Kokosrutor LCHF
Kokosrutor har så länge jag kan minnas varit en av mina favoriter när det kommer till bakverk.
Jag provade nyligen ett alternativt, LCHF-inspirerat recept på kokosrutor.
Jag hade inga jättestora förväntningar, då det långt ifrån alltid är lätt att få smaken jämförbar med vanliga bakverk.
Jag var mest nyfiken på att prova och se om det kunde bli ett hyfsat gott substitut.
Resultat: En bra bit över förväntan!
Kakan:
75 g smör
2 dl grädde
4 msk kakao
1 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 msk kokosmjöl
11/2 dl mandelmjöl
3 ägg
Stevia och/ eller honung (jag blandade)
Glasyr:
75 g smör
1 dl starkt kaffe
0,5 dl kakao
Mandelmjöl
Stevia och/eller honung efter behag (jag blandade)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ihop ägg, stevia och honung (man får smaka av tills smeten fått önskad sötma)
Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och kakao i en bunke
Häll grädden i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smällt
Vispa ner mjölblandningen i äggvispet och sedan grädden och smöret
Häll smeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper, storleken på formen ska vara ungefär 20×30 cm
Fördela smeten till att jämnt lager
Grädda i ca 15-20 minuter
Smält smöret, blanda i kakao, kaffe, mandelmjöl (för att glasyren inte ska bli alltför tunn)
Söta med stevia och/eller honung efter behag
Bred ut glasyren över kakan, strö på kokosflingor och skär upp i bitar
Enjoy!