Mina ljusglimtar i höst

Av , , Bli först att kommentera 7












Så länge jag kan minnas har hösten varit en tid som framkallat många känslor hos mig, framförallt av det negativa slaget.
Jag lever verkligen upp i sol och värme, och i och med det så blir det ju naturligt att sinnet dämpas då den ljusa, varma perioden tar slut.
Varje år när augusti gått mot sitt slut så har jag i princip velat fly landet.
Jag har under många år haft problem med ökad nedstämdhet och ångest så fort hösten varit på intågande, och jag har över huvud taget inte kunnat se hösten som något annat än en kall, mörk och dyster årstid.
På senare år, och framförallt detta år, känns hösten märkligt nog inte lika negativt laddad.
Jag vet inte alls varför, men jag har inte bara funnit en accepstans för dess existens – jag har även börjat uppskatta vissa saker, sådant där som jag tidigare bara hörde andra prata gott om.
Jag ska inte gå så långt som att säga att jag har blivit en ”höstmänniska”, då jag mest troligt alltid kommer att föredra sommaren som helhet, MEN jag kan säga som så att jag på något sätt ändå har börjat förstå tjusningen med att ha olika årstider.
Jag har blivit bättre på att se och njuta de små positiva grejerna, istället för att endast alltid stirra mig blind på det som känns tungt och trist, vilket som jag annars gjort under stora delar av mitt liv.
Man får göra vad man kan, gripa tag i varje halmstrå och ta tillvara på de ljusglimtar man kan hitta.
Om man, på riktigt, kan uppskatta det lilla i vardagen så är jag övertygad om att man mår bättre – oavsett årstid,
och då inte minst de mörka och kalla.


En av de saker jag uppskattar mest med hösten är att ta en promenad eller en powerwalk i solen, omgiven av höstens alla underbara färger.
Nu är det ju långt ifrån varje dag som är solig, men en promenad försöker jag ändå ta så ofta jag känner att jag orkar med det.
Jag väljer oftast att gå där jag har mycket och vacker natur omkring mig, då de färgsprakande träden ger mig positiva känslor och tystnaden och lugnet lugnar tillfälligt ner kropp och själ.
Det känns lite som att se världen med nya ögon, jag njuter av sådant som jag aldrig ens såg förut.


Hösten har blivit min favoritårstid när det kommer till kläder.
Jag älskar mysiga stickade plagg, gärna polotröjor och poloklänningar i naturfärger som vitt, beige, grått, brunt och svart, och det känns helt rätt på hösten.
Söta sommarklänningar i all ära, men jag upplever att min stil blir mindre ”spretig” på hösten.
Det är liksom lättare att få till en enhetlig stil då.
Bara en sådan ytlig sak, som att kunna variera mellan ett antal schysta höst outfits kan få mig att känna mig lite muntrare denna tid.


Det kanske allra bästa jag vet med hösten är att gosa ner mig i soffan framför någon bra film eller serie och dricka litervis med te.
Gärna tända lite ljus och/eller starta upp den elektroniska braskaminen.
Dels är det ju så mycket mysigare under höst och vinterhalvåret, när mörkret faller, och sedan får jag mycket mer ro till att ”bara vara” då, när man är långt borta från sommarens förväntningar.

Till sist så skulle jag vilja tipsa om en grej – ljusterapilampa.
Under hösten och vinterhalvåret får vi ju som bekant för lite solljus, vilket gör att många blir tröttare och mer nedstämda.
Jag tycker ofta att det känns som att gå runt i en enda lång dvala.
En ljusterapilampa hjälper kort och gott till på så sätt att den avger ett ljus som efterliknar dagsljus, och därmed kan den förebygga eller mildra vinter- och höstdepression.
Jag ska strax ta upp min från förrådet, jag har en stark känsla av att den kommer behövas extra mycket i höst och vinter!

