Att finna accepstans och försöka sluta fred med sin kropp

Av , , Bli först att kommentera 15






Nu är den mer eller mindre här, badsäsongen.
Den jag alltid har älskat, men också fruktat och gruvat mig för samtidigt.
Så mycket tid jag har spenderat i så många år på att vara djupt obekväm med min kropp och klanka ner på den.

På bilden var jag i god fysisk form och tränade massor, men jag kände ändå behovet av att dra in magen (som trots hård träning och trots att jag gjorde allt jag kunde när det kom till kost inte var platt) och sitta på ett sätt som dolde mina celluliter och bristningar.
Jag har blivit expert på att hitta smickrande vinklar som döljer det jag velat dölja.
Och det är ju det som sociala medier i allmänhet och Instagram i synnerhet många gånger är – ett perfekt gigantiskt collage av bilder tagna från de mest smickrande vinklar.


Jag kanske inte kan gå så långt som att säga att jag älskar min kropp (ännu), MEN jag kan säga att jag äntligen är på god väg att i alla fall acceptera min kropp och det jag inte kan förändra.
Det har tagit mig lång tid att ärligt kunna känna:


* Min mage är inte helt platt – och det är helt ok!


* Jag har en hel del celluliter och bristningar – det är fullkomligt normalt och det är helt okej!


* Jag är inte perfekt (för jag är en människa och inte en docka) – och det är helt okej! ❤



Bli först att kommentera

Glutenfria och sockerfria bullar med två olika fyllningar (kanel och mandelmassa)

Av , , Bli först att kommentera 8






Kanelbullar är helt klart ett av de allra godaste bakverk jag vet.
Om de är saftiga och innehåller mycket kanel vill säga!
Om de dessutom är är glutenfria OCH sockerfria, ja då är det ju nästan för bra för att vara sant. 😋


Idag provade jag att fylla hälften av bullarna med krämig mandelmassafyllning, och det var himmelskt!
Det här receptet ger ca 50-60 väldigt tunt kavlade bullar (jag gör alltid mina tunna) eller ca 40-45 normaltjocka.


Jag älskar rejält med fyllning i bullar och tar alltid mer än vad som står i de flesta recept, så vill man ha mer sparsamt med fyllning så är det bara att halvera recepten på fyllning här nedan.


Ingredienser deg:


50 g jäst
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
2 msk fiberhusk
1 dl sötströ eller sukrin gold
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
14-16 dl glutenfri mjölmix, spara lite till utbakning (jag använde Finax)


Kanelfyllning:


300 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl sötströ eller sukrin gold
4 msk kanel


Mandelmassafyllning:


300 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 äggvita
1 dl sötströ eller sukrin gold
Ett par matskedar vatten (2 för lite fastare mandelmassa och några fler för en mer lös konsistens)


Till pensling: 
1 ägg
Förslagsvis hackad mandel


Gör så här – degen:


* Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader
* Smula ner jästen i en stor skål
* Häll över mjölken och rör om
* Tillsätt smöret i bitar, sötningen, kardemumma och salt
* Tillsätt mjölet men spara ca 1/2 dl till utbakningen
* Knåda degen rejält, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand
* Låt degen jäsa under en bakduk cirka 30 minuter
* Dela degen i flera delar
4 delar om du vill ha normaltjocka bullar, och fler delar om du vill ha tunna
* Kavla ut varje del till en avlång kaka


Gör så här – kanelfyllning:


* Blanda ingredienserna till en slät kräm och stryk ut ett lager på varje utkavlad degbit
* Rulla ihop och skär rullen i bitar av önskad storlek


Gör så här – mandelmassafyllning:


Blanda mandelmjöl, sötning, äggvita och vatten och kör i mixer en liten stund tills ingredienserna har blandat sig helt
Du kan antingen välja att blanda ihop mandelmassan med smöret och bre på degen, eller att bre på endast smöret först och sedan smula mandelmassan på.
Detta går ju lättare om mandelmassan är lite hårdare i konsistensen


* Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och grädda i 225 grader mitten av ugnen i 5-10 minuter beroende på tjocklek på bullarna
(Jag gör som sagt alltid mina bullar så tunna som möjligt och jag gräddar dem aldrig längre än 5 minuter)
*Njuuut!



Bli först att kommentera

Glutenfria tunnbrödsrullar med knaperstekt bacon och färskost

Av , , Bli först att kommentera 7









Tunnbrödsrullar är något av det godaste jag vet när det kommer till plockmat.
Dessa tunnbrödsrullar är himmelska! 😋
Tunnbrödet tillagas enkelt i stekpanna.


