiskt utan personell inblandning vilket torde hålla kostnaden nere men tänker att bara portot äter ett stort hål i de 18 kronorna.

Åker ju en del i Norge o där är vägavgifter inget ovanligt. Där har man vid vissa vägar en påse med en bom så slänger man sin tia i påsen och så öppnas bommen. Även om dessa bommar moderniseras vartefter och de flesta nu sätter in transpondrar i sina bilar så får man en månadsräkning på de bommar man åkt förbi under månaden. Men det är betydligt andra summor än de 18 kronor för en t o r resa som vi skickar ut här i Sverige. Ska vi överhuvudtaget ha vägavgifter, ska inte vägarna finansieras via skatten?

8 kommentarer

  1. Erik

    Jadu Hans-Inge, se vad ni politiker ställer till med. Iofs ger väl detta arbetstillfällen även om de mesta går via datorer. Någon ska väl dock serva ”datorlinorna” i bland.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo nog skapar det arbetstillfällen både direkt och indirekt. Men inte känner jag mig skyldig som politiker i detta fall till ytterligare administration.

      • Oberoende Politisk Bedömare

        Du personligen är kanske inte ”skyldig”, men partiet du företräder är i allra högsta grad skyldiga till denna idioti.

        Nu har du chansen att få med dig resten av partiet så KD kan gå i bräschen för att avskaffa avgifterna som KD var med och införde.

        När kommer denna motion tro?

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Jo jo förklara varför KD är skyldig till denna tilldragelse? Du kanske vet mer om partiet än jag. Du är nämligen ute och cyklar i sammanhanget.

  2. Stefan Lindgren

    Fick för ett tag sedan en faktura från Vännäs kommun på just 18kr. Det var några dagars sophämtning som skulle tas betalt för. När vi flyttade till vårt nya hus bröt vi väl inte in exakt på faktureringsperioden…fyrkantiga system finns lite överallt!

  3. Erik-Abel Ejderud

    Här ett annat exempel på låga faktureringar. Detta gäller juni 2014. Fick från transportstyrelsen ett beslut om trängselskatt (Göteborg). Summan att betala 8 kronor.
    Såg en kommentar till Din blogg om vad politiker ”ställer till med”. Kan det vara så att skillnaden mellan 8 och 18 kronor ligger i att vi fått en ny regering som gärna höjer skatterna?

    Erik-Abel

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja så är det ju det ser vi. Skatter höjs och avdrag plockas bort. Mest pinsamt är det med minskningen av ROT-avdragen som Magdalena Andersson tror hon ska få in till statskassan precis som hon glämnt tidigare svartjobb som Alliansregeringen såg till att ta bort med ROT-avdraget. Så hon vill hellre ha svartjobb igen….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.