Bli först att kommentera

Glutenfria (lchf) crepes med räkfyllning

Av , , 2 kommentarer 5






Hur gott är inte crepes?!
Och inte blir de mindre goda som glutenfria. Tycker då jag. 🙂

Ca 4 portioner


Ingredienser:

4 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smält smör
1 msk fiberhusk
1 kg räkor med skal
En burk sikrom (kan hoppas över)
1 1/2 dl crème fraiche
1/2 dl naturell färskost
1/2 rödlök
Några nypor dill, färsk eller fryst
1 msk pressad citron
2 dl riven ost, exempelvis hushållsost eller prästost
Salt och svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ihop ingredienserna till pannkakorna och låt stå ett litet tag.
Grädda 4 stycken pannkakor i smör på medellåg värme.
Man kan få vispa lite mellan varje gräddning, för att motverka att fiberhusken klumpar sig.
Pannkakorna är känsligare och har lättare att gå sönder än ”vanliga” pannkakor, så man får vara försiktig och ha lite tålamod.
Låt pannkakorna svalna.


Skala räkorna och lägg i en skål.
Finhacka löken och dillen.
Blanda i crème fraiche, färskost och ev sikrom.
Blanda ner citronsaften och salta och peppra sparsamt.


Lägg fyllning i varje pannkaka, rulla ihop dem och strö på ost.
Lägg crepesen i en ugnsform och grädda i ca 8-10 minuter, tills osten har smält.



2 kommentarer

Den villkorslösa kärleken

Av , , Bli först att kommentera 11





Jag har alltid tyckt om barn, alltid tyckt att bäbisar varit gulliga och gärna vinkat tillbaka till någon söt unge i kassan på ICA.
Jag har dock inte känt mig som någon typisk barnmänniska, utan har mer sett mig som den där djurmänniskan.
Jag har givetvis brytt mig om nära och käras barn, men jag tror att ni förstår vad jag menar.
Den där längtan efter egna barn, som infann sig hos person efter person i min närhet, lyste också länge med sin frånvaro.
Det var först några år efter att jag hade passerat 30 som den successivt började byggas upp, och en dag var det som att jag plötsligt bara kände att rätt tid var inne.


Det känns som att vissa människor har en naturlig fallenhet för det här med föräldraskap.
Jag kände inte riktigt det när det gällde mig själv.
Föräldraskapet med allt vad det innebär kändes inte helt naturligt från början.
Jag kände mig osäker, vilsen och ibland till och med helt oduglig.
Jag hade knappt hållt i ett spädbarn innan jag fick ett eget, så bara den grejen var ju läskig.
Det enda som alltid har känts helt naturlig var den omedelbara kärleken.
Den kärleken har hjälpt mig att utvecklas och växa i föräldrarollen.


Småbarnslivet är många gånger väldigt tufft, det ska man inte sticka under stolen med.
Långa perioder med kass sömn, mycket stress, ständig trots och ytterst liten möjlighet till återhämtning gör att jag känner mig utbrunnen i skallen ibland.
Jag får dåligt samvete för att jag vissa gånger har för lite ork, och för lite tålamod.
Det enda som jag aldrig har för lite av är den där kärleken.
Den där starka och eviga kärleken, som gör det jobbiga lite lättare och som ständigt fortsätter att motivera mig när det känns svårt.
Det är rätt häftigt ändå, vilken kraft den besitter.
Vilken inre styrka den plockar fram hos en själv.


Jag har haft perioder som är skitjobbiga, rent utsagt.
Jag har aldrig varit så trött, under så lång tid, som jag är idag och jag har aldrig känt mig så gammal i kroppen, haha.
Men trots att de senste två åren har varit kantade av de största utmaningarna hittills, så har jag aldrig, inte ens för en sekund, ångrat att jag blev mamma.
För mitt liv har aldrig haft den mening och det värde som det har idag.
Det är stort, att vad som än händer så kan inget, under några omständigheter, ändra på den kärlek jag känner för denna lilla människa.
Den är för alltid bottenlös och villkorslös.


Bli först att kommentera

2-årskalas

Av , , Bli först att kommentera 6



Jag ligger i sängen, sååå trött men nöjd, efter en riktig kalashelg.
Igår hade vi kalas för Alexander och idag droppade det också in några fikagäster, som jag försökte truga i resterna.
Alexander har stormtrivts i stort sett hela helgen, han kan vara lite reserverad mot vissa personer alldeles i början, men det brukar inte dröja länge innan han är sitt vanliga sociala jag.