8-10 stycken tunnbröd


Ingredienser till degen:


1/4 paket jäst
25 g smör
1/2 msk fiberhusk
1,75 dl mjölk
1/2 msk sötströ
1/4 tsk salt
Ca 6 dl glutenfri mjölmix (jag använder Finax, om man kör med någon annan sort kan det hända att man måste justera mängden mjöl)
Lite mjölmix till utbakning


Ingredienser till fyllningen:


*3 – 4 paket bacon
*4 paket färskost (jag använde två st Philadelphia vitlök och örter och två Philadelphia pepparrot)
*3 msk hackad persilja


Gör så här:


*Smula ner jästen i en bunke


*Värm mjölken till fingervarmt, ca 37 grader


*Häll i mjölken i bunken med jästen och blanda om tills jästen har löst upp sig


*Smält smöret och låt det svalna något innan det hälls ner i bunken


*Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen väl


*Låt degen jäsa under kökshandduk i 30 minuter


*Skär baconen fint och tillaga dem i ugnen alternativt i stekpanna


*Hacka persiljan


*Blanda ihop färskosten och släng ner persiljan och baconen (Jag brukar låta baconen droppa av lite på hushållspapper först)


*Knåda degen på mjölat bakbord


*Dela degen i 8 – 10 bitar


*Kavla ut varje del till en rund kaka, så tunnt som möjligt men ändå så att de får plats i stekpannan


*Nagga kakorna  med en gaffel och grädda dem i en torr stekpanna i 1 – 2 minuter på varje sida


*Låt bröden svalna innan du brer på fyllningen


*Bre på ett lagom tjockt lager med fyllning på bröden


*Rulla ihop dem och skär dem i ca 5 cm tjocka delar


*Njuuut!

Bli först att kommentera

Att finna mening i meningslösheten

Av , , 4 kommentarer 10






Jag har suttit och tänkt lite på hur olika man, genom livets gång, kan se på det fenomen vi kallar livet.
Under så många år av mitt liv har jag mer eller mindre, någonstans där under ytan, gått och dragits med en känsla av meningslöshet.
Att livet i sig, egentligen, är ganska meningslöst.
Jag hoppades samtidigt alltid på att den känslan skulle förändras med tiden, så att jag tillslut skulle börja se livet på ett helt nytt, mer bekymmersfritt och ljust sätt.


Det är inte förrän på senare år som jag har insett att det inte kommer ske.
Vi är de personer vi är, och vissa av oss föds med en större sårbarhet inför livet.
Det finns saker som inte går att förändra, hur mycket man än vill och försöker.
Men man kan förändra hur man handskas med det oföränderliga.


Jag har insett att det inte handlar om att man måste utplåna tankar och grubblerier kring livets mening.
Det handlar om att finna mening I meningslösheten.
Att skapa SIN mening, SITT syfte och sina stunder av ren och skär lycka, hur korta de än må vara – i den värld som många gånger kan kännas hård, kall och meningslös. ❤



4 kommentarer

Stuglivet

Av , , Bli först att kommentera 11






Vilken fantastisk tid just nu!
Dels vädermässigt, men också på andra sätt.
Det känns som att saker och ting kansje håller på att vända till det bättre. 🙏🏼
Jag är i alla fall mer positiv äb jag har varit på länge!


I veckan spenderar vi flera relativt lata dagar i stugan, så underbart att kunna sitta på stranden vid sitt eget ställe – i total lugn och ro.


Igår slängde jag ihop drycken på bilden, och vi (läs jag) drack upp hela flaskan på ett kick.
Vattenmelon i valfri mängd som man kör i mixern, några iskuber och lite mynta (och eventuellt en skiva lime) så har man snabbt världens godaste och fräschaste sommardryck! 🍉 😋 👌








Jag önskar er alla en fortsatt skön vecka! ❤



Bli först att kommentera

Krämig pastasås med tomat och bacon

Av , , Bli först att kommentera 6






Det här slängde jag ihop till mig och sambon ikväll – en jätteenkel krämig pastasås med tomat och knaperstekt bacon.
Till såsen käkade vi pasta gjord på röda linser. 👌
Den här såsen är jättegod att äta vegetarisk också, och jag hade först tänkt att köra på det då jag försöker få in mer vegetariska alternativ i min kost.
Sambon ville dock ha bacon i, så what to do? 😅

Receptet är för två personer.


