Glutenfria och sockerfria choklad och kokosrutor
Chokladrutor/kokosrutor/kärleksmums (kärt barn har många namn) har så länge jag kan minnas varit en av mina favoriter när det kommer till bakverk.
De här glutenfria och sockerfria chokladrutorna är verkligen ett smarrigt alternativ till originalet.
Resultat: En bra bit över förväntan!
Kakan:
175 g smör
5 dl glutenfri mjölmix
3 ägg
1/2 dl kakao
2 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
1 1/2 dl sukrin gold
Glasyr:
75 g smör
3 msk starkt kallt kaffe
1 msk kakao
1 1/2 dl fibersirap ljus eller mörk
Dekoration:
1 dl riven kokos
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret
Vispa ihop ägg och sötning med elvisp (man får smaka av tills smeten fått önskad sötma)
Blanda mjölmix, bakpulver, vaniljpulver och kakao i en bunke
Häll i det avsvalnade smöret i äggen och sötningen
Häll tillsist ner mjölblandningen
Häll smeten i en ugnsform klädd med bakplåtspapper, storleken på formen ska vara ungefär 20×30 cm
Fördela smeten till att jämnt lager
Grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter, det kan variera lite beroebde på ugn så man får hålla koll
Smält smöret, blanda i kakao, sötning och kaffe och kör med elvisp en liten stund så att ingredienserna blandar sig väl
Bred ut glasyren över kakan och strö på riven kokos
Låt kakan stå kylen ett tag så att glasyren får chans att hårdna lite innan kakan tas ut och skärs upp i bitar
Enjoy!