Jag ville göra det så enkelt som möjligt för mig själv, i och med att min ork är så begränsad, så vi beställde en tårta + cupcakes från Tårtstudion, där en jätteduktig tjej gör fantastiska tårtor.
Vi gav henne i princip fria händer med utseendet på tårtan, men då Alexander är så förtjust i ankor så var det enda ”kravet” att skulle finnas ankor med på ett hörn. 😀
Den blev som förväntat jättegullig och den var så god!
Inte nog med att det var otroligt skönt att slippa allt bakande inför kalaset, jag vill inte veta hur min anktårta skulle sett ut om jag hade gjort den själv, haha.

Riktigt trevlig helg som gav mig en massa positiv energi, men nu ska det bli skönt med ett par ”lediga” dagar utan större planer.


Önskar dig en fin start på veckan!





















Bli först att kommentera

LCHF-smulpaj med äpple och mandelmassa

Av , , Bli först att kommentera 5






Den här äppelsmulpajen gjorde jag igår och den var så god!
Jag är egentligen inget jättefan av äppelpaj, men jag var sötsugen och ville ha något GOTT alternativ till socker och vetemjöl och just smulpajer tycker jag är ett av de bakverk som blir mest likt originalet.
Jag föredrar hallon och blåbärspaj, men då bärbuskarna utanför huset gjort sitt för i år och jag hade nyplockade äpplen från äppelträden på gården, så tänkte jag att varför inte göra sitt livs första äppelpaj?
Jag gillar att ta tillvara på den frukt och bär jag har omkring mig för tillfället, och äppelpaj känns ju även härligt höstigt eller hur?




Ingredienser till mandelmassa:


2 dl mandelmjöl
1 dl sötströ
1 äggvita
1-2 tsk vatten


Gör så här:

Använd en mixer eller stavmixer och mixa alla ingredienser till en smidig deg
Låt ligga i kylen tills användning




Ingredienser till 1 paj:


125 gram rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 dl sötströ
En gnutta salt
2 stora äpplen eller 3-4 små
Kanel
Kardemumma
Mandelmassa


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, mjöl och sötströ till en grynig massa.

Skala och skiva äpplena tunt.
(Jag använde en mandolin för att få supertunna skivor då jag tycker det är godast.)
Lägg dem i botten på en pajform.
Strö rikligt med kanel och kardemumma över äpplena.

Smula mandelmassan ovanpå.

Strö över smuldegen.

Grädda i 15-20 minuter.




Vaniljsås 4-6 portioner


3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 tsk vaniljpulver
1/2 dl sötströ


Gör så här:

Vispa grädden fast
Blanda sedan ner resten av ingredienserna och rör till en jämn smet

Servera!



Bli först att kommentera

Min hudvårdsrutin + favoritprodukter

Av , , Bli först att kommentera 7

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Hudoteket





En sak som jag är väldigt intresserad av men som inte har tagit så mycket plats i bloggen än är hudvård.
Jag är en riktig hudnörd, skulle man kunna säga, och i ett annat liv skulle jag väl egentligen ha utbildat mig till hudterapeut, men nu håller jag det på avancerad hobbynivå istället.
Jag har provat massvis med olika produkter genom åren, och till slut hittat några stycken som jag kommit att hålla fast vid.
Jag använder helst naturliga och ekologiska produkter så långt det är möjligt, men har också en del icke-ekologiska favoriter som jag känner är för bra för att avstå.


Rengöring

När det kommer till rengöring och ansiktsvatten har jag inte direkt några absoluta favoriter, jag försöker mest se till så att det är så milda och skonsamma produkter som möjligt.
För tillfället använder jag rengöringslotion och ansiktsvatten från Urtekram, finns att beställa här och här.
Ekologiska produkter som gör det de ska, helt enkekt, och som dessutom är väldigt snälla mot plånboken.
Ansiktsvattnet innehåller dock alkohol vilket kan vara uttorkande, speciellt om man har torr och känslig hud.
Jag har blandhy varav vissa partier kan bli oljiga, och då kan ett ansiktsvatten med alkohol fylla sin funktion.
Vill man inte ha alkohol i sitt ansuktsvatten så kan jag rekommendera detta från märket Eucerin, förutom det från Urtekram så är det detta jag har kört på ett bra tag.
De har också en väldigt skonsam rengöringskräm som jag gillar.


