Förskolan i uppror

Under namnet Förskoleupproret samlas pedagoger i hela landet för en upprustning och uppvärdering av förskolan. Med hjälp av sociala medier sprids vittnesmål om en arbetssituation som blivit ohållbar. Kraven handlar om minskade barngrupper, högre personaltäthet och mer tid för pedagogisk planering. Allt för att skapa tid, utrymme och förutsättningar för pedagoger att göra det de är bäst på, nämligen att skapa kreativa miljöer för våra minsta barn.

Kommunpolitiker i ledande ställning möter dessa protester med tystnad eller förnekelse. Identitetskrisen och självbedrägeriet blir särskilt tydligt hos socialdemokrater. Ledande politiker tycks mena att ”Vi, som pratar så mycket om välfärd, kan väl inte vara en del av problemet?!?”. Socialdemokraterna i Umeå är som vanligt bäst i klassen när det kommer till att vara sämst i ämnet självinsikt. När oroliga föräldrar aktiva i Föräldranätverket intervjuades i lokalmedia för ett år sedan kommenterade partiets kommunalråd Hans Lindberg det hela via sin blogg. Där skrev han bland annat att ”det finns definitivt inte någon förskolekris i vår kommun”. Han passar också på att avfärda Föräldranätverket som en lobbygrupp som består ”vältaliga människor med goda kontakter till media”. För Lindberg är alltså Föräldranätverket, som i sin Facebookgrupp samlar tusentals föräldrar, inte mer än en högljudd minoritet.

Nu är det valår och socialdemokraterna meddelar att de ska bli ett ”lyssnande parti”. Därför promenerar de runt i Umeås bostadsområden i en dörrknackningskampanj. Via sin Facebooksida rapporterar de med klämkäcka bilder med politiker och valarbetare som gör tummen upp. Alla de pratar med är glada. Alla samtal är givande och positiva. Det är riktigt patetiskt med andra ord. För inte ska man väl blanda samman ett så vackert ord som lyssnande med den självförhärligande marknadsföringskampanj de nu sysslar med? Vi som varit med ett tag vet att lika säkert som att Lindberg och socialdemokraterna öppnar sina öron under valrörelsen så slår dövheten till igen efter valdagen. Lika säkert som att Lindberg och Ågren låtsasbråkar sig genom valrörelsen så kommer de hand i hand vandra genom nästa mandatperiod. Det enda som kan ändra på det är att tomprat börjar straffa sig. Politiken förändras när vi sätter så stark press på beslutsfattare att de tvingas ändra välfärdspolitisk riktning.

Ett sätt att bidra till det är att delta i den demonstration som den nationella rörelsen Förskoleupproret samarrangerar med Föräldranätverket i Umeå. Så här beskrivs demonstrationen på eventsidan på Facebook:

”Tillsammans med den nationella rörelsen Förskoleuppropet demonstrerar vi idag för att uppmärksamma den ohållbara arbetsmiljön i förskolan med flertalet berättelser under #pressatläge

Vi kräver ökade resurser till resurser till förskolan.
Vi vill ha
- Minskade barngrupper
- Fler förskoleplatser
- Ökad personaltäthet

13.30 träffas vi i Vänortsparken
13.45 avgång mot Renmarkstorget
14.00 tal på Renmarkstorget

Talare
Anna Olskog, ordförande Lärarförbundet i Umeå
Liv Öberg, Föräldranätverket”.

Hoppas att vi ses där!

2 kommentarer

 1. thedoctor

  Bra blogg!

  Apropå Hans Lindberg. Skulle vara skoj att höra honom kalla Balticgruppen för en högljudd lobbygrupp med goda kontakter i media någon gång. Han har väl inga problem med lobbygrupper, bara de kommer från näringslivet.

  Det är något som är trasigt när Socialdemokraterna motsätter sig samhällsengagerade medborgare.

  • johan79 (inläggsförfattare)

   Tack för det! Ja där kan vi verkligen snacka om inflytelserik lobbyverksamhet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>