Ingredienser:


1 paket bacon (kan som sagt hoppas över)
2 dl grädde (jag använde kokosgrädde men det funkar fint med vanlig)
1/2 dl hackade champinjoner
1 msk tomatpuré
1/2 – 1 färsk chili
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk osötad ketchup
1 dl passerade tomater
1 tsk salt
1/2 – 1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
2 tsk smoked paprika (pulver)

Gör så här:


*Skär baconen i mindre bitar och tillaga i ugnen alternativt stek dem i stekpanna
*Finhacka lök och chili och fräs i olja i stekpanna ett par minuter
*Hacka champinjonerna och lägg i
*Skala vitlöksklyftorna och pressa i
*Släng i resten av ingredienserna utom baconen
*Låt såsen stå och puttra på medelvärme en stund, åtminstone 10 minuter
Såsen kommer att vara vattnig först, men ska ta ihop sig
*Släng ner baconen när såsen är färdig (jag brukar låta baconen droppa av lite på hushållspapper innan)
*Servera med valfri pasta eller ris


*Njuuut!



Bli först att kommentera

Krämig räkgryta med sting

Av , , 4 kommentarer 9






Den här räkgrytan gjorde jag till middag idag, och den avnjöts med shiratakinudlar som är ett bra tillbehör om man går på någon form av LCHF, eller helt enkelt bara vill ha lite mindre kolhydrater någon måltid.
Den här grytan är superenkel och snabb att göra, perfekt i vardagsstressen.


Receptet räcker till två större portioner, eller fyra små.
Det beror ju lite på hur stor man är i maten, jag och sambon slukade detta under en måltid. 😆


Ingredienser:


200 gram stora räkor utan skal (typ vainamoräkor)
400 ml kokosgrädde
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor paprika
1/2 – 1 färsk chili
2 1/2 msk chilisås (jag kör på osötad chilisås från Felix)
3 msk soja (exempel denna eller denna glutenfria glutenfria)
1 msk sötning (till exempel sötströ eller sukrin gold)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk gul curry
1 tsk svartpeppar
1/1 – 1 tsk salt


Gör så här:


*Finhacka lök, paprika och chili och fräs i olja i stekpanna ett par minuter
*Skala vitlöksklyftorna och pressa i
*Häll i resten av ingredienserna utom räkorna
*Låt såsen stå och puttra på medelvärme en stund, åtminstone 10 minuter
Såsen kommer att vara vattnig först, men ska ta ihop sig
*Dra bort stekpannan från spisen vänd ner räkorna i såsen
De ska inte koka, då blir de lätt sega i konsistensen
*Servera med valfri pasta eller ris



4 kommentarer

Tillbaka till en mer aktiv vardag

Av , , 2 kommentarer 14



Jag kallar denna bild för: ”Fota inte än, jag ska bara fixa till håret”. 😅


Efter månader utan någon som helst träning har jag så smått börjat hitta tillbaka till det som för mig är det normala.
Sist jag var så inaktiv som jag har varit nu var under min graviditet, och då hade jag inte så mycket till val på grund av den riskgraviditet jag hade.
Denna gång har jag inte haft i närheten av någon liknande orsak att skylla på, annat än att jag helt enkelt har varit så slutkörd så länge.


Suget efter träningen har dock vuxit sig allt starkare månad för månad, och min stela rygg och mina ömma muskler har aldrig varit i så stort behov av fysisk aktivitet som de är nu.
Mest av allt har jag känt att jag saknar och behöver den mentala boosten som träningen alltid har gett mig.


Även om jag i mångt och mycket är en allt eller inget-person, så har det ändå blivit lättare för mig att inte som tidigare gå all in, utan att hitta en balans som är rimlig för mig och som tar hänsyn till min ork och den tid jag har att avvara till träning.


Jag har tänkt att köra styrketräning tre gånger i veckan, samt försöka få in några relativt raska promenader per vecka.
Det känns som ett upplägg som är lagom för mig så som mitt liv ser ut nu.


Jag vet att det är vissa som har tyckt det är tråkigt att jag typ aldrig skriver om träning längre, men det kan jag alltså lova att det kommer ändras snart! 😁 👌

2 kommentarer

Mitt tillflyktsställe

Av , , Bli först att kommentera 9






Det här är utanför vår familjestuga.
Hit åker jag om jag känner att jag behöver komma bort ett slag.
För att försöka lugna ner min ständigt överaktiva hjärna, få lite återhämtning när stress och press har varit för stor, eller helt enkelt bara vill få andas frisk luft och vara vid havet i lugn och ro.
Jag är en väldigt social person, men jag har samtidigt ett stort behov av ensamtid.
(Så mycket ensamtid man kan få som småbarnsförälder, det vill säga. 😉)
Det är genom ensamtid jag laddar upp mina batterier igen, så fulla de kan bli.
Ensamtiden är läkande för mig.