Nogrann rengöring av ansiktet är inte bara viktigt för att avlägsna makeup, utan även för att ta bort föroreningar och fett som samlats på huden under dagen och annars ligger kvar och täpper till porerna.
Ett ansiktsvatten hjälper till att balansera hudens PH-värde.
När PH-värdet är i obalans så blir huden extra känslig för så kallade fria radikaler, som kan skada huden.
Fria radikaler bildas av bland annat UV-ljus, luftföroreningar och rökning.


Peeling

Jag har haft svårt att hitta en favorit när det kommer till peeling, en del har för stora korn och blir därför inte tillräckligt effektiva, och många kostar betydligt mer än jag vill lägga ut på en liten tub med peeling.
För något år sedan hittade jag denna peeling från Maria Åkerberg, som skapar naturliga produkter med ingredienser från växtriket.
Jag försöker använda ”vanlig”, så kallad mekanisk peeling 1-2 gånger i veckan, för att hjälpa gamla hudceller på traven och hålla huden fräsch.
Någon gång ibland använder jag också en kemisk peeling, som består av AHA-syror.
Den kemiska peelingen är lite mer avancerad än den mekanska, och jobbar längre ner i huden.
En av de vanligaste syrorna är Glykolsyra, som jag använder.
AHA-syror ökar nybildningen av kollagen och kan hjälpa till att reducera fina linjer, ojämnheter, pigmentfläckar och mindre ärr.
Huden får ett fantastiskt glow efteråt!
Glykolsyrapeeling är, trots att den går under namnet kemisk peeling, en mild peeling i jämförelse med vissa andra väldigt starka peelingar som MÅSTE göras på salong med utbildad personal.
Om man vill använda sig av kemisk peeling hemma skulle jag ändå råda till att börja med en lägre styrka, som denna, och vänja huden och jobba sig upp.
Huden blir extra känslig för sol eftetåt så glöm inte solskyddet!



Ansiktsmask

Jag försöker att lägga en ansiktsmask någon gång i veckan.
Tidigare hade jag en kväll i veckan då jag hade ”hemma spa kväll”, och då körde jag ofta ett par ansiktsmasker efter varandra, vanligtvis en djuprengörande mask och efterföljande fuktmask.
Nu finns det sällan tid eller ork för det, så oftast kör jag endast en snabb fuktmask efter peeling.
Att lägga en ansiktsmask är ju alltid en bra idé, och att lägga den efter framför allt kemisk peeling är en superbra idé, för då är huden ännu mer mottaglig för maskens alla vårdande ingredienser.
Denna fuktmask från märket Beaute Pasifiqe har blivit min favorit och jag har använt den i flera år.

Efter ansiktsmask använder jag ansiktsvatten igen innan jag fortsätter med serum och kräm.


Serum

Serum är framtaget för att tränga djupt ner i huden och boosta den, samt att det gör de efterföljande ingredienserna mer effektiva.
Vad för typ av serum man ska ha beror pp hudtyp och vad man ör ute efter.
Jag använder endast serum som innehåller c-vitamin.
C-vitamin är en viktig antioxidant för huden, och har anti-agingegenskaper.
C-vitamin stödjer kollagenproduktionen ( det som gör huden fyllig, fast och spänstig) och skyddar mot fria radikaler.
Jag kör just nu med detta ekologiska c-vitaminserum.


