Vad får man med en röst på Kristdemokraterna på regionnivå?

Skriver idag på debattsidan i VK tillsammans med mina toppkandidatkollegor i länet hur vi ser på den nya regionbildningen och vad man får om man lägger sin röst på Kristdemokraterna i valet på söndag.

 

Val till regionen det näst bästa alternativet

DEBATTARTIKLAR.

(2018-09-03) Staten bör ta över ansvaret för sjukvården. Då går det att kontrollera och säkerställa kvaliteten som erbjuds och stötta sjukvården i glesbygden. Regionbildningen är positiv och innebär inte att sjukvården glöms bort. Den regionala utvecklingen behövs för att vi ska ha råd med sjukvården.
Det skriver Hans-Inge Smetana, Vännäs, Betty-Ann Nilsson, Lycksele, och Kalle Lilja, Skellefteå, som samtliga är regionkandidater för Kristdemokraterna

Regionen kommer fortsatt att hantera sjukvårdsfrågor men kommer också ha ett större övergripande ansvar för hela länets utveckling med den regionala utvecklingen. Det handlar om kollektivtrafik, men också infrastrukturfrågor, näringsliv och miljöfrågor, samt samordning i många frågor med länets 15 kommuner. Kristdemokrater säger: Äntligen! KD var först med att motionera i Landstingsfullmäktige och i Förbundsfullmäktige om ett direktvalt fullmäktige för många år sedan.

När nu storregion föll så är detta det näst bästa alternativet som kommer att föra Västerbottningarna in i framtiden.

Västerbotten är ett stort län med stora avstånd. Då är det viktigt att ha ett helhetsperspektiv och inte enbart lägga resurser på städerna efter kusten.

Kristdemokraterna vill se en levande landsbygd, dit människor vill flytta så vi får en ökad tillväxt i hela länet. Därför ser vi regionbildningen som något positivt. Regionen tar ett större ansvar från staten och inflytandet över vårt egna län ökar. Detta gynnar även den demokratiska processen.

En regionbildning innebär inte att sjukvården glöms bort. Tvärtom kommer vi att inse att den regionala utvecklingen behövs för ha råd med sjukvården.

Region Västerbotten står inför stora utmaningar. Sjukvården är en hjärtefråga för Kristdemokraterna. Vårdköerna i Västerbotten måste kortas och primärvården stärkas i såväl stad som på landsbygd.

Kristdemokraterna är det enda parti som vågar se sanningen inom vårdfrågan, att landstingen har gjort sitt. I dagens Sverige skiljer sjukvården sig åt mellan olika landsting. Om man drabbas av cancer har man högre möjlighet att överleva om man bor inom rätt landsting. Så kan vi inte ha det. En jämlik vård över hela landet måste säkerställas. Därför bör staten ta över ansvaret för sjukvården. Då går det att kontrollera och säkerställa kvaliteten som erbjuds och stötta sjukvården i glesbygden.

Både Skellefteå och Lycksele lasarett marginaliseras och personalen tappar inflytande och möjlighet att påverka verksamheten med att det införs länskliniker. Därför är Kristdemokraterna mot bildandet av länskliniker. Personalens utrymme för utveckling av sin egen arbetsplats ska i stället öka.

Personalförsörjningen är en viktig framtidsfråga och en stor utmaning. Regionen måste bli en bättre arbetsgivare. Det måste löna sig att vidareutbilda sig. Fler specialistsjuksköterskor behövs. Samma möjlighet för sjuksköterskorna att utbilda sig som för läkarna bör införas. Personalen måste i större utsträckning själv få påverka sin vardag. Då får man större tillfredsställelse i arbetet och både mår bättre och gör ett bättre jobb.

Primärvården står inför allt större utmaningar och resurser måste omfördelas. Första linjens sjukvård är viktig. KD vill ha tillbaka patientansvarig läkare som man ska kunna nå inom 24 timmar. Hälsocentralerna ska vara kvällsöppna för att vara mer tillgängliga. Det kallar vi närvård.

En röst på Kristdemokrater är en röst för att barn och unga oavsett var de bor i länet ska få kontakt med elevhälsan inom 24 timmar. Det är en röst för återupprättande av vår gemensamma välfärd, en röst för individen i stället för systemet.

Hans-Inge Smetana
Betty-Ann Nilsson
Kalle Lilja

2 kommentarer

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Men alltså vart får du såna falsarier ifrån? Vi har både partistyrelsebeslut och tydliga uttalande från vår partiledare att så inte kommer ske. Så här har du helt fel min vän. Det är en alliansregering som gäller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.