Region Västerbotten

Så har kritiken kring Region Västerbotten börjat växa, inte minst nu när Skellefteå kommun också kritiserar regionförbundet utifrån en allt för stark Umeåfixering.

Personligen tror jag på Region Västerbotten, Västerbotten har ett behov av att samla regionfrågor under en demokratiskt styrd organisation. Vi ska komma ihåg att alternativet som det var tidigare var en uppdelning mellan landsting och länsstyrelse. Landstinget vars fokus självklart alltid har och ska vara hälsa och sjukvård var kanske ingen lämplig instans för t.ex. kultur och vägfrågor. Länsstyrelsen är i sig ingen demokratisk organisation utan en mycket centralstyrd statlig organisation.
Varför har då Region Västerbotten inte blivit det vi hoppades på?
Hela projektet byggde på att en region skulle skapas tillsammans med våra grannlän med ett direktvalt fullmäktige. Tyvärr har den nuvarande regeringen visat ett mycket svalt intresse för ett sådant genomförande, för att inte säga varit ett hinder för ett genomförande.
Regionförbundet har därför kvarstått som en sammanslutning av kommuner i ett kommunalförbund.
Det var onekligen en bra idé vid bildandet men är ingen bra permanent lösning.
Det ger ett demokratiunderskott som gör att stora starka kommuner kommer att dominera hela det regionala arbetet.
Inte blir det bättre av att regionstyrelsen i stort sett består av kommunalråd från de 15 kommunerna i Västerbotten. Ingen skugga ska visserligen falla över kommunalråden, de gör ett fantastiskt arbete hemma i sina kommuner men några utpräglade regionpolitiker blir de aldrig. De hamnar ganska fort i intressekonflikter ( ska jag se till den egna kommunen eller?).
Att prioritera ett vägprojekt i en annan kommun till nackdel för den egna kommunen kan vara väldigt svårt att åka hem och försvara.
Kommunalråd ska inte avkrävas dubbla lojaliteter utan är och ska verka för den egna kommunen.
 
Min förhoppning är fortfarande att vi får ett regionfullmäktige direktvalt av medborgarna precis som kommun och landstingsfullmäktige, jag hoppas också att regering men även de norra länen tar sitt ansvar och ser till norrland som helhet.
Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Mattias Larsson

    Bra skrivet Hans!
    Region Västerbotten är ingen bra lösning samtidigt som det är den minst dåliga av de som idag står till buds.
    Tänker inte ge mej in i en debatt om vilka partier som förordat vilka lösningar, hör är jag rädd att alla partier av och till prioriterat länet framför en regionlösning. Gäller både s och c på sina håll.

    Håller dock inte med dig om att hela norrland bör bli en region. I min värld är det de fyra nordligaste länen som bör vara en region.

    Hälsn
    Mattias

  2. Å B Ström

    Ja detta låter ju vettigt men även där så kommer ju de stora kommunerna att få dominans. Och då de som Umeå växt sig stor p.g.a. skattebetald verksamhet som dessutom betalas av skatter från hela landet (som VL -anställda som skattar i Umeå dessutom)så kan det diskuteras om de ska ha representation efter folkmängd.
    Det är bra att även Robban och andra mindre kommunen börjar ifrågasätta Umeådominansen i allt. Tyvärr så är det många med mig som tyckt att man varit så undfallande och okritiska från oss i småorterna och främst inlandet. Men det är lätt se hur denna centralisering främst slår mot småkommunerna. Skellefteå är oftast de som tagit debatt om centraliseringen till Umeå. och tyvärr så har de inte fått det stöd de borde ha från andra kommuner. Jag tycker att Umeå har varit särskilt ogina mot just närkommunerna (utom Vännäs som de är väldigt måna om och väl vill slå ihop med). Däremot så flirtar man med Ö-vik för att konkurrera med Sundsvall. Detta är illojalt handlande från Umeå mot länet.
    Jag vet att folk ute i länet skulle vilja se en starkare opinion och samman hållning från småkommunerna mot all koncentration av verksamhet i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.