Dag och nattkräm

Jag har provat massor av krämer i mina dagar, och denna från Beaute Pasifiqe har blivit min absoluta favorit.
En helt oslagbar a-vitaminkräm.
Priset är lite saftigt, så det är ju tur att den lämpar sig som både dag och nattkräm.
Den är väldigt dryg så den räcker länge, och därför är den helt klart värd priset enligt mig.
Vad gör A-vitamin då?
A-vitamin är ett annat namn för ämnet retinol.
A-vitamin anses vara det vitaminet som har mest evidens när det gäller vetenskapliga resultat på hudens kondition.
För mig är det superviktigt, att effekten av de produkter jag använder är dokumenterad.
Beaute Pasifiqe är så kallad medicinsk hudvård, och de driver ett avancerat forsknings-och utvecklingsprogram som har kopplingar till medicinska och akademiska institutioner.
A-vitamin är en kraftfull antioxidant som stimulerar och reparerar hudens kollagen- och elastinproduktion och främjar cellförnyellsen, samt skyddar huden mot fria radikaler.
Ett stort plus med A-vitaminkräm för min del är att a-vitamin också minskar bakteriebildningen i huden och därför är det en effektiv behandling mot acne.
Jag har sedan tonnårstiden haft problem med acne, först i pannan och senare runt munnen.
När jag började använda den här krämen hade jag ständiga nya blämmor omkring munnen och på hakan, och efter några veckors användande av krämen försvann allting och sedan dess har jag varit fri från de besvären.
Visst kan det hända att jag någon enstaka gång får en plita någonstans, men det är väldigt sällan och aldrig någonsin i närheten av hur det var tidigare.


Ögonkräm

Ögonkräm har en lättare konsistensen än övrig ansiktskräm, för att den tunna huden kring ögonen bättre ska kunna absorbera krämen.
Jag har ärligt talat inte provat så många ögonkrämer, jag fastnade för denna för många år sedan och det har liksom inte funnits någon anledning att byta då jag tror på den här.
Även denna från Beaute Pasifiqe.

När man börjar använda produkter med retinol är det bra om man vänjer in huden.
Man kan applicera A-vitaminkrämen varannan dag till att börja med, eller blanda en liten klick av krämen i sin vanliga ansiktskräm.
När huden inte är van vid A-vitamin är det annars lätt att den blir irriterad.
Personer med väldigt torr hy eller Rosacea kan vara överkänsliga mot retinol.
När man använder produkter med A-vitamin är det klokt att använda ett högt solskydd, då retinol har en exfolierande effekt på huden som gör den mer solkänslig.
Många experter menar att antioxidanter som vitamin C, vitamin E och retinol är mer effektiva när de förvaras i kylskåp.
Jag använder alltid mina krämer och serum även på hals och dekolletage, områden som kan vara lätt att glömma bort.


Fuktkräm

Ibland när min hud känns extra torr, som den lätt blir under vinterhalvåret, tillsätter jag lite extra fukt ovanpå min hudkräm, i form av denna kräm.
Jag använder den inte speciellt ofta då jag jag sällan känner mig speciellt torr, det känns som att huden sköter det där bra själv liksom.
Men som sagt det kan vara skönt när behov finns, som ibland på vintern.
Denna kräm finns även för extra torr hud.


Solskydd

Då har vi kommit fram till kanske det absolut viktigaste.
Denna krämen är verkligen allt i ett när det kommer till skydd mot strålning.
Det är en färgad kräm med mycket hög solskyddsfaktor, och till skillnad mot många andra solskydd skyddar
denna smarta kräm inte bra mot UVA- och UVB-strålarna från solen, utan även mot
infraröd strålning (IR) och synligt ljus (HEV) som kommer från mobiltelefoner, datorer och surfplattor och som sägs kunna irritera och skada huden på sikt.
Jag blandar den här krämen med min ansiktskräm och använder den under min makeup året om.
Ett måste för alla hudnördar. 😀



Bli först att kommentera

Glutenfria pannkakor med vanilj, kanel och kardemumma

Av , , Bli först att kommentera 10






Så enkelt och SÅ gott!
Jag tycker att de smakar i princip som vanliga pannkakor.
Om det verkligen är så eller om jag tycker så för att det var en evighet sedan jag åt vanliga pannkakor, det kan jag inte riktigt svara på utan det får väl ni avgöra. 😀
Magiskt goda är de hur som helst.


