Regering eller omval.

Ja det är snabba kast i politiken och förhandlingar har pågått och pågår för att lösa regeringskrisen. Först vill jag förstås beklaga att Alliansen på riket verkar ha gjort sitt. Däremot så kommer det fortsatt vara allianser i kommuner och regioner. Och alliansvän som jag är hoppas jag att dessa fortsatt kommer att verka gemensamt för att tillsammans minska de röda partiernas inflytande över samhället även här i norr.

På länsnivå verkar vi tillsammans i en Allians M, C, L och KD. Vi tycker inte alltid lika men lyckas lösa våra olikheter på ett bra sätt. I Vännäs har vi den nybildade Treklövern som består av C, KD samt L. Är övertygad om att den kommer att fortsätta och ni kommer få se mer av den grupperingen även om vi har olika åsikter ang. regeringsfrågan.

Vän av ordning trodde vi skulle ha en lösning på gång när nu C och L bytte sida. Som bekant lovade C o L innan valet att en röst på dem är en röst för en alliansregering. Sen röstade vi tillsammans bort Löfven som vi lovat innan valet. Så då har man först röstat bort Löfven och tänker nu rösta in honom igen. Och löften figurerar att vi också får igen Ygeman som fick gå för att han inte skött jobbet.

Ingen kan väl ens tro att jag är V-kramare. Men måste faktiskt säga att jag har viss förståelse för att dom inte helt accepterar det förödmjukande det innebär för dem att bli  så det ska inte förvåna mig om dom säger nej och då är vi närmare ett extraval. Det kommer gynna SD och V. Ev kommer L o MP ramla ur. Då har vi åter en ny planhalva men en splittrad allians som oavsett inte tillsammans kommer att kunna bilda regering.  Som Kristdemokrat räds vi inte nyval utifrån att vår partiledare sagt samma sak hel tiden och fortsatt säger samma sak. Det belönas som vi ser i förtroendemätningar.

Tittar vi på uppgörelsen mellan S, MP, C och L och påståendet att man kommer få mer boregerlig politik av Löfven än man tidigare fått igenom i regeringen Reinfeldt undrar jag om man ens tror på själv. Och måste vara ett förfärligt eko på LO-borgen. Kanske man använder det för att övertyga de sina som är tveksamma inom C o L. Man behöver inte vara särskilt påläst av historien för att se att detta inte stämmer. Som Thomas Bodström uttryckte det så tydligt är att det handlar om att ha makten och få igenom alla andra flera tusen beslut.

Alltså det viktigaste för S är att behålla makten. Men vore jag Löfven så hade jag haft ett viktigt ärende till. Att söndra Alliansen för det stärker oddsen för honom att behålla makten under lång tid. Och här får man ta av hatten för Löfven. Svetsaren har inte bara splittrat alliansen utan kört rakt i igenom med skärbrännaren. Det kan vara mycket viktigt i ett läge om inte V släpper fram honom så vi hamnar i ett extraval. Lite cyniskt kan man fundera om det är så att Löfven släppt igenom sånt som han vet inte behöver göras för att sen räddas från LO borgen och från Vänsterhåll.

Är det så att fyrpartiuppgörelsen håller så blir det spännande att se alla utredningar som just bara blir utredningar. LO kommer hjälpa till.  Sen spås också en kommande lågkonjunktur vilket sänker reformutrymmet så även om viljan finns så finns inte medlen om vi inte ska skuldsätta oss ytterligare.

Så gratulerar C och L att bevaka att det verkligen blir så bra för oss medborgare och så stor skillnad mot senaste mandatperioden som utlovas. Hoppas jag har fel att det mesta kommer begravas i utredningar och beslut skutas på framtiden.

För övrigt innehåller uppgörelsen många bra saker som vi som kristdemokrater också kommer rösta på. Men jag funderar starkt och där är min största besvikelse i uppgörelsen, med respekt att jag inte granskat allt i detalj. Undrar vad de 100 000 personer som står i vårdkön tänker. Löfven fördubblade vårdköerna ska dom återigen fördubblas? Vore jag Centerpartist eller Liberal så krävde jag lösning på detta. Bra att LSS finns med det är en viktig fråga som vi Kristdemokrater drivit hela tiden sedan regering Löfven gav sparuppdrag och tillsatte utredningen som lämnades för några dagar sedan.

Men vården, problemet med personalförsörjningen, utmaningarna i ekonomin i regionerna med allt större uppdrag men kassan ökar inte med uppdraget. Vem förhandlar i dessa viktiga frågor. I en Alliansregering hade vi Kristdemokrater varit blåslampa i frågan. Och jag är övertygad att en alliansregering åter löst vårdköerna. Det visade sig också att dessa frågor var viktiga för väljarna också. Har vi redan glömt det?

Men visst är det ändå ödets ironi. Nu sitter S, MP, C och L och väntar på besked om uppgörelsen ska hålla från det parti dom vill hålla helt utanför makten, Vänsterpartiet. 

2 kommentarer

  1. Erik

    Tänk att ingen reporter hitintills har spekulerat i ett nej från Sjöstedt med stor sannolikhet leder till ett extraval och i detta läge kan riksdagen bli av med två partier; Miljöpartiet och Liberalerna.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Exakt. Jag tror att t o m media börjar bli trött på att rapportera och tänka och analysera längre. Inte konstigt om dom säger nej för dom vill ju inte bara vara en dörrmatta. Sen får vi nog tänka att V gynnas i ett extraval. Det har dom nog också med sig. Oavsett regering vi nu får tror jag inte den kommer hålla hela mandatperioden. För övrigt kan jag tänka att det du anför är ett scenario som Löfven kallt skissat på. Därför kan han köpa vad för nåt som helst för att komma till makten, eller vinna i ett nyval med att försvaga motståndarna. Den största vinnaren i röran är nog Löfven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.