Jag har, som nog de flesta som följt mig ett längre tag vet, lidit av psykisk ohälsa i stora delar av mitt liv.
Jag drabbades även av utmattningssyndrom för ett antal år sedan och sedan dess är jag känsligare för stress än jag var innan, och jag upplever ofta en hjärntrötthet som inte fanns där tidigare.
Jag har alltid varit en person som behöver en viss mån av egentid för att återhämta mig, men idag är det behovet mycket större och det är mycket viktigare än det var förr.

Det går ofta att köra på för fullt ett bra tag, men till slut har man helt enkelt inget annat val än att lyssna på vad kropp och sinne säger.
Om man inte avsätter tid för återhämtning, så kommer kroppen tillslut att bestämma en tid åt en.

Allt det jag skrivit ovan är en av anledningarna till att jag, inte började men fortsatte med, den aktiva livsstil jag (med vissa avbrott) haft i många år.
Det är också, som jag nämnt förut, en av anledningarna till att jag snöade in mig på en sockerfri, glutenfri och så ”ren” vardagskost som möjligt.
Jag insåg att det är en livsstilen som inte bara gynnade mig kroppsligt, utan att den även hade, och har, en god inverkan på min mentala hälsa.
Inte så att det är någon mirakelkur, men oj så det hjälper! ❤


Förresten – jag har nyss blivit aktiv på Instagram igen, efter flera relativt inaktiva år.
Följ mig där (här) om ni vill, för fler kost och träningsinlägg!

Bli först att kommentera

Glutenfri och sockerfri ”barntårta”

Av , , Bli först att kommentera 8






Nu börjar det bli lite tradigt med dessa regniga dagar!
Å andra sidan, mer tid för matlagning och bakning. 👍

Den här tårtan kallar jag för barntårta för att…tja, först och främst, kolla på den. 😉
Det här med dekorationer är inte min starkaste sida, haha.
För det andra så innehåller den här tårtan milda smaker som jag tänker borde gå hem hos många barn.
Den är fylld med vaniljkräm och chokladmousse.
Min son älskar denna!
(Han älskar i och för sig allt sött, så jag vet inte om det är någon bra referens? 😆)


Ingredienser tårtbotten:


2 dl glutenfri mjölmix (eller 1 dl glutenfri mjölmix och 1 dl potatismjöl)
2 dl sukrin gold
4 stora ägg
1/2 dl kakao
1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver


Ingredienser fyllning 1:


1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl sötströ eller sukrin gold
1 tsk vaniljpulver
Eventuellt en halv mosad banan (jag tycker det är så gott att ha i tårta, men min sambo hatar det så jag skippar ofta den biten. 😅)


Ingredienser fyllning 2:


1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl sötströ eller sukrin gold
1/2 – 1 msk kakao
1 tsk sockerfri hasselnötskräm, exempelvis denna, gör moussen extra god, men kan uteslutas


Garnering:


2-3 dl vispgrädde
Förslagsvis riven sockerfri choklad (jag använde denna) och valfri frukt eller bär


Gör så här:


* Blanda mjöl och bakpulver

* Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, vispa en längre stund för att få så bra konsistens som möjligt på tårtbotten

* Tillsätt mjölblandningen och blanda om

* Häll smeten i en ordentligt smord eller bakplåtsbeklädd rund form (ca 22-24 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20-25 minuter
Gör dock alltid ett stickprov då det kan variera en del från ugn till ugn
Om tårtbotten börjar få för mycket färg för tidigt så kan man täcka den med folie

* Låt tårtbotten svalna helt innan du försiktigt skär den i tre delar


* Separera äggulan från vitan (spara äggulan)
* Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum
* Vispa grädden i en annan skål
* Rör i äggulan, sötningen och vaniljpulvret i grädden
* Mosa bananhalvan ordentligt, använd gärna stavmixer eller elvisp, och häll i banansmeten i grädden
* Vänd till sist ner äggvitan och ställ moussen i kylen ett tag


* Separera äggulan från vitan (spara äggulan)
* Vispa äggvitan med elvisp till ett fast skum
* Vispa grädden i en annan skål
* Rör i äggulan, kakaon och sötningen
* Vänd till sist ner äggvitan och ställ moussen i kylen ett tag


* Bre ut fyllning nummer 1 på en av tårtbottnarna och placera nästa tårtbotten ovanpå
* Bre ut fyllnig nummer 2 ovanpå, och lägg den tredje tårtbotten ovanpå
* Vispa grädden och smeta ut den på hela tårtan
* Dekorera med riven choklad och frukt eller bär



Bli först att kommentera
Arkiv
Blogghubb