4-6 st (beroende på hur tjocka man vill ha dem)


4 ägg
3 dl mjölk
50 g smält smör
1 msk fiberhusk
1/2 dl glutenfritt mjöl (jag använde teffmjöl)
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
2 krm salt


Vispa ihop ägg och mjölk, tillsätt sedan det smälta smöret och resten av ingredienserna
Stek på medelvärme i rikligt med smör
Vispa i smeten några sekunder innan varje pannkaka ska gräddas, då det är lätt att fiberhusket klumpar ihop sig annars.
Servera med valfritt ”pålägg”.


Dessa går fint att göra till LCHF-pannkakor, då skippar man bara mjölet.


Enjoy!




So simple and SO good! I think they taste basically like regular pancakes. If they really do or if I think so because it was an eternity since I ate regular pancakes, I can not really answer, I guess it’s something for you guys to decide. 😀
They are magically tasty anyway.


4-6 pancakes (depending on how thick you want them)


4 eggs
3 dl milk
50 g melted butter
1 tablespoon psyllium husk
1/2 dl gluten-free flour (I used teff flour)
1/2 teaspoon vanilla powder
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon cardamom
A pinch of salt


Whisk together eggs and milk, then add the melted butter and the rest of the ingredients
Fry on medium heat in plenty of butter Whisk in the batter for a few seconds before baking each pancake, it is easy for the fiber husk to clump together otherwise.
Serve with any ”spread”.


These can be made into LCHF pancakes, then you just skip the flour.


Enjoy!



Bli först att kommentera

Den sista glimten av sommaren

Av , , Bli först att kommentera 9






När jag tog den här bilden i slutet av augusti, så hade jag på känn att det skulle bli den sista somriga bilden för i år.
Jag tycker att det känns så tydligt i luften från omkring mitten på augusti någon gång, att hösten är på väg.
Det kan vara soligt och riktigt varmt fortfarande, men det är ändå någonting med luften som avslöjar.


Även om jag som vanligt känner ett visst vemod över att sommaren är slut och inför det som komma skall, så känner jag mig ändå, konstigt nog, ovanligt tillfreds med det hela denna gång.
Dels för att den här sommaren har, trots corona och trots annat som kommit och försvårat tillvaron, bjudit på en hel del fina, härliga och värdefulla stunder.
Men också för att jag har lättare att varva ner när sommaren är slut.
Sommaren är den tid då jag vanligtvis lever upp som mest och ofta mår som bäst, men det är också den tid (har jag insett framför allt på senare år) då jag generellt känner av som mest stress.
En form av ”prestationsångest” över att ta till vara på sommaren.
Att hinna suga i sig så mycket sommar så minnena från den sommar som varit räcker en bra bit in på hösten.


Sommaren är verkligen en fantastisk årstid, men den kan vara utmattande när man vill göra så mycket mer än man egentligen orkar.
Därför känner jag nu, för första gången någonsin vad jag kn minnas, att jag (till viss del i alla fall) välkomnar höst och vinter.
Jag gruvar mig för kylan och det eviga mörkret, men jag ser fram emot den lite lugnare period som hösten och vintern kommer att föra med sig för mig.
(Med betoning på LITE lugnare, Alexander börjar inte förskola förrän nästa år, så hur lätt det det blir att underhålla honom hela vintern återstår ju att se… Haha.)
Mindre aktiviteter och åtaganden och mer hemmamys ska förhoppningsvis kunna resultera i åtminstone liiite återhämtning.



Jag önskar er en fantastisk start på hösten!



Bli först att kommentera

När man balanserar på gränsen

Av , , 2 kommentarer 11






Denna bild kallar jag för ”The face of a tired mum”.
Inget smink i världen kan dölja dessa trötta ögon.
Bland alla flöden med det till synes perfekta familjelivet kan jag känna att sådana bilder fyller sitt syfte.
Jag har svårt att tro att det finns någon familj som inte får kämpa på rejält i perioder, men vi människor generellt gillar ju inte att dela med oss av sådant.
Jag är väl egentligen inte heller alltid så jättebekväm med att vända in och ut på mig själv och mitt liv.
MEN jag tänker ändå att det är värt att göra det ibland, för jag tycker att det är viktigt.
Viktigt att våga prata mer om sådant som kan vara jobbigt att prata om.
Som småbarnslivet bakom den tillrättalagda och polerade fasaden.


