Blanda inte ihop politisk konflikt med politikerförakt

Fick nyligen bekräftat det jag anat under en period. Har tillsammans med några andra blockerats från Socialdemokraterna i Umeås Facebooksida. Det är en speciell funktion som gör det möjligt för administratören för en sida att dölja vissa personers kommentarer så att de bara syns av vännerna till den som kommenterar.

Igår kväll blev jag – efter att detta uppmärksammats – avblockerad vilket tyder på att det var en administratör som lämnade sitt uppdrag kring årsskiftet som tröttnade på oss och gjorde detta.

Jag medger att jag kan vara jobbig. I frågan om Bostaden-affären har jag haft en konfrontativ hållning där jag menar att de ansvariga gjort sådana övertramp att de bör avgå. Men en av de nuvarande administratörerna motiverade bortplockandet av kommentarer pga att de är ”digital pajkastning” som ger politikerna en orimlig arbetsmiljö. Det är ett reellt problem att politiker får utstå mer än vad som kan accepteras men det måste finnas nyanser. Om det handlar om personangrepp eller rena hot ska det plockas bort och – när det finns misstanke om lagbrott – polisanmälas.

Men att blanda ihop den typen av hat mot politiker med kritik, obekväma frågor och med att driva en annan politisk linje det är oseriöst och förbannat ohederligt. Då handlar det bara om att man vill hålla sina kommentarsfält ”rena”. Plocka bort kritik, lämna kvar berömmet.

I politik måste det finnas utrymme för konfrontation mellan motstridiga intressen. Det beror helt enkelt på att samhället består av motstridiga intressen och de måste komma till uttryck på politiska/demokratiska arenor. Om de trängs ut från politiken då skärper man klyftan mellan politik och omgivande samhälle och det är ohälsosamt för demokratin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.