Märkligt år!

Att odla och se saker och ting växa är fantastiskt. Och tro det eller ej så har jag nog lite gröna fingrar.

Brukar sköta mitt äppelträd lite extra med bevattning under sommarens varma dagar för att få så mycket frukt som möjligt. Äppelträdet på bilden gav oss hela 12 hinkar äpplen förra året. Och då talar vi inte om små äpplen utan en del var stora som två tennisbollar.

En del var så stora och tunga så det bröts faktiskt av en gren. Men ska ju rensa lite där man ser det kommer många på samma gren men tycker det är lite ”ohullt” att plocka bort växande frukt. Så kan man undra hur mycket frukt vi fick i år. I år fick vi inte ett enda äpple.

Så från 12 hinkar ena året till 0 nästa är ju viss skillnad. Ändå har jag nog skött det på samma sätt som tidigare. En av tänkta orsaker är att det var lite bin o omlopp när det var dags för blomning. Men det gäller ju överallt. Och jag hör andra som fått mycket äpplen även i år.

Du som har tips på vad det kan bero på får gärna skriva en kommentar så slipper jag kanske bli fruktlös även nästa år.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Det behövs 15 grader för pollinering av äpplen. Så när trädet blommade var det kanske lite för kallt, medan grannens blommade nån dag före/senare och klarade gradtalet. Även vi blev utan äpplen i år!

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo det var ju kallt i början av sommaren. Vad skönt att jag inte blev ensam utan. Då finns det kanske hopp nästa år.

  2. Thomas Henriksson

    Det som inträffat med ert träd är helt i linje med hur ett fruktträd uppför sig! Man talar om balansen i fruktträdet, dvs lagom med tillväxt och lagom med frukt.

    Förra året då ni inte gallrade bort fruktämnen tidigt, så gick helt enkelt all kraft hela sommaren åt till att få frukterna att växa för trädet. Ingen kraft fanns kvar till att bilda knopparna till året efter.

    I år däremot har trädet byggt upp sig med enormt många ämnen för blommor 2016, så då gäller det att ni gallrar flitigt efter blomningen… 😉

    Stämmer sedan det som P-O skriver om 15 grader – ja då har äppelträden i västerbotten en annan termometer, än våra träd här nere i ”central-europa”. Där det krävs nämligen 9 Celsiusgrader plus för det där med äppelblom och bin……

  3. Dage Åberg

    Jag vet inte om detta år tillämpligt i ditt fall men ändå.
    Jag läste en gång någonstans att äpplens status hänger samman med rönnbären. Och det stämmer med mina iakttagelser i trädgården här hemma i Nacka.
    Hur det hänger ihop? Jo, det är samma parasit som angriper äppelblomman som rönnbärens dito !
    Och jag tycker absolut att det stämmer. Dåligt rönnbärsår – dåligt äppelår. Och det beror på att dåligt rönnbärsår ”tvingar” parasiten att söka ett alternativ; äppelträdet. Dom somrar när det inte utvecklas rönnbär blir det dålig äppelskörd. Och dom äpplen som utvecklas blir ”skruttiga”. Och vice versa, mycket rönnbär-fina äpplen. Då blir det bråda tider: laga äppelmos och brygg gott vin på rönnbären!
    Håll i och dra!
    Dage Åberg

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja det finns många knep. Nog nästan lika många som vi är människor. Men en del har fått fina äpplen i år också. Men det blir spännande att se om det blir nåt nästa år. I stugan blev det ett äpple. Men det åt älgen upp 🙂 Så det blir ingen hemlagad äppelmos med närodlande äpplen på skinkan i jul.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.