Det här året har inneburit en hel del påfrestningar, och på senare tid har jag känt att min energi minskat allt mer.
Jag har gått runt med en allt påtagligare trötthet som är svår att sova bort.
Jag har också blivit rätt tankspridd och reagerat på att jag glömmer saker, vilket inte är jag egentligen.
Det känns som att jag ständigt står och balanserar på en skör tråd, på gränsen till total utmattning.
Jag känner så väl igen symtomen då jag varit där tidigare.
På den tiden hade jag dock ett helt annat spelrum när det kommer till återhämtning.
Det är självklart extremt mycket svårare att som småbarnsförälder få möjlighet till den där vilan som krävs för total återhämtning.


Så hur ska man få den återhämtning som behövs då?

Jag önskar att jag hade svaret på den frågan, men ärligt talat så vet jag inte riktigt själv.
Men jag vet hur oerhört viktigt det är att börja stanna upp och lyssna när kroppen säger ifrån.
För ingenting kommer att lösa sig av sig själv utan åtgärder.

Det jag har gjort på slutet är att omprioritera och dra ner på tempot så mycket som möjligt.
Att helt enkelt minska på mängden aktiviteter jag tar mig för.
Att verkligen försöka att endast göra sådant som jag känner att jag verkligen orkar med.
Den energi jag har måste jag hushålla med, och det mesta behöver jag ha i min roll som mamma.
Att se till att träna, men inte för mycket.
Att så gott det går sköta kosten.
En annan sak som såklart är med på min prio-lista och som är det överlägset viktigaste, är sömnen.
Dock lämnar den tyvärr en del till övers att önska, då lilleman ännu sällan sover hela nätter.
Så jag väntar ivrigt på att den biten ska förändras då det skulle göra SÅ stor skillnad i vardagen.
Tills vidare tar jag de tillfällen till sömn som jag kan få, och lever på hoppet om goda nätter. 🙂


Slutligen vill jag bara säga till alla er där ute som kämpar, med trotsiga småttingar och sömnbrist.
Som ständigt känner sig otillräckliga.
Som gråter av trötthet när kvällen kommer.
Men som trots allt ändå ”knyter ihop säcken” och på något sätt får vardagen att rulla på och är de bästa föräldrar ni bara kan:
Ni är fullt tillräckliga!
Och ni är långt ifrån ensamma.



2 kommentarer

Spröd glutenfri pizzabotten på durramjöl

Av , , Bli först att kommentera 7

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore







Jag fortsätter att experimentera mig fram i den glutenfria djungeln.
För det är verkligen en djungel!
Igår testade jag för första gången att baka med durramjöl.
Durramjöl är ett fullkornsmjöl rikt på fibrer och mineraler, det har bra bakegenskaper och det är det glutenfria mjöl som kanske är mest likt vetemjöl.
Resultatet av gårdagens pizzabakning blev så pass bra så här kommer det.


En plåt


Ingredienser:


1 1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja
4 dl durramjöl (finns här)
1 msk fiberhusk
2 tsk salt


Gör så här:


Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ihop ingredienserna och knåda degen till en boll och lägg den på ett bakplåtspapper
Kavla ut degen så den täcker hela bakplåtspappret, så tunn som möjligt för att få till den där knaprigheten likt vanlig tunn pizzabotten
(Man får ha lite tålamod då glutenfri deg inte är lika lättjobbad som degar med gluten)
Lägg bakplåtspappret på en plåt och förgrädda i 10 – 15 minuter


En superenkel tomatsås görs på en halv förpackning passerade tomater, ett par matskedar tomatpuré, några vitlöksklyftor, salt och oregano
Och så på med valfri fyllning och grädda tills osten har smält ordentligt.


Namnam! Som min lille son säger för jämnan. 😀

Bli först att kommentera
Blogghubb